26.4.2016 08:39 | Bleskovky MobilMania.sk

iPhone 7 vraj nebude spásou. Apple zachráni len veľká inovácia

Zdroj: Shutterstock.com

Apple údajne bude jediný z popredných výrobcov smartfónov, ktorého tržby budú klesať.

Popredný analytik Ming-Chi Kuo zo spoločnosti KGI Securities predpovedá pre tento rok iPhonu pokles predaja. Skeptický je najmä v počte objednávok pre očakávaný iPhone 7. Novinka by mala dosiahnuť predaj na úrovni medzi 190 až 205 miliónmi kusov. Informuje o tom Apple Insider.

iPhone by mal v roku 2017 prejsť výraznými Zdroj: Shutterstock.com

Podľa Kua by sa mali pozitívnejšie vyvíjať predajné čísla štvorpalcového iPhonu SE. Analytik pri ňom upravil svoju pôvodnú prognózu, ktorá hovorila o dvanástich miliónoch predaných zariadení. Najnovšie očakáva, že iPhone SE by si mohlo zakúpiť až 18 miliónov zákazníkov. Ani to však nevylepší celkový prepad predajných čísel telefónov s logom nahryznutého jablka.

Samotný výrobca by mal zajtra prezentovať výhľad tržieb za druhý štvrťrok 2016. No už teraz varoval investorov, že pravdepodobne druhý rok za sebou zaznamená pokles tržieb z predaja svojich smartfónov.

Čítajte aj iPhone 7 vraj nebude spásou. Apple zachráni len veľká inovácia

Už druhý rok s poklesom predaja

Predpoklady kalifornského výrobcu potvrdzuje aj Kuo. Predpovedá totiž, že predaj iPhonov tento rok klesne pod hranicu 200 miliónov kusov. V roku 2015 pritom bolo predaných celkovo 232 miliónov telefónov od Apple. Analytici z Wall Street však majú optimistickejšie očakávania keď tvrdia, že predaj spomínaných zariadení sa v tomto roku bude pohybovať medzi 210 až 230 miliónmi kusov.

Čítajte aj iPhone 7 vraj nebude spásou. Apple zachráni len veľká inovácia

Kuo si myslí, že Apple si napriek spomínaným skutočnostiam udrží druhé miesto na trhu. To prvé by mal obhájiť Samsung, keď jeho predajné čísla by mohli narásť o jedno percento. Na treťou mieste sa podľa odborníka umiestni značka Huawei s 15,1-percentným nárastom predaja na úroveň 122 miliónov predaných zariadení.

Štvrtú priečku v predajnosti by mal obsadiť výrobca Oppo so 74 miliónmi predaných telefónov s 51,1 percentným nárastom. Piata na trhu by mala byť značka Vivo. Tej Kuo predpovedá nárast predaja takmer 46 percent a 64 miliónov predaných mobilných telefónov.

iPhone potrebuje zásadnú inováciu

Autor trhovej analýzy si myslí, že iPhone musí prejsť zásadnou inováciou, aby sa Apple podarilo zvrátiť trend klesajúcich tržieb. Aj keď výrobca pri iPhone 7 sľubuje niekoľko vylepšení vrátane nových dizajnových prvkov, podľa odborníka to stačiť zrejme nebude.

V roku 2017 by tak Apple mal zvážiť kompletnú zmenu dizajnu svojho telefónu. Zmenou k lepšiemu, by podľa neho mohlo byť uvedenie zariadenia s OLED displejom a zadným krytom zo skla. Keďže väčšina výrobcov dnes ponúka telefóny z hliníka, práve sklo by mohlo Apple pomôcť k výraznejšiemu odlíšeniu sa od konkurencie.

Čítajte aj iPhone 7 vraj nebude spásou. Apple zachráni len veľká inovácia