16.4.2016 06:00 | MobilMania

Test Apple iPhone SE: Najmenší a najlacnejší

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nový iPhone si tentoraz naozaj môže povedať, že nemá súpera.

Ťažko sa nám loví v pamäti posledný smartfón, ktorý by ponúkol podobnú uhlopriečku displeja ako nový iPhone. Vlastne by sme sa zrejme dopátrali opäť k rovnakej značke, iba staršiemu modelu 5c či 5s. Na stále početnú skupinu ľudí, pre ktorých sú a vždy budú dnešné mobily priveľké, výrobcovia neberú ohľad. Akoby bol malý smartfón so slušnou výbavou úplným tabu.

Čítajte aj Test Apple iPhone SE: Najmenší a najlacnejší

Aj preto sa uvedenie malého iPhonu stretlo s nadšením. Apple nerobil veľké kompromisy vo výbave a k tomu nasadil prekvapivo dobrú cenu. Aj keď stihla cestou spoza oceánu poriadne narásť. Reálne predaje už ale také skvelé nie sú. Doplatí firma na recyklovanie starého dizajnu?

To sme už videli

Práve vzhľad môže byť najväčšou slabinou novinky. Áno, vyzerá dobre, vyzerá luxusne a hanbiť sa za ňu určite nikto nebude. Ale prvýkrát sme tento dizajn videli už v roku 2012. Nehovoríme pritom iba o podobnom štýle, s výnimkou na prvý pohľad neviditeľných detailov ide o úplne rovnaké zariadenie ako bol iPhone 5 .

fotogaléria
Novinka vyzerá dobre, ale chcelo by to už niečo Zdroj: Ľubomír Vnuk

Ak sa chcete viditeľne odlíšiť od majiteľov týchto skoro štvorročných predchodcov, jedinou možnosťou je siahnuť po ružovom variante. Inak vás bude od modelu 5s deliť iba drobný nápis na zadnej strane, od rok staršej „päťky“ ešte navyše iný tvar LED blesku a inovované tlačidlo home.

fotogaléria
Domovské tlačidlo sa zmenilo s príchodom TouchID Zdroj: Ľubomír Vnuk

Krivky staršieho dátumu výroby ešte nezasiahol trend štíhlych okrajov, čo je škoda. Už i tak drobný mobil mohol byť ešte kompaktnejší.

fotogaléria
iPhone SE má na dnešné pomery vcelku hrubé okraje Zdroj: Ľubomír Vnuk

Dočiahneme všade

Pamätáte si sťažnosti, keď začali vo veľkom rásť uhlopriečky? Nedočiahnuť prstom na opačný okraj displeja bol nepochopiteľný nedostatok, ktorý sa napokon stal bežným štandardom. iPhone SE nám palec neprecvičil, bez námahy dočiahneme všade.

fotogaléria
Rozmiestnenie klávesov na ľavom boku sa dlhodobo Zdroj: Ľubomír Vnuk

IPS panel má rovnaké parametre ako staršie modely, kľúčovým je rozlíšenie 640 × 1 136 bodov. To sa stará o slušnú hustotu 326 ppi, úplne postačujúca je aj úroveň jasu a pozorovacie uhly. Za väčšími súrodencami ale zaostáva v zobrazení bielej, ktorá má mierne žltý nádych.

Menší displej má výhodu v nižšej spotrebe energie. Kapacita batérie 1 624 mAh nesľubuje nič skvelé, opak je ale pravdou. Mobil je na tom dokonca o kúsok lepšie ako iPhone 6s , a to už je čo povedať. Nemali sme problém vydržať bez nabíjačky dva dni, čo dnes vôbec nie je samozrejmosť.

fotogaléria
Vedeli ste, že „SE“ znamená Special Edition? Zdroj: Ľubomír Vnuk

Územie pod displejom okupuje kláves home so zabudovaným TouchID senzorom. Ten je o poznanie pomalší od 6s, ak sa ale k nemu nevraciate práve z drahších modelov, nebude to prekážať.

Nové vnútornosti

Výrazné zmeny sa diali pod kapotou. Čakali by sme skromnejší hardvér, iPhone SE ale dostáva prakticky rovnaké parametre ako top model 6s. Ochudobnený je iba o vrcholnú kapacitu úložiska 128 GB, v predaji je len 16- alebo 64-gigabajtový variant. Dvojjadrový procesor je taktovaný na 1,84 GHz, pričom je použitý moderný čipset Apple A9. Potešia tiež 2 GB pamäte RAM či šesťjadrová grafika.

Systém iOS má viacmenej rovnakú podobu na všetkých zariadeniach - K mobilu dostanete zadarmo kancelársky balík či výborný editor videí

Smartfón tak nemá najmenšie problémy s chodom systému iOS (aktuálne vo verzii 9.3.1). Aplikácie sa spúšťajú bleskovo, aj graficky najnáročnejšie hry bežia bez zaváhania. V tomto smere skutočne nečakajte kompromisy tak, ako to Apple robil pri plastovom iPhone 5c.

Systém je rovnaký naprieč celou platformou, čo okrem iného znamená povestne dobrú podporu aktualizácií. Nových verzií systému sa dočkáme ešte pekných pár rokov, o tom sa majiteľov drvivej väčšiny Androidov môže jedine snívať.

Pozitíva i negatíva iOS dokola počúvame už od uvedenia prvého iPhonu a všetkým sú notoricky známe. Ak sa nad ne neviete povzniesť, ani tento model nebude pre vás.

Ani na foťáku sa nešetrilo

iPhone SE je možno posledným modelom od Apple, používajúcim klasický audio jack. Aspoň to naznačujú množiace sa špekulácie o prichádzajúcom nástupcovi . Pomerne kvalitné slúchadlá, dodávané v balení, si tak môžeme stále užiť aj s inými mobilmi či prehrávačmi.

fotogaléria
Zmizne 3,5mm jack z iPhonov? Zdroj: Ľubomír Vnuk

Po multimediálnej stránke je však oveľa zaujímavejší fotoaparát na zadnej strane. Ide o rovnaký kúsok, aký používa aj iPhone 6s. Jediným rozdielom je, že zbytočne nevytŕča. Snímač o veľkosti 1/3“ ponúkne maximálne rozlíšenie 12 Mpx a svetelnosť f/2.2. Nastavení nie je veľa, obmedzení sme na panoramatický režim, HDR, samospúšť a zopár filtrov. Výsledky sú ale slušné, a to aj za horších svetelných podmienok. Malým, ale očakávaným sklamaním je chýbajúca optická stabilizácia.

fotogaléria
iPhone SE má rovnaký snímač ako 6s, z tela mu Zdroj: Ľubomír Vnuk

Možno nejde o najlepší fotomobil súčasnosti, no aj keď sa to nezdá, v tejto cene a veľkostnej triede sa lepší bude hľadať prekvapivo ťažko. Podčiarkuje to tiež schopnosť natáčať videá v rozlíšení 4K pri frekvencii 30 snímok za sekundu (pri HD je to až 240 fps). iPhone SE zvládne aj pohyblivé live fotky, keďže však displej nie je citlivý na tlak, nemá to taký efekt ako v 6s. Fotky si „prehrávame“ jednoduchým podržaním prsta na displeji.

Fotiť s iPhonom je naozaj jednoduché, možno aj preto si rozhranie jeho appky požičiava Huawei - Senzor odtlačkov je pomalší, ale stále dosť rýchly

V porovnaní s drahším 6s sme ochudobnení o 5Mpx prednú kameru, vystačiť si musíme so slabým 1,2Mpx snímačom, schopným zhotoviť HD video.

fotogaléria
iPhone SE: Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Škoda európskej ceny

Je ohromná škoda, že sa iPhone SE s cenovkou nezastavil na americkej úrovni. 399 dolárov (i keď bez dane) by znamenalo v prepočte a pripočítaní našej DPH zhruba 420 eur, čo by bolo iba o nejakých 60 eur viac, než si predajcovia bežne pýtajú za takmer trojročný iPhone 5s. Dobre však vieme, že cestou cez Atlantik eurá na cenovke pribúdajú kozmickou rýchlosťou a v EÚ je napokon novinka najdrahšia na svete. V nemeckom Apple Store napríklad stojí základný 16GB variant až 489 eur.

Čítajte aj Test Apple iPhone SE: Najmenší a najlacnejší

Na Slovensku zatiaľ nový iPhone predáva iba operátor Telekom (neviazaná cena 589 eur s DPH za 64 GB variant) a niekoľko elektronických obchodov. K ostatným predajcom by mal doraziť v najbližších dňoch.

Práve cena je dôvodom, prečo je stále rozumnou alternatívou práve starší model 5s. Má síce slabší hardvér aj fotoaparát, praktických rozdielov však toľko nebadať a rozdiel v cene je stále výrazný.

Ak sa vám pozdáva štvorpalcový displej, ale nie platforma iOS, nemáme dobré správy. Nie je príliš z čoho vyberať, aspoň zatiaľ. Podrobne sme sa tejto téme venovali v samostatnom článku. Otázne je, či to trh naozaj aj potrebuje. Rady pred obchodmi sa totiž tentokrát netvorili a vyzerá to, že predajný trhák sa nekoná.

Zariadenie na testovanie zapožičal Telekom.

Názov zariadenia Apple iPhone SE
Rozmery 123,8 × 58,6 × 7,6 mm
Hmotnosť 113 g
Uhlopriečka displeja 4 palce
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 640 × 1 136 bodov (326 ppi)
Čipset Apple A9
Procesor 2-jadrový, 1,84 GHz
Grafické jadro PowerVR GT7600
Operačná pamäť RAM 2 GB
Priestor pre dáta 16/64 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4
Hlavný fotoaparát 12 Mpx
Sekundárny fotoaparát 1,2 Mpx
Operačný systém iOS
Orientačná cena s DPH 490 eur (16 GB)/590 eur (64 GB)