31.3.2016 19:04 | Bleskovky MobilMania.sk

FBI požadovala od Google a Apple za osem rokov odblokovanie 63 telefónov

Zdroj: Shutterstock.com

Vyšetrovatelia sa pri požiadavkách na odblokovanie telefónov opierajú o 227 rokov starú legislatívu.

Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock.com

Včera sme vás informovali, že smartfón útočníka zo San Bernardina bol jedným z minimálne 17 telefónov z dielne Apple, ktorého odblokovanie požadovali federálni vyšetrovatelia. Ako však informuje web Arstechnica, FBI od roku 2008 žiadala spoločnosti Google a Apple o odblokovanie až 63 zariadení.

Podľa vyjadrenia zástupcov Americkej únie pre ľudské práva (ACLU) sa vo všetkých spomínaných prípadoch americká vláda opierala o legislatívu známu ako All Writs Act. Tá bola podpísaná ešte v roku 1789 prezidentom Georgom Washingtonom. Vyšetrovatelia ju napriek tomu dodnes využívajú, keď potrebujú donútiť spoločnosti k spolupráci.

Ide najmä o drogovú trestnú činnosť

FBI túto právnu úpravu použila vo väčšine prípadov na sprístupnenie údajov v zariadeniach s operačným systémom iOS alebo Android. Podľa Elizy Sweren-Beckerovej, právnej zástupkyne ACLU, išlo pritom najmä o objasňovanie drogovej trestnej činnosti.

Tento postup je však v medializovanom prípade spochybňovaný. Bývalý riaditeľ oddelenia kybernetických zločinov Advokátskej kancelárie USA v Los Angeles Michael Zweiback si kladie otázku, či All Writs Act možno použiť na vytvorenie nového produktu. Vyšetrovatelia totiž od Apple žiadali vytvorenie nového kódu, ktorý by FBI umožnil ľahšie sa dostať k údajom telefónoch Apple.

Google podobnú žiadosť ešte nedostal

K problému sa vyjadril aj Google. Spoločnosť v stanovisku uviedla, že sa nikdy nestretla s požiadavkou odvolávajúcou sa na All Writs Act, ktorej cieľom by bolo vytvorenie nového nástroja aktívne znižujúceho bezpečnosť jej produktov.

Čítajte aj FBI požadovala od Google a Apple za osem rokov odblokovanie 63 telefónov

Je otázne, do akej miery vyšetrovatelia v minulosti žiadali pomoc od Googlu a Apple. Požiadavky, ktoré kládla Applu vláda Spojených štátov v rámci prípadu v San Bernardine, však boli bezprecedentné.

Výrobca obvinil vládu zo zneužitia legislatívy. Tá kontrovala vyhlásením, že All Writs Act používa v súlade s pravidlami.

Doteraz poznáme jediný prípad, keď sudca rozhodol , že FBI nemôže Apple nútiť k dešifrovaniu iPhonu. Rozhodnutie sa však týkalo drogovej trestnej činnosti z minulého roka.