9.5.2016 07:00 | MobilMania

Test Lenovo Vibe K5 Plus: FullHD za dve stovky

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Lenovo to znovu skúša v triede, ktorá mu ide najlepšie. Vibe K5 Plus je taký obyčajný smartfón za dobrú cenu.

Smartfónov s cenou okolo 200 eur je na trhu ako maku. Lenovo je v tejto spoločnosti ako doma, práve v obľúbenej nižšej strednej triede sa mu podarilo preraziť a vybudovať si meno.

Vibe K5 Plus má byť solídnym nasledovníkom úspešných modelov, skúšať to bude predovšetkým FullHD displejom.

Čítajte aj Test Lenovo Vibe K5 Plus: FullHD za dve stovky

Vidíme dnu

Novinka sa na pulty dostala v dvoch farebných vyhotoveniach, striebornom a zlatom. Škoda, že Lenovo neponúka aj tradičnejší čierny alebo biely variant. Ponúkaná dvojica je síce zaujímavá, v kombinácii s lacnejšími materiálmi ale nepôsobí úplne najlepšie.

fotogaléria
Na test sme dostali zlatý variant, v tomto Zdroj: Ľubomír Vnuk

Aj keď sa zadný kryt tvári trochu ako kov, po jeho odstránení odhalíme plastový pôvod. Na pevnosť konštrukcie to, našťastie, nemá vplyv. Možnosť nazrieť pod kapotu a vymeniť tak batériu bez servisného zásahu by sme dnes v drahších modeloch hľadali ťažko, K5 Plus má za toto u nás malé...nuž, plus.

Pod krytom vidíme batériu a tiež dvojicu slotov pre SIM karty

Neštandardné je tiež umiestnenie audio jacku a MicroUSB konektora v hornej hrane. Poznáme skupinu používateľov, ktorí to preklínajú, najmä keď sú zvyknutí zasúvať mobil do vrecka „hlavou dolu“.

fotogaléria
Umiestnenie konektorov v hornej hrane nie je Zdroj: Ľubomír Vnuk

Rozlíšenie nie je všetko

Predná strana neukrýva žiadne prekvapenie, dostala tuctový dizajn s trojicou senzorových klávesov v spodnej časti. Lenovo sa pýši 5-palcovým FullHD displejom, ktorý by mal byť zároveň hlavným ťahákom celého smartfónu. Vysoké rozlíšenie ale nie je to jediné, čo robí displej kvalitným.

fotogaléria
Senzorové klávesy pod displejom schvaľujeme, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Uznávame, že IPS panel ponúka široké pozorovacie uhly a hustotu bodov 441 ppi je v porovnaní s HD displejmi na tejto uhlopriečke vidno. Zaslúžil by si ale lepšie podanie farieb, biela nie je tak celkom bielou a ak presedláte z lepšie vybaveného mobilu, všimnete si to ihneď. K5 Plus viditeľne bojuje aj so slnečným svetlom, úroveň jasu mohla byť vyššia.

fotogaléria
Nad displejom nájdeme okrem senzorov aj Zdroj: Ľubomír Vnuk
fotogaléria
Vibe K5 Plus si trúfa aj na virtuálnu realitu Zdroj: Ľubomír Vnuk

Dobrou správou, ak chcete napríklad ušetriť niečo na výdrži batérie, je to, že výrobca ponúka aj model K5, ktorý si vystačí s HD rozlíšením a slabším čipsetom. Rozdiel je ale iba pár drobných, v jeho úspech preto príliš neveríme.

S FullHD panelom si K5 Plus pobeží v bežnej prevádzke zhruba dva dni bez nabitia, stará sa o to akumulátor s kapacitou 2 750 mAh. Opäť platí, že táto hodnota je silno orientačná, mobil sa dá vybiť aj za niekoľko hodín.

Pri lacnejších zariadeniach sa však skôr ráta so striedmejším použitím, ľahko sa tak stane, že potiahne aj predĺžený víkend.

Nový Android v nedohľadne

Hardvérové parametre novinky vyzerajú na papieri ako rozumná stredná cesta, s čipsetom Snapdragon 616 na čele. Osemjadrový procesor spolu s 2 GB RAM je v cene do 200 eur štandardom, rovnako sme ale zvyknutí aj na nie úplne svižný systém.

Systém od Lenova už dobre poznáme

V tomto prípade je to Android 5.1.1 s nadstavbou od výrobcu, ktorá ho výrazne upravuje a pridáva aj niečo navyše. Znovu a opäť si myslíme, že s čistým systémom od Google by to šlo lepšie. Pohyb nie je taký plynulý, ako by sme chceli. Na základné úkony si treba miestami počkať a odozva na dotyk vie aj bežné používanie znepríjemniť. Napríklad pri prehliadaní webu.

Doplnkové aplikácie sú zväčša samé zbytočnosti, našli sme však medzi nimi aj jednu zaujímavú - Pri prehliadaní webu pomáha LTE, naopak, prekážajú pomalšie reakcie

fotogaléria
Od softvérových úprav zvuku nečakajte nič šokujúce Zdroj: Ľubomír Vnuk

Čiastočne by to mohla vyriešiť aktualizácia na lepšie zoptimalizovaný Android 6.0 Marshmallow, o ktorej sa ale akosi vôbec nehovorí.

Sľubuje dobrý zvuk

Logo Dolby na zadnej strane spolu s dvomi mriežkami reproduktora naznačuje slušnú kvalitu zvukového výstupu. V ponuke dokonca nájdeme aplikáciu, ktorá dokáže finálny výsledok ovplyvniť softvérovým nastavením.

Rozdiel oproti ostatným smartfónom si ale s najväčšou pravdepodobnosťou nevšimnete, K5 Plus je taký zdravo priemerný. Nepovažujte to preto pri výbere za jednu z kľúčových funkcií.

Fotoaparát taktiež nie je ničím výnimočný, a to ani keď ho porovnávame s podobne lacnou konkurenciou. 13Mpx snímač zvláda automatické zaostrovanie, HDR režim, panorámu a niekoľko efektov.

Pri slabšom svetle mu robí asistenta LED blesk. Video akurát pasuje k rozlíšeniu displeja, natáčame teda vo FullHD s frekvenciou 30 snímok za sekundu.

13 Mpx foťák fotí presne tak, ako by ste čakali

Výsledky nikoho na zadok neposadia, ale sú primerané nízkej cene. Mobil dobre poslúži na bežné momentky a s trochou šikovnosti z neho dostanete aj veľmi pekné výsledky.

fotogaléria
Lenovo Vibe K5 Plus: Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Taký normálny telefón

Lenovo Vibe K5 Plus zatiaľ nedoputovalo k operátorom, spoliehať sa preto musí na voľný predaj. Obchody sa v jeho cene zhodujú, tesne podlieza hranicu 200 eur.

Dostaneme za ne smartfón, ktorý ničím nešokuje a ponúkne dobrý pomer ceny k výkonu. Tak, ako nespočetné množstvo ďalších. Nad štandard síce obdržíme FullHD displej, jeho prítomnosť ale zážitok z používania radikálne nezlepšuje.

Na spočítanie konkurencie by sme museli použiť snáď všetky ruky v redakcii. Ak hľadáte Android pod dve stovky, určite zaraďte do výberu Huawei P8 Lite , Xperiu M4 Aqua od Sony alebo LG K10. Za veľmi peknú cenu sa aktuálne predáva tiež nedávna vlajková loď Xiaomi, model Mi4 .

Názov zariadenia Lenovo Vibe K5 Plus (A6020a46)
Rozmery 142 x 71 x 8 mm
Hmotnosť 142 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, FullHD (1 080 x 1 920 bodov, 441 ppi)
Čipset Snapdragon 616
Procesor 8-jadrový (4 jadrá Cortex-A53 1,5 GHz, 4 jadrá Cortex-A53 1,2 GHz)
Grafické jadro Adreno 405
Operačná pamäť RAM 2 GB
Priestor pre dáta 16 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 5.1.1 Lollipop
Orientačná cena s DPH 200 eur