7.4.2016 02:00 | MobilMania

Smartfón môže vplývať na kvalitu spánku. Rieši to Apple, aj iní

Zdroj: Apple

Aktualizácia iOS 9.3 prináša Night Shift. Pre iné systémy je k dispozícii f.lux.

Najčastejšie spomínanou novinkou najnovšej aktualizácie mobilného operačného systému Applu iOS 9.3 je Night Shift. Jej úlohou je úprava farieb na displeji tak, aby lepšie ladili s okolitým umelým osvetlením.

Apple verí, že to ľuďom môže pomôcť lepšie zaspávať. Vedecké štúdie tento predpoklad potvrdzujú.

Čítajte aj Smartfón môže vplývať na kvalitu spánku. Rieši to Apple, aj iní

Príjemnejšie na oči

LCD displeje zvyčajne generujú svetlo, ktoré je vo farebnom spektre bližšie k modrej. To je ideálne cez deň, keďže to lepšie zodpovedá slnečnému svetlu. Keď však slnko zapadne, prechádzame na umelé osvetlenie a to produkuje v porovnaní so slnkom teplejšie farby bližšie k červenej. Svoje o tom vedia napríklad fotografi, ktorí tomu musia prispôsobiť vyváženie bielej farby.

Pre oči je príjemnejšie, pokiaľ je kontrast medzi podaním farieb na displeji a okolím menší. Rôzne aplikácie na čítanie to na smartfónoch roky riešia napríklad možnosťou nastavenia tzv. sépiovej farby.

fotogaléria
Apple verí, že softvérovou úpravou farieb Zdroj: Apple

Vystavenie modrému svetlu krátko pred spaním môže však mať okrem menšieho pohodlia i ďalšie dôsledky. Spomína sa napríklad narušenie tzv. cirkadiánneho rytmu , čiže akýchsi prirodzených biologických hodín. Telo si totiž môže myslieť, že je ešte deň, čo má následne negatívny vplyv na správu produkciu melatonínu , ktorý nám večer pomáha zaspať.

Existujú navyše štúdie poukazujúce na spojitosť medzi narušeným cirkadiánnym rytmom a chorobami srdca, cukrovkou, obezitou či dokonca rakovinou. Jednou z nich je harvardská štúdia z roku 2012 , ktorá v závere odporúča vystavovať sa pred spaním len tlmenému svetlu bližšie červenej časti spektra, ktoré má na biorytmus a produkciu melatonínu najmenší vplyv a vyvarovať sa modrému svetlu z LCD displejov aspoň dve hodiny pred spaním.

Nebol prvý

Apple nebol zďaleka prvý, kto prišiel s myšlienkou upraviť večer farby displeja tak, aby vyžarovali menej modrej. Naopak, kalifornská firma bola po oznámení novinky mnohými označovaná za plagiátora.

Aplikácia f.lux totiž už roky funguje prakticky rovnako. Ponúka dokonca i niekoľko funkcií navyše. Intenzitu teploty farieb vie napríklad zvyšovať aj postupne, od kedy začne slnko zapadať.

Čítajte aj Smartfón môže vplývať na kvalitu spánku. Rieši to Apple, aj iní

Šikovný program je síce dostupný pre iOS a v beta verzii aj pre zariadenia s Androidom , avšak vzhľadom na obmedzenia systému sú pre ich beh potrebné vyššie práva v podobe jailbreaku (iOS) či rootu (Android). Zadarmo je tiež k dispozícii i pre OS X a Windows.

Majitelia zariadení so systémom Android, ktorí nepoznajú postup rootovania alebo nechcú ohroziť záruku svojho smartfónu či tabletu, nájdu niekoľko podobných aplikácií v Obchode Play. Medzi najznámejších zástupcov patrí napríklad Twilight .

Aplikácie bez vyšších práv však nepredstavujú plnohodnotné náhrady, keďže ani najnovší Android neumožňuje aplikáciám meniť potrebné nastavenia systému. Miesto priameho vypínania modrých pixelov je tak obrazovka často iba prekrytá červeným filtrom.

Dajte im šancu (MobilMania.sk komentuje)

F.lux má po celom svete množstvo fanúšikov. Niektorí tvrdia, že sa im vďaka nemu ľahšie zaspáva, iným sa večer na displej s takto upravenými farbami skrátka lepšie pozerá. Night Shift je k dispozícii len niekoľko dní, no funguje prakticky rovnako, takže i skúsenosti by mali byť podobné.

V momente, keď f.lux či Night Shift aktivujete, farby sa vám určite budú zdať čudné. Dajte však týmto funkciám šancu, či už kvôli zdravotným dôsledkom alebo len pre zvýšenie komfortu vašich očí.

Skúste ich po večeroch používať niekoľko dní, zvyknite si potom ich na skúšku vypnite, aby ste videli rozdiel. Je možné, že sa už späť nebudete chcieť vrátiť.

Čítajte aj Smartfón môže vplývať na kvalitu spánku. Rieši to Apple, aj iní