29.3.2016 07:02 | Bleskovky MobilMania.sk

Vyšetrovatelia sa bez pomoci Apple dostali do telefónu útočníka z Kalifornie

Zdroj: Shutterstock

Spor medzi vládou a Apple sa začal v polovici februára.

Americkému Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) sa podarilo prelomiť ochranu iPhonu atentátnika zo San Bernardina, takže viac nepotrebuje pomoc od jeho výrobcu, firmy Apple. Oznámili to v pondelok americké médiá s odvolaním sa na federálnu prokuratúru.

Do chytrého telefónu útočníka, ktorý vlani 2. decembra spolu s manželkou zavraždil 14 a zranil 21 ľudí, sa podarilo preniknúť vďaka pomoci z externého prostredia. O koho ide a akým spôsobom k tomu došlo, nie je známe.

Špekuluje sa, že vyšetrovatelia sa nejako mohli dostať k heslu alebo využili zraniteľné miesto v softvéri, pravdepodobnejšie je však technické riešenie, napísala agentúra DPA.

Čítajte aj Vyšetrovatelia sa bez pomoci Apple dostali do telefónu útočníka z Kalifornie

Ak by sa vyšetrovatelia dostali k dátam v iPhone využitím slabého miesta v softvéri, museli by za určitých okolností výrobcu s použitou metódou oboznámiť. Podľa amerických zákonov vládny orgán rozhoduje o tom, či budú takéto slabé miesta držané v tajnosti a využívané, alebo sa s nimi príslušná firma oboznámi. Tento postup sa nazýva "Equities Review".

V druhom prípade mohol byť smartfón otvorený a obsah pamäte skopírovaný na iný nosič. Podľa nepotvrdenej správy novín Jediot Achronot pomoc v uvedenej kauze poskytla izraelská firma Cellebrite špecializovaná na získavanie dát z mobilných zariadení.

Spor medzi vládou a Apple sa začal v polovici februára, keď sudkyňa vyzvala firmu, aby pomohla FBI dostať sa k obsahu iPhonu 5C útočníka zo San Bernardina. Vyšetrovatelia od koncernu chceli, aby softvérovým zásahom zablokoval funkciu, ktorá vymaže dáta v telefóne, ak sa desaťkrát zadá zlé heslo.

Firma Apple sa proti tejto požiadavke vehementne bránila argumentom, že tým by sa oslabilo zabezpečenie dát všetkých používateľov. Nepáčilo sa jej ani to, že  vláda využila zákon All Writs Act z roku 1789, ktorý v zásade splnomocňuje sudcu na prijatie potrebných opatrení. Koncern varoval, že takýto precedens by mohol otvoriť dvere pre ďalekosiahle sledovanie elektronických zariadení.

Čítajte aj Vyšetrovatelia sa bez pomoci Apple dostali do telefónu útočníka z Kalifornie

Páchateľmi teroristického útoku v americkom štáte Kalifornia boli radikalizovaní manželia pakistanského pôvodu, ktorí zahynuli na úteku pred políciou. Svoj čin spáchali v neziskovej inštitúcii pre ľudí s vývojovými poruchami, v ktorej sa v tom čase konal vianočný večierok. Išlo o najvážnejší čin islamských teroristov v Spojených štátoch od 11. septembra 2001.

(TASR)