18.5.2016 06:00 | MobilMania

Google ukázal, ako má vyzerať klávesnica pre iPhone

Zdroj: redakcia

Gboard je vysoko návyková klávesnica, ktorú však brzdia limity operačného systému.

Mobilný operačný systém Applu podporuje softvérové klávesnice tretích strán už od ôsmej generácie, no väčšiemu rozšíreniu sa im doposiaľ nedostávalo.

Situácia sa však možno začína meniť. Koncom januára Microsoft predstavil vlastnú klávesnicu Word Flow a teraz sa pridáva i Google. Pred niekoľkými dňami uviedol vlastné riešenie Gboard.

Inštalácia klávesníc tretích strán však nie je v iOS triviálnou záležitosťou. Vyžaduje si stiahnutie aplikácie, aktivovane klávesnice v nastaveniach a povolenie rozšíreného prístupu. Gboard na prekážky ale myslí a používateľa prehľadne vedie všetkými krokmi.

Čítajte aj Google ukázal, ako má vyzerať klávesnica pre iPhone

Integrované video aj obrázky

Gboard pre popisky kláves nevyužíva nový systémový font San Francisco, ale font Googlu Roboto. Okrem toho sa však snaží čo najviac podobať na systémovú klávesnicu, takže používatelia si na ňu nemusia dlho zvykať.

Má ambíciu riešiť situácie, kedy píšete e-mail alebo s niekým diskutujete v chatovacej aplikácii a odrazu príde reč na nejaké video z YouTube, obrázok či informáciu na internete.

Gboard umožňuje vyhľadávať veci na internete priamo z prostredia klávesnice

Za normálnych okolností vtedy zatvoríte aplikáciu, otvoríte Safari, nájdete čo potrebujete, skopírujete to, vrátite sa do chatu, vložíte text a odošlete. S Gboard toto všetko zvládnete kedykoľvek priamo z prostredia klávesnice.

Vyhľadávať je možné text, obrázky a animácie vo formáte GIF. Výsledok sa následne podľa typu aplikácie priamo vloží do textu alebo skopíruje do schránky

Kliknutie na logo Googlu v ľavom hornom rohu vyvolá vyhľadávací dialóg. Nájdené záznamy sa zobrazia vo forme kariet, na ktoré stačí kliknúť a ich nadpis a internetový odkaz sa v závislosti od aplikácie, v ktorej sa používateľ nachádza, skopíruje do schránky, prípadne priamo do textu. Google prepojenia automaticky skracuje.

Okrem textového vyhľadávania klávesnica podporuje tiež vyhľadávanie obrázkov a animácií vo formáte GIF. V takom prípade sa do schránky skopíruje priamo obrázok či GIF, nielen webový odkaz naň.

Všetky funkcie predstavuje krátke komentované video od Google:

Inšpirácia pre iOS

Tvorcovia Gboard navyše prišili so zaujímavým riešením navigácie v texte, ktorý by sme privítali i v systémovej klávesnici iOS.

Majitelia iPhonu 6s vedia, že využitím gesta 3D touch môže klávesnicu premeniť na akýsi touchpad a voľne pohybovať kurzorom po texte. Gboard toto isté dosahuje podržaním prsta na medzerníku. Netreba na to ani podporu 3D touch.

Gboard podporuje vyhľadávanie v znakoch Emoji. Zatiaľ len v angličtine

Vôbec by sme neboli proti, ak by si inžinieri v Cupertine zobrali príklad i z integrácie znakov Emoji, ktoré sú priamo súčasťou Gboard. Preto v iOS netreba mať aktívnu samostatnú klávesnicu len pre ne. Zároveň takisto v nich možno vyhľadávať.

Cez symbol pre znaky Emoji sa dá dostať i k samostatnej sekcii s animovanými obrázkami GIF. Opäť v nich možno vyhľadávať, klávesnica však i sama ponúka viacero predvolených kategórií.

Animované obrázky možno vyhľadávať cez Google alebo vyberať z predvolených kategórií

fotogaléria
Gboard nemôže vždy zastúpiť systémovú klávesnicu, Zdroj: redakcia

Klávesnica popri bežnom písaní podporuje i funkciu Glide Typing, čiže písanie posúvaním prsta bez zdvíhania od jedného znaku k druhému. Klávesnica sa vtedy snaží podľa slov, cez ktoré prstom prejdete, odhadnúť, čo ste chceli napísať.

Vyhľadávať v znakoch Emoji a animáciách je možné taktiež iba pomocou anglických hesiel. To isté platí o funkcii Glide Typing, hoci Google tvrdí, že podpora ďalších jazykov je na ceste.

Iba angličtina

Keďže Gboard je v súčasnosti k dispozícii iba v anglickej verzii, nedočkáte sa nielen slovenskej predikcie, ale klávesnicu zatiaľ nenájdete ani v slovenskom App Store. Bez problémov sa k nej však dostanete s Apple ID, v ktorom zadáte adresu v USA.

V tejto súvislosti je pomerne zaujímavé, že Google sa rozhodol svoju klávesnicu uviesť zatiaľ len pre iOS. Pre Android by ste ju momentálne hľadali márne.

V súčasnosti však musí mať súčasne aktívnu predvolené riešenie aj produkty tretích strán, čo je však nekomfortné. Prepínanie medzi nimi sa totiž stáva zbytočne zdĺhavým.

Klávesnice tretích strán je v iOS potrebné aktivovať v nastaveniach systému. Niekoľko dodatočných nastavení obsahuje i samotná aplikácia klávesnice

Obmedzuje ju iOS

Klávesnica napriek svojím výhodám trpí niekoľkými obmedzeniami, ktoré však vyplývajú zo samotného iOS. Takže pokiaľ Apple nezmení názor, Google s nimi veľa urobiť nemôže.

Klávesnice tretích strán napríklad nemôžu pristupovať k mikrofónu zariadenia. Gboard teda nepodporuje diktovanie hlasom. To je v iOS pomerne presné a funguje veľmi dobre i v slovenčine, takže ak ste si naň zvykli, budete si chcieť ponechať i štandardnú klávesnicu.

Systém kalifornskej firmy taktiež vôbec nezobrazuje „cudzie“ klávesnice, keď odpovedáte na notifikácie zo zamknutej obrazovky ani pri zadávaní údajov do zabezpečených polí, napríklad hesiel.

Keby spomínané nedostatky neexistovali, Gboard má potenciál nahradiť aspoň anglickú verziu systémovej klávesnice a po príchode slovenskej verzie by mohol používateľ zanechať originálnu klávesnicu od Apple úplne.