3.5.2016 17:39 | Bleskovky MobilMania.sk

Šesť smartfónov, ktoré zachytili vystrelenú guľku

Zdroj: Digitaltrends

Majiteľov ochránili iPhony, ale aj iné značky.

Predposledná generácia iPhonov si vyslúžila nemalú dávku posmeškov kvôli svojej pevnosti, pretože viacerým majiteľom sa vraj smartfón vo vrecku ohol. 25-ročný turecký vojak Mustafa Bozok má však na odolnosť iPhonu 6 zrejme celkom iný názor.

Turecký portál Daily Sabah uvádza , že Bozoka v piatok 29. mája počas prestrelky so separatistickou teroristickou organizáciou PKK zasiahol do pravej nohy nepriateľský náboj.

Strela pritom smerovala práve do miesta, kde mal vojak umiestnený svoj iPhone 6. Hliníkové telo, chemicky tvrdené sklo a základná doska zbrzdili projektil natoľko, že Bozok skončil len s ľahkými následkami.

fotogaléria
Strela iPhone prerazila, smartfón ju však Zdroj: Daily Sabah

iPhone zachraňoval viackrát

Nie je to po prvýkrát, čo telefóny s nahryznutým jablkom v logu zastavovali guľky. Minulý rok iPhone zachránil kalifornského študenta počas ozbrojenej lúpeže. Zlodej mu vytrhol tašku a strelil ho do nohy.

Rana ale zasiahla vrecko, kde mal študent svoj iPhone. Guľka sa podľa webu Cult of Mac po náraze do tela smartfónu roztrieštila a nespôsobila žiadne vážne zranenie.

fotogaléria
Náboj zasiahol iPhone a roztrieštil sa (zdroj: Zdroj: Digitaltrends

V tom istom roku zachránil v severozápadnom Anglicku iPhone 5c istého Daniel Kennedy po tom, ako na neho mladík menom Ryan Duggan vystrelil z brokovnice. Kennedy aj preto utrpel vážne zranenia, no iPhone väčšiu časť brokov zadržal.

fotogaléria
Telo tohto iPhonu zastavilo väčšiu časť brokov Zdroj: Daily Star

„Ak by telefón vtedy nemal vo vrecku, bez pochyby by zomrel,“ konštatoval podľa stránky Daily Star vyšetrovateľ Gary McIntyre.

Nielen iPhony

Smartfón kalifornskej firmy pochopiteľne nie je až taký výnimočný a podobne sa po zásahu guľkou správa akýkoľvek prístroj z obdobných materiálov.

fotogaléria
Strela trafila vojaka priamo do Lumie 520 (zdroj: Zdroj: Digitaltrends

Napríklad v roku 2014 brazílsky vojak vracal domov k rodičom, pristihol dvoch lupičov, ktorí prepadli ich dom. Keď uvideli muža v uniforme, niekoľkokrát na neho vystrelili. Jedna zo striel trafila Nokiu Lumia 520, ktorú mal vo vrecku a muž sa zraneniam vyhol.

Relatívne dobre obišla i obeť ozbrojenej lúpeže na benzínovej stanici na Floride. Zlodej strelil muža do hrude na miesto, kde sa nachádzal HTC Evo 3D. Telefón strelu zbrzdil. Obeť síce nevyviazla bez škrabancov, podstatné však je, že útok prežila.

fotogaléria
Tento telefón ochránil muža pred strelou do hrude Zdroj: Digitaltrends
fotogaléria
BlackBerry zastavil strelu z malej vzdialenosti Zdroj: Digitaltrends

V roku 2010 omylom strelil istú ženu do nohy jej vlastný priateľ. Pred zranením ju ochránil BlackBerry vo vrecku jej nohavíc, ktorý strelu z malej vzdialenosti zastavil.