17.5.2016 06:00 | MobilMania

Test Honor 5X: Kov za 250 eur

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Veľký FullHD displej, kov a senzor odtlačkov iba za 250 eur. Ako funguje takáto kombinácia v podaní značky Honor?

Rozdiely medzi strednou triedou a top modelmi začínajú byť čoraz menej viditeľné, minimálne na papieri. Smartfóny s cenou okolo 200 až 300 eur sú preto mimoriadne populárne a ich majitelia často argumentujú tým, že nič viac im ku šťastiu nechýba. A väčšinou majú pravdu. Polovičná, ba až tretinová cena sa ale niekde odraziť musí. Ako šetril Honor na modeli 5X?

Čítajte aj Test Honor 5X: Kov za 250 eur

Naostrené železo

Rovnako ako mnoho iných vlastností novinky z dielne Huawei, aj kovové telo bolo ešte nedávno výsadou drahých smartfónov. Honor 5X síce nie je celokovový, ale aj elegantne chladný zadný kryt dokáže vyvolať pocit cennejšieho kusu elektroniky. Ani na dizajn sa nemožno sťažovať, i keď je možno už od čias prvého HTC One trochu opozeraný.

fotogaléria
Od dizajnu nečakajte nič prevratné Zdroj: Ľubomír Vnuk

Kvalita vyhotovenia je na výbornej úrovni, menej chvály putuje k ergonómii. Ostré hrany možno vyzerajú lepšie, no dlane ich rýchlo pocítia. Najmä pri práci v režime na šírku. Platí pritom logické pravidlo: čím menšie ruky, tým horšie.

Štandardnej kombinácii klávesov na bokoch mohol výrobca venovať trochu viac priestoru, takto si treba na ich presnú polohu zvyknúť. Našťastie, aspoň zámok displeja využívame o polovicu menej. Dôvod? Senzor odtlačkov.

Ostré hrany už po chvíli prekážajú

Spozná prsty

Nenápadná, farebne zladená plocha na zadnej strane sa o odomykanie stará spoľahlivo. Reakcie sú veľmi rýchle a na prístup k domovskej obrazovke nie je potrebné nič stláčať. Honor zachádza ešte o kúsok ďalej a snímač využíva aj na zopár ďalších funkcií. Za najužitočnejšie považujeme stiahnutie notifikačnej lišty potiahnutím prsta nadol.

fotogaléria
Senzor na zadnej strane využíva svoj potenciál Zdroj: Ľubomír Vnuk

Menšie prsty možno absolvujú pri používaní senzora krátky strečing, nám naň padal ukazovák prirodzene. Aj preto sme si na spomínané sťahovanie lišty tak rýchlo zvykli.

Telo mobilu ukrýva ešte dvojicu slotov. Trochu neštandardne máme k dispozícii dvojicu SIM kariet a pamäťovú kartu bez toho, aby sme sa medzi týmito dvomi vymoženosťami museli rozhodovať. Množstvo mobilov dnes totiž ponúka buď jedno alebo druhé – jedna zo SIM kariet sa zvyčajne delí o miesto práve s microsD kartou.

Mobil podporuje režim dual stand-by, aktívne sú teda obe SIM karty a nie je potrebné sa medzi nimi prepínať. Obe SIMky tiež podporujú 4G pripojenie, pričom sa dá zvoliť, z ktorej z nich sa budú dáta odčerpávať. Pokročilé nastavenia tiež ponúknu napríklad SMS správy, kde vieme predvolenú SIM kartu nastaviť pre konkrétne konverzácie.

fotogaléria
V telefóne sa našlo miesto pre Dual SIM aj Zdroj: Ľubomír Vnuk

Menší, než sa tvári

Displej novinky meria po uhlopriečke 5,5 palca, v zhasnutom stave sa zdá byť ešte o niečo väčší. Môže za to jeho tenké čierne lemovanie, ktorým sa snaží Honor vyvolať dojem štíhlych okrajov displeja. Prefíkaný trik, viacmenej neškodný.

Väčšia uhlopriečka nie je najvhodnejšia na prácu v jednej ruke, Honor to rieši takouto šikovnou funkciou - Doplnkové funkcie snímača odtlačkov patria k najväčším plusom novinky

IPS LCD panel sa inak chváli FullHD rozlíšením, ktoré mu stačí na hustotu zobrazenia 401 ppi. Musíme pochváliť verné a sýte farby, rovnako ako dostatočne vysokú úroveň jasu. Smartfón sa tak nemusí pasovať so slnečnými dňami a nevadia mu ani náklony. Krycie sklíčko už po rozbalení chráni fólia. Ide o skutočnú ochrannú fóliu, nie iba kus „igelitu“, na ktorého rituálne strhnutie sa vždy tak tešíme.

Displej s vyšším rozlíšením si, pochopiteľne, ukrojí výrazný podiel z výdrže batérie. Bolo preto nutné potiahnuť jej kapacitu na rozumných 3 000 mAh. S trochou sebareflexie sa vieme dostať k dvojdňovej výdrži, väčšinou ale prvý večer klesáme pod polovicu zásob a preto tak či onak siahame po nabíjačke.

Kovový zadný kryt je osadený napevno

Marshmallow v štádiu sľubovania

Honor ponúkne pri pohľade na hardvérové parametre sľubné čísla. Osemjadro s čipsetom Snapdragon 616 a 2 GB RAM nie sú na vrchole rebríčka, no s dobre vyladeným systémom by si mali hravo poradiť. Slovíčko „by“ sa sem ale nepritrafilo náhodou.

Je zrejmé, kde sa nadstavba EMUI inšpirovala

Android vo verzii 5.1.1 dostal nadstavbu EMUI 3.1, ktorá s pôvodným systémom nemá veľa spoločného. Podobnosť s iOS sa už neoplatí riešiť, skôr nás zaujíma stabilita a rýchlosť. Mrznutie aj padanie aplikácií sa nám síce počas testovania vyhýbalo, no na plynulosti by bolo treba zapracovať.

Používanie miestami znepríjemňuje citeľná odozva, čo sa prejaví najmä pri písaní textu či prehliadaní webu. Dobrý dojem nevytvára ani zhluk aplikácií, ktoré v čerstvo rozbalenom telefóne veru nemajú čo hľadať.

Prostredie sa dá spestriť grafickými motívmi - Pri prehliadaní webu nás brzdí odozva, poteší však aspoň podpora LTE

Službu na riešenie problémov HiCare či správcu zariadenia ešte s hryzením do jazyka prežijeme, ale ďalší virtuálny obchod Vmall, appku Honor Club či demoverzie siedmich hier sú už príliš. Áno, dá sa ich dodatočne zbaviť, ale bolo to skutočne nutné?

Aby sme Honoru len nekrivdili, upravený systém so sebou nesie aj niekoľko pozitívnych stránok. Niekoho potešia grafické motívy, iného funkcie ako prispôsobenie pre použitie v jednej ruke, rýchle spustenie aplikácií nakreslením písmena na obrazovku či už spomínaná spolupráca so senzorom odtlačkov.

Bez demoverzií hier by sme sa naozaj zaobišli. Asi všetci - Aplikácie sa dajú rýchlo spustiť kreslením znakov po obrazovke

Očakávaná aktualizácia na Android 6.0 Marshmallow je zatiaľ iba sľubom, ostáva veriť, že ho páni z Číny čoskoro dodržia.

V ponurej atmosfére

Foťák poteší príjemným rozhraním, i keď opäť viditeľne inšpirovaným systémom od Apple. Aj začiatočník mu porozumie prakticky okamžite, len spúšť by mohla mať aspoň o zlomok sekundy rýchlejšiu odozvu.

fotogaléria
Foťák sníma v maximálnom rozlíšení 13 Mpx Zdroj: Ľubomír Vnuk

Z funkcií potešia filtre, HDR režim, panoráma či spomalené video. Snímky majú maximálne rozlíšenie 13 Mpx, pričom svetelnosť f/2.0 by sa mohla postarať o slušné výsledky aj za horších svetelných podmienok. Fotky v konečnom dôsledku nie sú vôbec zlé, chýba im ale život a farby. Stačí fotiť počas zamračeného dňa a atmosféra i detaily sa viditeľne strácajú. Toto sú ale vlastnosti, ktoré by ešte teoreticky vedela ukormidlovať niektorá zo systémových aktualizácií.

Aj fotoaparát si rozhranie požičal z iOS

Predná selfie kamera fotí v rozlíšení 5 Mpx, poteší taktiež FullHD video vo frekvencii 30 snímok za sekundu.

fotogaléria
Honor 5X: Testovacia fotografia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Slušná ponuka

Honor pokračuje v zatiaľ krátkej tradícii. Kľúčovou vlastnosťou modelu 5X je tak dobrý pomer ceny k výkonu a ako bonus sa pridáva solídny displej i kvalitné materiály. Škoda drobných kiksov v systéme, bez nich by sme výrazné chyby hľadali iba veľmi ťažko.

Najväčší problém novinky ale vidíme v jej konkurencii, ktorá stojí vo veľmi dlhom zástupe. Z tých najzaujímavejších súperov menujme dva roky staré, ale stále atraktívne LG G3 , Lenovo Vibe P1 a A7010 , Huawei G8 s rovnakým pôvodom alebo Meizu MX5 . A to hovoríme iba o smartfónoch s rovnakou uhlopriečkou. Honor 5X preto bude musieť poriadne zabojovať o priazeň.

Rozmery 151,3 × 76,3 × 8.2 mm
Hmotnosť 158 g
Uhlopriečka displeja 5,5 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 080 × 1 920 bodov (401 ppi)
Čipset Snapdragon 616
Procesor 8-jadrový (4 jadrá Cortex-A53 1,5 GHz; 4 jadrá Cortex-A53 1,2 GHz)
Grafické jadro Adreno 405
Operačná pamäť RAM 2 GB
Priestor pre dáta 16 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 5.1.1 Lollipop
Orientačná cena s DPH 250 eur