13.4.2016 16:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Ako v FBI odomkli iPhone 5c? Objavujú sa ďalšie podrobnosti

Zdroj: Shutterstock.com

Špeciálny hardvér a návod od hackerov. Úrady váhajú so zverejnením metódy.

Hoci FBI zostáva v prípade odomknutia presláveného iPhonu 5c skúpa na detaily, zdroj znalý situácie mal poodhaliť ďalšie informácie o použitom postupe. Upozornil na to denník The Washington Post.

Čítajte aj Ako v FBI odomkli iPhone 5c? Objavujú sa ďalšie podrobnosti
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock.com

Začnime pôvodom chyby, ktorá umožnila americkej vláde prístup do smartfónu. Hackerskú komunitu by sme mohli rozdeliť do troch častí.

„White hats“ odovzdávajú nájdené nedostatky softvéru autorom alebo verejnosti, kým „black hats“ ich využívajú na vlastné obohatenie.

Tretia skupina, „gray hats“, však nájdené chyby predáva vládam alebo iným spoločnostiam za jednorazový poplatok. A práve to má byť prípad spomínaného iPhonu 5c, nakoľko podľa anonymného zdroja blízkeho The Washington Post pochádza z tejto skupiny minimálne jeden človek, ktorý FBI pri odomknutí pomohol.

Čítajte aj Ako v FBI odomkli iPhone 5c? Objavujú sa ďalšie podrobnosti

Štvormiestny PIN za 26 minút

Na prelomenie 4-miestneho bezpečnostného kódu „hrubou silou“ má stačiť len 26 minút. Apple však do systému iOS zakomponoval aj niekoľko dodatočných opatrení, napríklad obmedzený počet pokusov či intervaly medzi zadaniami, ktoré sa zakaždým zväčšujú. S tým mal FBI pomôcť neznámy kus hardvéru, vytvorený podľa získaných informácií.

Apple sa súdiť nebude, FBI s odhalením počká

Spoločnosť Apple sa minulý týždeň vyjadrila, že od americkej vlády neplánuje žiadať informácie o použitom postupe súdnou cestou.

Na druhej strane, FBI váha s odhalením. Po zverejnení detailov je totiž skoro isté, že výrobca chybu opraví a vláda tak do budúcna stratí aj túto možnosť odomknutia. Konečné rozhodnutie však má údajne vydať až tím vedený Bielym domom.

Čítajte aj Ako v FBI odomkli iPhone 5c? Objavujú sa ďalšie podrobnosti