15.4.2016 20:04 | Bleskovky MobilMania.sk

Mobilný Windows dostal nádielku nových funkcií. Zatiaľ len pre testerov

Zdroj: redakcia

Priehrštie vylepšení sa týka notifikácií či uzamknutej obrazovky. Zaujme podpora pevného internetu.

Microsoft včera podľa očakávaní zverejnil nový mobilný náhľad z vetvy Redstone. Testeri desktopovej verzie sa tentoraz nedočkali, pripravovaný PC náhľad zaznamenal problémy pri internom testovaní.

Najnovšie testovacie zostavenie Windows 10 Mobile nesie označenie 14322.1000 (Fast Ring) a prináša priehrštie noviniek a opráv, ako aj známych chýb.

Pripomeňme, že testovať náhľady z vetvy Redstone môžu už len telefóny, ktoré oficiálne podporujú mobilnú „desiatku“. Obmedzenie sa týka najmä starších smartfónov.

Úniky sa potvrdili

Medzi zahrnuté novinky patria aj funkcie, na ktoré sme upozornili ešte v priebehu tohto týždňa. Používatelia môžu po novom rozhodovať, aké skratky budú zobrazené v notifikačnej oblasti a v akom poradí budú zoskupené.

Pribudli aj avizované ikony jednotlivých položiek v nastaveniach systému či nový set emotikonov.

Poradie skratiek upravíme jednoduchou drag-and-drop metódou (zdroj: redakcia)

Prispôsobenia notifikácií

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

Užitočných zmien sa dočkali notifikácie. Pri zobrazení skupiny oznámení z jednej aplikácie bude jej ikona umiestnená len v hlavičke danej skupiny. Notifikácie môžu obsahovať aj obrázky, čo využijete najmä pri používaní nadväznej novinky – foto pripomienok.

Používatelia navyše dostali možnosť čiastočne ovplyvniť zoraďovanie notifikácií v centre akcií. Urobia tak nastavením priority pre jednotlivé aplikácie. K dispozícii budú tri základné úrovne – normálna, vysoká a top priorita.

Nastaviť pôjde aj počet súčasne zobrazených notifikácií pre jednu aplikáciu. Pri presiahnutí maximálneho počtu bude zvyšné oznámenia možné rozbaliť, opäť tak ide o jedno z opatrení, ktoré majú v notifikačnej oblasti ušetriť miesto.

Predvolený počet súčasne zobrazených oznámení je 3, zvyšné hodnoty nastaviteľné zvlášť pre každú aplikáciu sú 1, 5, 10 a 20.

Aj s káblovým internetom

Smartfóny podporujúce  môžu testeri pripojiť už aj k pevnému internetu. Postačí im USB Ethernet adaptér, ktorý vsunú do Display Docku. Microsoft však upozorňuje, že nie všetky adaptéry sú podporované. V blízkej budúcnosti sa však bude záber kompatibilného príslušenstva rozširovať.

fotogaléria
Microsoft Display Dock pre Continuum Zdroj: Martin Hodás

Počítačov sa týka aj ďalšie vylepšenie – prijímanie a odosielanie SMS správ v desktopovom Windows 10 cez smartfón. Používatelia tak dostanú notifikácie o prichádzajúcich správach priamo v prostredí PC verzie, pričom na ne budú môcť aj reagovať.

Uzamknutá obrazovka

Rozšírenej funkcionality sa dočkala aj obrazovka v uzamknutom stave. Ak telefón využíva softvérové tlačidlá, tlačidlo „späť“ sa v takom prípade premení na skratku pre zapnutie fotoaparátu.

V ponuke bude konečne aj ovládanie hudobného prehrávača. Popis prehrávanej skladby a ovládacie prvky sa odteraz nachádzajú v hornej časti obrazovky. Doposiaľ boli dostupné len po stlačení jedného z tlačidiel pre úpravu hlasitosti.

Prehrávač sa dal doposiaľ ovládať len cez nastavenia hlasitosti. Aktualizácia (vpravo) to zmenila (zdroj: redakcia)

Inteligentnejší prehliadač

Jednoduchšie bude aj narábanie s textom v prehliadači Edge. Ikona pre jeho kopírovanie sa automaticky zobrazí vedľa zvoleného textu, v prípade jeho zadávania bude po ruke ikona na vloženie textu zo schránky.

Edge chce zároveň inteligentne vypínať niektoré karty prehliadača. Pôjde o stránky, ktoré používateľ navštívil cez odkaz v inej aplikácii. Po návrate do aplikácie cez tlačidlo späť bude Edge považovať prácu za ukončenú a danú kartu zavrie. Microsoft tak chce predísť hromadeniu zbytočne otvorených kariet v prehliadači.

zdroj: redakcia

Medzi zvyšné úpravy nového zostavenia patrí napríklad nastavenie percenta zostávajúcej batérie, pri ktorom sa aktivuje šetriaci mód. Funkcia bola dostupná aj vo Windows Phone 8.1, Microsoft sa ju po odozve od testerov rozhodol pridať aj do najnovšej verzie mobilnej platformy.

Systém ďalej umožní nastavenie „aktívnych hodín“, aktualizačný nástroj sa v tomto období vyhne automatickej inštalácii updatov.

Čítajte aj Mobilný Windows dostal nádielku nových funkcií. Zatiaľ len pre testerov

Nedostatkov je viacero

Zoznam známych chýb zahŕňa napríklad spúšťanie niektorých aplikácií, napríklad Facebook Messengera, prehliadača UC Browser a iných. Otvoriť sa dajú po príchode notifikácie alebo pomocou virtuálnej asistentky Cortana. Na jej aktiváciu je však nutné prepnúť systém do jedného z podporovaných regiónov, Slovensko medzi ne totiž nepatrí.

Problémové je aj sťahovanie jazykových balíčkov a rýchle prepínanie do galérie priamo z aplikácie fotoaparátu. Niektorí používatelia sa naďalej nevyhnú ani komplikáciám v Obchode.

Kompletný zoznam zmien, opráv a známych chýb nájdete priamo na blogu spoločnosti Microsoft.