12.4.2016 00:00 | MobilMania

Zdieľanie Wi-Fi pripojenia cez mobil: Kedy sa hodí a ako funguje

Zdroj: redakcia

Nové mobily už vedia okrem operátorských dát zdieľať aj klasické Wi-Fi pripojenie.

Vytvorenie mobilného Wi-Fi hotspotu vedia už dnes takmer všetky nové smartfóny. Je to štandardná funkcia mobilných operačných systémov. Zdrojom pre hotspot sú však operátorské dáta, teda štandardné pripojenie mobilu napríklad do LTE siete operátora.

V nových top smartfónoch od Samsungu, modeloch Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge, sa objavila funkcia umožňujúca zdieľať aj Wi-Fi pripojenie. Juhokórejský výrobcu ju nazýva Wi-Fi Sharing a funguje tak, že mobil sa pripojí do nejakej Wi-Fi siete a následne dokáže sprostredkovať toto Wi-Fi pripojenie ďalším zariadeniam.

Aktivácia je pritom otázkou pár sekúnd, netreba k nej žiadne ďalšie prihlasovanie či overovanie. Ako prihlasovacie údaje budú pritom použité tie, ktoré sú nastavené na úrovni smartfónu v možnostiach mobilného hotspotu.

Čítajte aj Zdieľanie Wi-Fi pripojenia cez mobil: Kedy sa hodí a ako funguje

Pre cestovateľov aj zábudlivcov

fotogaléria
Telefón ako príjemca aj zdroj Wi-Fi zároveň Zdroj: Shutterstock.com

Táto funkcionalita môže prísť vhod napríklad v hoteloch, kde sa často stretávame s obmedzeniami z hľadiska počtu povolených súčasných pripojení. Prostredníctvom novej funkcionality sa dá tento stav efektívne obísť – do hotelovej siete sa s dedikovanými prihlasovacími údajmi pripojí telefón, ktorý následne toto pripojenie nazdieľa ľubovoľnému počtu ďalších zariadení.

Ďalšia situácia, kedy sa Wi-Fi Sharing môže hodiť, nastane v momente, kedy sa smartfón automaticky pripojí k verejnej bezdrôtovej sieti, povedzme v kaviarni, ale majiteľ si nedokáže spomenúť na prístupové údaje, ktoré zadával pred dlhými mesiacmi. Spomínaným spôsobom tak dokáže zoznam pripojených zariadení rozšíriť napríklad o notebook či tablet prostredníctvom smartfónu.

Ochranný prvok

fotogaléria
Aktivácia funkcie je jednoduchá, prebieha rovnako Zdroj: redakcia

Rovnako dobre môže funkcionalita pomôcť aj v situáciách, kedy používateľ nechce návšteve sprístupniť prístupové údaje k jeho domácej sieti a jeho router zároveň nepodporuje hosťovský režim (alebo ho nemá nakonfigurovaný). V tejto situácii ho môže pohodlne zastúpiť smartfón.

Zvedavci sa tak nedostanú na domáce úložiská s citlivými dátami. V praxi budú totiž pripojení výhradne k smartfónu, ako k bezpečnostnému medzičlánku.

Aktivácia na pár sekúnd

Funkciu je možné spustiť v nastaveniach mobilného hotspotu po dotyku na položku Nastavenia. Následne stačí povoliť toto správanie a pripojenie na zdieľanú Wi-Fi bude fungovať s prístupovými údajmi nastavenými v smartfóne, nie priamo v routeri.

Novinka je zatiaľ dostupná len pre nové vlajkové lode Samsungu: Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge. Nie je známe, či ju Google sprístupní ako štandard pre všetky zariadenia s Androidom.

Technicky to nebude jednoduché, lebo nejde iba o softvérové vylepšenie, ale prispôsobený musí byť aj hardvér. Je potrebné, aby telefón podporoval tzv. Dual Wi-Fi, čo v prípade Samsungu v súčasnosti umožňuje iba S7 a S7 Edge. Staršie top modly S6, S6 Edge a S6 Edge Plus to nepodporujú.

V budúcnosti Samsung plánuje túto funkciu dať k dispozícii k novším top modelom ako je S8 alebo Note 6, avšak ďalšie telefóny ju podľa oficiálnej odpovede na otázky MobilMania.sk podporovať nebudú.

Microsoft na to ide inak

fotogaléria
Takto vyzerá funkcia Wi-Fi Sense na Windows 10 Zdroj: redakcia

S myšlienkou pridať ku klasickému Wi-Fi aj nové funkcie sa pohráva aj Microsoft. Podobnú, aj keď inak fungujúcu vymoženosť už nejaký čas ponúka na svojom systéme Windows 10 . Nazýva ju Wi-Fi Sense. V princípe ide takisto o zdieľanie prístupových údajov k bezdrôtovým sieťam bez toho, aby bol používateľ nútený explicitne poskytnúť heslo.

Zdieľané však nie je Wi-Fi pripojenie ako také. Filozofia redmondskej spoločnosti vychádza z odlišnej premisy.

V praxi tak majiteľ zariadenia po pripojení sa na novú súkromnú Wi-Fi sieť dostane možnosť zdieľať údaje so svojimi kontaktami na Facebooku, e-mailovej službe Outlook či komunikátore Skype.

Voľba zostáva plne v rukách používateľa, a ak sa o danú bezdrôtovú sieť nechce deliť, nemusí. V prípade odomknutých verejných hotspotov sa prihlasovacie údaje zbierajú prostredníctvom crowdsoucingu, takže heslá dostávajú hromadne všetci používatelia služby Wi-Fi Sense.

Čítajte aj Zdieľanie Wi-Fi pripojenia cez mobil: Kedy sa hodí a ako funguje

Funkcia sa dá aktivovať v nastaveniach smartfónu v sekcii Siete a bezdrôtové / Wi-Fi / Senzor Wi-Fi alebo na PC so systémom Windows 10 v ponuke Nastavenia / Sieť a internet / Wi-Fi / Spravovať nastavenia Wi-Fi .

a