4.5.2016 08:24 | MobilMania

Test Huawei Mate 8: Nenápadný zabijak

Zdroj: Ľubomír Vnuk

O Huawei Mate 8 sa veľa nehovorí. O to príjemnejším prekvapením je zistenie, čo všetko dokáže.

Pozornosť priaznivcov top zariadení s Androidom smerovala posledné mesiace skôr do kórejských výtvorov. To, že si pár minút obdivu zaslúži aj Čína, dokázal nedávno predstavený Huawei P9 s výborným duálnym fotoaparátom.

Popritom sa ale akosi pozabudlo na obrovský Mate 8. A to by sa pri takom dobrom zariadení stávať nemalo.

Čítajte aj Test Huawei Mate 8: Nenápadný zabijak

Samý displej

Huawei nemal s dizajnom prednej strany príliš veľa práce, zoštíhľovanie okrajov mu očividne vyhovuje. V okolí rozmerného displeja nájdeme iba úzke pásiky zvyšnej plochy, do ktorých sa zmestili senzory, notifikačná dióda, slúchadlo a, ako inak, logo výrobcu.

fotogaléria
Okolo displeja nájdeme iba minimum priestoru Zdroj: Ľubomír Vnuk

Kúsku kreativity sa dočkala aspoň zadná strana a lemovanie telefónu. Plast sa už v tejto triede nenosí, matný kov ale zdvihol hmotnosť až na 185 gramov. Malá výčitka smeruje ku klávesom na pravej strane, ktoré sú príliš drobné na to, aby sa ľahko nahmatávali. Displej sa však dá, našťastie, odomykať aj jednoduchšie.

fotogaléria
Klávesy na boku sa nahmatávajú ťažšie, na ich Zdroj: Ľubomír Vnuk

Ďakovať za to môžeme senzoru odtlačkov na zadnej strane, ktorý tentokrát dostal okrúhly tvar. Zvyká sa naň veľmi rýchlo, nielen pre bleskové reakcie, ale aj kvôli doplnkovým funkciám. Za pomoci snímača vieme zdvihnúť hovor či zhotoviť fotku. Dokonca sa ním dajú uzamknúť vybrané súbory alebo aplikácie.

fotogaléria
Senzory odtlačkov zvláda Huawei výborne Zdroj: Ľubomír Vnuk

Slušná nádielka

Ako je už zvykom, Mate 8 nemá odnímateľný zadný kryt a my tak nevidíme batériu s proklamovanou 4000mAh kapacitou. Vieme však, že vydrží štandardné dva dni skromnej prevádzky alebo jeden deň tvrdej práce. V ťažších podmienkach sa hodí rýchle nabíjanie, za polhodinu sa vieme z nuly dostať na necelých 40 percent kapacity.

fotogaléria
Zadný kryt je osadený napevno Zdroj: Ľubomír Vnuk

Výsledky by mohli byť aj o niečo lepšie, to by ale novinka nemohla mať takú štedrú hardvérovú výbavu. Displejom počnúc. IPS-NEO panel sa chváli 6-palcovou uhlopriečkou, čo pri FullHD rozlíšení znamená hustotu 368 obrazových bodov na palec.

Displej je dobre viditeľný aj za slnečného dňa. Vďaka vysokej maximálnej úrovni jasu

Huawei kvalitou displejov za nikým nezaostáva, dobrý dojem robí najmä verné podanie farieb a vysoká maximálna úroveň jasu. Ani s extrémnym nakláňaním nemá problém, grafickému rozhraniu z pestrosti neuberá. A tej je veru v systéme požehnane.

Z prostredia Androidu zmizla klasická hlavná ponuka

Android vo verzii 6.0 Marshmallow je totiž výrazne upravený nadstavbou Emotion UI. Huawei v nej eliminoval klasickú hlavnú ponuku, upravil ikony a pridal zopár vlastných vylepšení. Niektoré z nich sú užitočné viac, niektoré menej, niektoré vôbec. Väčšina používateľov sa s nami zrejme stotožní, keď povieme, že preferujeme čistejší systém.

Grafické motívy mnohých potešia, správca systému už asi ťažko

Pohyb v ponuke by mohol byť plynulejší, je to však skôr vinou samotného rozhrania ako hardvéru. Ten je viac než postačujúci, osemjadrový procesor (štyri jadrá s taktom 2,3 GHz a zvyšné štyri s taktom 1,8 GHz) dopĺňajú 3 GB pamäte RAM, respektíve 4 GB, ak sa vám podarí dostať k variantu so 64 GB internej pamäte, ktorý však na Slovensku bežne nebude dostupný. V benchmarkoch sa Mate 8 zväčša umiestňuje na vyšších priečkach ako napríklad Samsung Galaxy Note 5, a to je veľmi slušný výsledok.

Ak má rozhranie od Huawei nejakú pridanú hodnotu, tak sú to v prvom rade doplnkové nastavenia

Stvorený na momentky

Ani Mate 8 sa nijak neštítil požičať si rozhranie appky pre fotoaparát zo systému iOS. Vôbec to nebol zlý nápad, 16Mpx snímač s optickou stabilizáciou sa ovláda ľahko a rýchlo. Veľmi rýchlo. Momentku zvládne mobil za zhruba jednu sekundu, aj s uzamknutým displejom stačí dvakrát stlačiť tlačidlo pre zníženie hlasitosti. Šikovná funkcia.

fotogaléria
Reproduktor v spodnej hrane je pri prehrávaní Zdroj: Ľubomír Vnuk

Ani na kvalitu snímok nemôžeme povedať nič zlé. Dobre sa vysporiadajú so silnejším protisvetlom či, naopak, šerom až tmou. Nie je to to najlepšie, čo dnes na trhu zoženiete, ale celkom isto nebudete ľutovať. Ako bonus potom Huawei pribalil niekoľko efektov a zaujímavých režimov, ako napríklad dlhú expozíciu v nočných podmienkach, manuálny režim alebo vylepšenie selfies niekoľkými jednoduchými kliknutiami.

fotogaléria
Ovládanie foťáku hravo zvládne aj úplný Zdroj: Ľubomír Vnuk

Predná kamera fotí maximálne v rozlíšení 8 Mpx, vďaka svetelnosti f/2.4 a širšiemu záberu zo seba dostáva nadštandardné výsledky. Ak teda máte v obľube selfie rituály, Mate 8 poslúži skvele.

Prekvapením je absencia 4K videa, Mate 8 zvládne iba FullHD. Pri nižšom HD rozlíšení máme k dispozícii aj spomalené zábery s frekvenciou 120 snímok za sekundu.

fotogaléria
Huawei Mate 8: Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Vydarený high-end

Huawei Mate 8 sa môže sebavedome postaviť ostatným high-endom. Ako výbavou, tak aj cenou. Tá sa pohybuje okolo 530 eur, čo nie je veru pár drobných. Za tieto peniaze ale dostanete zariadenie s kvalitnou kovovou konštrukciou, výborným displejom a slušným hardvérovým základom. Viac by mohol potešiť už iba čistejším systémom a natáčaním 4K videa.

Ak si potrpíte na 6-palcový displej, priamej konkurencie je prekvapivo málo. Tou najväčšou bude v nasledujúcich mesiacoch predovšetkým Samsung Galaxy A9 . My by sme možno zopár milimetrov z priemeru displeja obetovali a dali šancu OnePlus 2 či Lumii 950 XL .

Názov zariadenia Huawei Mate 8 (NXT-L29)
Rozmery 157,1 × 80,6 × 7,9 mm
Hmotnosť 185 g
Uhlopriečka displeja 6 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS-NEO LCD, 1 080 × 1 920 bodov (368 ppi)
Čipset HiSilicon Kirin 950
Procesor 8-jadrový (4 jadrá Cortex-A72 2,3 GHz, 4 jadrá Cortex-A53 1,8 GHz)
Grafické jadro Mali-T880 MP4
Operačná pamäť RAM 3 GB/4GB
Priestor pre dáta 32 GB/64 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM/2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat6
Hlavný fotoaparát 16 Mpx, f/2.0, optická stabilizácia
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx
Operačný systém Android 6.0 Marshmallow, nadstavba Emotion UI 4.0
Orientačná cena s DPH 530 eur