31.3.2016 07:00 | MobilMania

6 skrytých noviniek v iOS 9.3, o ktorých sa takmer nevie

Zdroj: Shutterstock.com

Nová verzia operačného systému pre iPhony a iPady prináša viac než len Nočný mód.

Minulý týždeň Apple okrem iPhonu SE a iPadu Pro sprístupnil nové aktualizácie svojich operačných systémov. Mobilný operačný systém iOS, ktorý používajú iPhony a iPady, sa dočkal už verzie 9.3.

Najväčšou novinkou je nepochybne Nočný mód, ktorému venoval samostatnú stránku i priamo Apple. Zoznam noviniek v iOS 9.3 je však podstatne dlhší. Mnohé z nich pritom ostali na okraji záujmu. Pripravili sme prehľad tých najzaujímavejších.

1. iCloud pre iBooks

V čase, keď sa prakticky všetky služby kalifornskej firmy synchronizujú cez iCloud, pôsobí iBooks mätúco. Ak ste si doň doposiaľ uložili PDF či importovali .epub súbor inak, než cez iBook Store, na ostatných zariadeniach by ste ho hľadali márne.

fotogaléria
Súbory v iBooks využívajú miesto v iCloude Zdroj: redakcia

To sa konečne od verzie iOS 9.3 mení. Aplikácia sa pri prvom spustení opýta, či má súbory začať nahrávať do iCloudu a po schválení automaticky synchronizuje všetky súbory na všetky zariadenia. Jediné, čo sa pri našich testoch nesynchronizovalo, boli vlastné audio knihy importované cez iTunes.

Aktualizácia prináša i menšiu novinku pre tých, čo cez iBooks radi čítajú mangy. V Cupertine zapracovali na rýchlosti otáčania stránok a ich zväčšovaní.

2. Uzamykanie poznámok

Zrejme ste zachytili, že po novom je možné chrániť záznamy v aplikácii Poznámky heslom či odtlačkom prsta. Samotný proces zamykania poznámok však nemusí byť na prvý pohľad celkom zrejmý.

fotogaléria
Uzamykať je možné iba jednotlivé poznámky, nie Zdroj: redakcia
fotogaléria
Ak Asistent Wi-Fi míňa priveľa dát, je lepšie ho Zdroj: redakcia

Hlavný rozdiel od niektorých aplikácií, ktoré túto funkcionalitu podporujú, napríklad známeho 1Password je, že sa nezamyká aplikácia ako taká, ale iba jednotlivé poznámky. V poznámke je potrebné vyvolať menu zdieľaní a zvoliť možnosť „Zamknúť poznámku“. V hornom pravom rohu pribudne obrázok zámku. Kliknutím naň sa poznámka uzamkne. Pri jej ďalšom otvorení bude treba zadať heslo alebo využiť Touch ID senzor.

3. Kontrola spotreby

Jednou z noviniek iOS 9 je funkcia Asistent Wi-Fi. V prípade slabého či vypadávajúceho Wi-Fi signálu automaticky supluje pripojenie cez mobilné dáta. Výhodou je, že používateľa toľko neotravuje nekvalitný signál a zároveň je surfovanie úspornejšie, než keby vypol Wi-Fi úplne a využíval len mobilný internet, keďže funkcia umožňuje aj cez nekvalitné Wi-Fi prenášať aspoň časť dát.

Množstvo používateľov sa však krátko po uvedení funkcie začalo sťažovať , že o nej nevedelo a nevedome míňali mobilné dáta, hoci si mysleli, že využívajú iba Wi-Fi. Nová verzia iOS 9.3 na kritiku reaguje doplnením informácie o spotrebovaných mobilných dátach. Používateľ sa tak môže ľahšie rozhodnúť, či funkciu ponechá aktívnu, alebo ju radšej vypne.

Čítajte aj 6 skrytých noviniek v iOS 9.3, o ktorých sa takmer nevie

4. Práca s klávesnicou

Pri iPade Pro síce v Apple zapracovali na ovládaní externou klávesnicou, na mnoho zjavných vecí však zabudli. Nová aktualizácia prináša mnoho drobných vylepšení.

fotogaléria
Apple bude k novému iPadu ponúkať menšiu verziu Zdroj: Apple

S pripojenou klávesnicou môžete napríklad šipkami prechádzať maily či výsledky vyhľadávania cez Spotlight. Medzerník v Safari posunie stránku o rovnakú dĺžku ako v OS X a zmenila sa napríklad i skratka pre návrat na domovskú obrazovku, po novom je to Cmd + H.

Čítajte aj 6 skrytých noviniek v iOS 9.3, o ktorých sa takmer nevie

5. Nové skratky pre 3D Touch

Majitelia nových iPhonov sa v pohľade na 3D Touch (schopnosť snímať tlak na displej) rozchádzajú. Niektorí ho párkrát skúsili a dnes už si naň sotva spomenú. Avšak tí, čo si naň zvykli, na túto funkciu nedajú dopustiť a denne ho využívajú.

fotogaléria
Jednou z praktických nových skratiek je Zdroj: redakcia
fotogaléria
Duplikovať už možno aj živé fotografie. Systém Zdroj: redakcia

Nová aktualizácia prináša viacero nových skratiek v systémových aplikáciách. Pribudli položky pre Počasie, Nastavenia, App Store, iTunes, Kalkulačku, Kompas a Zdravie.

6. Duplikovanie živých fotografií

Aplikácia Fotky si dáva záležať, aby vždy všetky úpravy na fotografiách bolo možné vrátiť do pôvodného stavu. To je dôležité, pokiaľ si časom niektoré úpravy rozmyslíte a chcete ich vrátiť späť. Využitiu tejto vlastnosti sme sa podrobne venovali v samostatnom článku.

Problém s vrátením zmien je však v tom, že fotografiu možno vrátiť len do pôvodného stavu. Nemožno vrátiť iba niektoré úpravy a ostatné ponechať. Jedným z riešení je fotografiu pred robením zmien duplikovať.

Vďaka iOS 9.3 je jednoducho možné duplikovať nie len viaceré fotografie naraz, ale aj živé fotografie. Možno si vybrať, či chcete duplikovať živú fotografiu celú, alebo len statickú snímku z nej.

Čítajte aj 6 skrytých noviniek v iOS 9.3, o ktorých sa takmer nevie