31.3.2016 06:00 | MobilMania
Video

Motorola sa vracia na Slovensko, prinesie aj najdrahší smartfón

Zdroj: Ján Trangel

Poznáme ceny a dostupnosť. Pri uvedení na trh oznámili aj jedno prekvapenie.

Motorola bola kedysi jedným z najvplyvnejších výrobcov mobilných telefónov na Slovensku. Turbulentné obdobie po príchode iPhonu ale nezvládla, prešla niekoľkými reorganizáciami a nakoniec zakotvila v područí čínskeho Lenova. Teraz už pod skrátenou značkou Moto hlási návrat na Slovensko.

fotogaléria
Marek Toth zo slovenského Lenova predstavuje Zdroj: Ján Trangel

Najlacnejší odolá vode

Na náš trh v priebehu budúceho týždňa prídu až štyri smartfóny. Ani jeden z nich nie je vo svetovom meradle novinkou, avšak ich nástupcovia ešte neboli predstavení, takže stále ide o aktuálne modely. Jedným z hlavných lákadiel nových smartfónov je úplne čistý operačný systém Android bez grafickej nadstavby výrobcu či iných „vymožeností“, ktoré často dokážu degradovať aj inak vydarené zariadenie.

Najlacnejším z nich je Moto G tretej generácie. Dostupná bude v dvoch verziách - s 1 GB RAM a 8 GB vnútornej pamäte bude stáť 179 eur s DPH a vo verzii s 2 GB operačnej pamäte a 16 GB miesta pre používateľské dáta sa bude predávať za 209 eur.

Moto G je vodeodolný smartfón s 5-palcovým HD displejom chráneným sklom Gorilla Glass a 2470 mAh batériou. Samozrejmosťou je podpora LTE. Zaujímavosťou vzhľadom na cenu je použitie 13 Mpx fotoaparátu. Obe verzie Moto G disponujú slotom pre pamäťovú kartu.

Čítajte aj Motorola sa vracia na Slovensko, prinesie aj najdrahší smartfón

Stredná trieda aj štýlový model

Strednú triedu v podaní značky Moto zastupuje model Moto X Play. Prichádza s pogumovanou zadnou stranou, kovovým rámom a 3630 mAh batériou schopnou extra rýchleho dobíjania, ktoré Motorola označuje ako Turbo Power. Jeho displej meria po uhlopriečke 5,5 palca a pracuje vo FullHD rozlíšení, fotoaparát má 21 Mpx. Na Slovensko príde s cenou 325 eur s DPH a predávať sa bude vo verzii s podporou pre dve súčasne aktívne SIM karty.

fotogaléria
Najväčší smartfón Moto s dvojicou reproduktorov Zdroj: Ján Trangel

Najväčšou z uvedených noviniek je Moto X Style. Má obrovský, až 5,7-palcový displej s extra vysokým rozlíšením 1440 × 2560 bodov. Pri 3000 mAh batérii sa výrobca chváli schopnosťou mimoriadne rýchleho nabíjania. Rozmery okrem displeja nafukujú výrazné okraje a dvojica stereo reproduktorov umiestnených nad a pod displejom.

Moto X Style príde na Slovensko v troch farbách – čiernej, bielej a s „bambusovým“ zadným krytom. Jej cena je stanovená na 469 eur s DPH, v predaji bude ako DualSIM.

Príde aj top model

Slovensko neobíde ani najlepšie vybavený smartfón Moto X Force. Nie je síce vodeodolný, avšak chváli sa extrémne pevným displejom marketingovo nazývaným Shattershield, ktorý by mal odolať aj veľmi nepríjemným pádom. Skladá sa až z piatich na seba naskladaných vrstiev, neobsahuje ale ani kúsok skla.

fotogaléria
Pozíciu vlajkovej lode preberá Moto X Force Zdroj: Ján Trangel

Samotný displej meria po uhlopriečke 5,4 palca a pracuje v rozlíšení 1440 × 2560 bodov. Pod krytmi Moto X Force sa nachádza minuloročný top procesor Snapdragon 810, ktorému asistujú 3 GB operačnej pamäte. O napájanie sa stará 3760 mAh akumulátor zvládajúci rýchle aj bezdrôtové nabíjanie.

Cena Moto X Force je stanovená na mimoriadne ambicióznych 699 eur s DPH. S touto cenou zároveň získava pozíciu najdrahšieho smartfónu v ponuke Lenova na Slovensku.

Čítajte aj Motorola sa vracia na Slovensko, prinesie aj najdrahší smartfón

O2 otvára dvere, Orange a Telekom váhajú

Smartfóny so značkou Moto budú mať otvorené dvere do ponuky O2. Telekom a Orange zatiaľ so zaraďovaním noviniek do svojich akciových ponúk váhajú. Podľa predstaviteľov značky však budú všetky smartfóny dostupné aj vo verzii pre jednu SIM kartu, takže ich príchodu do akcie týchto dvoch operátorov nebude nič brániť.

Zaujímavým bonusom pre všetkých fanúšikov techniky je príchod inteligentných hodiniek Moto 360 druhej generácie na Slovensko. Na pultoch predajní by sa mali objaviť o dva až tri týždne vo verzii s kovovým telom a koženým remienkom. Ich cena je stanovená na 319 eur s DPH.

Podrobnosti o hodinkách Moto 360 druhej generácie nájdete na komentovanom videu: