10.4.2016 11:12 | MobilMania

Tak záleží na veľkosti či nie?

Zdroj: Shutterstock.com

Máte malé ruky, malé vrecká, ale veľké nároky a väčší príjem? Mobilný trh konečne hádže záchranné koleso aj pre vás!

fotogaléria
Čierny, biely a zlatý iPhone SE je z prednej Zdroj: MobilMania.cz

Dnes sa trochu zamyslíme nad výrobkom, ktorý je relatívne drahý, mierne obyčajný, dizajnovo nezaujímavý, okukaný a napriek tomu sa pred pár týždňami stal prevratnou novinku. Prečo prevratnou? Lebo má jednu nečakanú vlastnosť. Nie je revolučný, ale so svojou uhlopriečkou a výbavou je bezkonkurenčný.

Už z tejto charakteristiky je jasné, že fľusnúť niečo podobné na trh si môže dovoliť iba veľká ryba, žiadna podustva. Taká, ktorá prípadný neúspech hravo rozchodí, prípadne pojem fiasko znamená pre ňu zisk niekoľkých miliárd, hoci analytici očakávali tých miliárd ešte viac. No dobre, už sa nám výber zúžil, takže ak vynecháme Google, Samsung a Coca-Colu, tak nám zostáva iba jediný suverén. Apple.

Položme si otázku, o čo Jablku predstavením mini verzie , ktorá je viac mini než „mini“ verzie konkurenčných vlajkových lodí, vlastne šlo. Jablčníci nikdy nevyrábali to, čo je trendy. Oni totiž tie trendy najradšej udávali. Lebo Amerika.

Jednoducho reinkarnácia

V prípade modelu SE to skúsili trochu opačne a rozhodli sa vyprať 5s na šesťdesiatke bez zbytočnej aviváže. Zrejme dúfali, že reinkarnáciou 2,5 roka starého modelu sa z nich stanú po rokoch opäť vizionári a vďaka nim zase zopár miliónov ovečiek zrazu zistí, že štyri palce stačia a ani bohovi viac.

Problém je ten, že smrťou Steva Jobsa už Apple výrazne stratilo imidž vizionárskej spoločnosti a tak to, čo môže vyzerať ako revolúcia, je vlastne iba klasický postup, ako zarobiť inde a ešte viac. Na druhej strane, zužuje sa už aj samotný priestor na revolučné riešenia, keďže takmer všetko tu už bolo. Prípadne to za týždeň vyrobia Číňania.

Ale Apple to aj tak urobil vcelku primitívne a pritom geniálne. Hodil na trh telefón, ktorý je malý a vybavený. Nič viac, nič menej. A? No nič, ako sme už spomínali, opäť musíme skonštatovať, že takýto pokus na trhu konkurenciu nemá. V dobe, kedy sú desiatky kvalitných výrobcov produkujúcich stovky modelov, je problém vygúgliť priameho konkurenta pre iPhone SE. Apple to dobre vie a tak do tela starého modelu napchal nové vnútornosti, pre istú grupu občanov pridal ružový kryt a vytvoril najlacnejší ajfón v histórii.

Bodaj by nie, ušetril na vývoji, nápadoch a iba zmiešal všetky potrebné ingrediencie a emócie. Samozrejme, že v prípade Jonatána je pojem „lacný“ skutočne relatívny, keďže päť stoviek je suma, pri ktorej sa nejeden krátkoprstý občan poškriabe po hlave.

Že majú čaro

Je však možné, že vďaka odvahe Apple ponúknuť niečo nové s dizajnom starého, opäť časť plebejcov zistí, že kompaktné rozmery sú aj v dobe tabletofónov, stále to pravé orechové. A keďže Apple je neraz inšpiráciou pre ostatných výrobcov, nie je vylúčené, že stojíme na počiatku opätovného zmenšovania mobilov – tak ako to v deväťdesiatych rokoch.

Americký gigant si teraz jednoducho odchytí solventnú časť publika s malými rukami a vreckami gatí. SE je navyše ukážkou konzervatívneho prístupu a nikto z vedenia nemal zrejme gule na to, aby Special Edition bola skutočne niečím špéci. Ctrl C – Ctrl V a zopár vychytávok z aktuálneho topmodelu k tomu. Znie to ako klišé, ale na vete „načo meniť niečo, čo funguje“, je skutočne kus pravdy.

fotogaléria
Ak natrafíte na inú, ako ružovú farbu, od iPhonu Zdroj: MobilMania.cz

Nie je ale nič pre tých, ktorí si budú chcieť vyložiť ajfón v bare na stôl vedľa minerálky a kľúčov od Punta a dať tým najavo, že majú najnovší model. S dizajnom, ktorý je doslova starý.

Na druhej strane, Apple nový model namixoval skutočne kontroverzne a ponechal si priestor pre ďalšiu generáciu – predný fotoaparát obdaril napríklad skromne. Tým zacielil jasne na staršiu generáciu ovečiek, ktorá dokáže prežiť aj bez pojmu selfie. Ale šošovku toho hlavného nechal pekne zapustenú do tela telefónu, takže žiadne vypukliny a lá drahšia 6s. Niečo ako keď si slečinka takticky nechá rozopnuté na blúzke vrchné dva gombíky...

Prvé čísla naznačujú, že k revolúcii tentoraz asi nedôjde . A asi ani k tej evolúcii, lebo na piatich palcoch sa fejsbukuje ľudstvu lepšie. No minimálne bobríka odvahy a prefíkanosti si tentoraz nahryznuté jablko zaslúži.