6.5.2016 06:00 | MobilMania

4ka ukázala 4G vysielač a technológie. Vysvetlila, prečo sa môže stratiť signál na okraji

Zdroj: Filip Maxa

Spoločnosť ukázala technológiu, ktorú používa na základňových staniciach. Ponúkla aj ďalšie detaily k sieti.

Najmladší slovenský operátor na stretnutí s novinármi prezentoval, akú technológiu využíva na svojich základňových staniciach. Hovorí, že je výhodou, že prišiel ako posledný a využíva tak novšie komponenty ako ďalší hráči na trhu. Na druhej strane, aj tí postupne upravujú svoje BTS stanice.

4ke dodáva technológiu čínska spoločnosť ZTE. Technický riaditeľ Swan Mobile Patrik Kollaroci uviedol, že zvesti o čínskej „nekvalite“ už dávno neplatia a v Číne vyrábajú aj ďalšie spoločnosti, ktoré dodávajú komponenty ďalším operátorom.

Aj bez elektriny

Prakticky celá technológia sa vojde do dvoch plechových „skríň“, medzi ktorými je ešte zosilňovač a samotný stožiar s anténou. Vraj najväčšou výhodou takejto technológie je, že nie je nutné žiadne prídavné chladenie a postačia tie, ktoré sú pri jednotlivých komponentoch. Vďaka tomu vraj nemusí operátor zabezpečovať na inštaláciu takého chladenia napríklad vrtuľník.

fotogaléria
foto: Filip Maxa Zdroj: Filip Maxa

Súčasťou sú aj batérie, ktoré musia byť ohrievané, keďže by sa mohli počas zimy poškodiť. V prípade výpadku elektrickej energie dokážu napájať stanicu približne 7 – 8 hodín. Ak problém nie je dovtedy odstránený, nastúpia zamestnanci Swanu s naftovým agregátom.

fotogaléria
foto: Filip Maxa Zdroj: Filip Maxa

Sprevádzkovanie môže trvať aj rok

Kollaroci uviedol, že budovanie nových vysielačov je pomerne náročné. Nejde pritom o samotnú inštaláciu vysielača. Operátor aktuálne buduje sieť najmä na bytovkách – najskôr sa ale musí dohodnúť s vlastníkmi bytov. To vraj väčšinou trvá aj niekoľko mesiacov.

Pripraviť treba aj ohlásenie drobnej stavby a elektráreň treba informovať o novom odbernom mieste. Tieto úkony vraj väčšinou trvajú niekoľko týždňov. Paradoxne, pri dobrom prístupe potom trvá vybudovanie BTS stanice niekoľko dní – štandardne päť. Konfigurácia a spustenie už iba niekoľko hodín, tvrdí operátor.

fotogaléria
Operátor vraj technológiu nainštaluje za pár dní Zdroj: Filip Maxa

2G a LTE už iba ako moduly

Zástupca Swan Mobile uviedol, že do nových zariadení sa vkladá 2G a 4G už ako iba modul a nie je potrebná ďalšia samostatná časť na jednotlivé siete. Ak by operátor sprístupňoval napríklad 3G sieť, stačilo by pridať modul a softvérovo upraviť zariadenia. Zmysel v budovaní 3G už ale nevidí, opakuje 4ka.

fotogaléria
foto: Filip Maxa Zdroj: Filip Maxa

Presný počet BTS staníc na Slovensku operátor neuvádza. Len v samotnej Trnave ich ale má ale podľa slov zástupcu takmer dvadsať. V celej sieti inštaluje operátor aj technológiu na budúce sprístupnenie VoLTE, ktoré prinesie volania priamo v 4G sieti. Kedy sa tak ale stane, nie je známe. Problémom je vraj nedostupnosť mobilov s podporou tejto služby na slovenskom trhu.

Čítajte aj 4ka ukázala 4G vysielač a technológie. Vysvetlila, prečo sa môže stratiť signál...

Nová BTS môže priniesť horší príjem na okraji

Patrik Kollaroci uviedol, že vybraní klienti mohli zaznamenať v minulosti dostupnú sieť 4ky a neskôr mohli o signál prísť. Vysvetľuje to zahusťovaním siete.

fotogaléria
foto: Filip Maxa Zdroj: Filip Maxa

Ak ste boli na okraji pokrytia a operátor v neďalekom okolí vybudoval novú BTS stanicu, upravil aj vyžarovanie a natočenie antény. Aj keď reálne zákazníci v pokrytí vysielača získali lepšie pokrytie, okrajové pokrytie sa mohlo upraviť – vy ste tak mohli o signál prísť, naopak sa objavil v inej časti.

Zdieľanie stožiara v Trenčíne

4ka hovorí, že pred jeho vstupom na trh nemali existujúci operátori záujem zdieľať s ním lokality, kde sú umiestnené ich BTS stanice. Kollaroci však uviedol, že s jedným nemenovaným konkurentom sa už dohodli, že v Trenčíne budú mať obaja vlastnú technológiu.