18.5.2016 18:34 | Bleskovky MobilMania.sk

Nokia chce opäť ponúkať telefóny. Tentoraz s Androidom

Zdroj: Nokiapoweruser

Licenciu na výrobu telefónov Nokia získala spoločnosť, ktorú založili bývalí predstavitelia slávnej značky.

Nedávno sme vás informovali, že Nokia má záujem obnoviť výrobu mobilných telefónov . Zdá sa, že sa to čoskoro stane skutočnosťou.

Fínska spoločnosť poverila novozaloženú firmu HMD na vytvorenie portfólia mobilných zariadení pod značkou Nokia. Ako informuje Windows Central, obe spoločnosti uzavreli partnerstvo s firmou FIH Mobile Limited.

Nokia 222 Zdroj: Microsoft

FIH Mobile Limited je dcérskou spoločnosťou Foxconnu, ktorý získal od Microsoftu práva na výrobu, predaj a distribúciu zariadení Nokia za 350 miliónov dolárov (310 miliónov eur). Dohoda sa týka aj vietnamskej pobočky Microsoft Mobile so 4 500 zamestnancami, ktorá odteraz prináleží práve Foxconnu. Zaujímavosťou je fakt, že firmu HMD založili bývali poprední predstavitelia Nokie.

Podpísaná zmluva znamená, že HMD si ponechá plnú kontrolu nad predajom, marketingom i distribúciou mobilných telefónov a tabletov. Nokia naopak poskytne zariadeniam svoju značku a patentové licencie, z ktorých budú pre fínsku spoločnosť plynúť príjmy. Licencia pre HMD na výrobu mobilných zariadení pod značkou Nokia platí na nasledujúcich desať rokov. Nové produkty by mali byť postavené na operačnom systéme Android.

Bude Nokia vyrábať aj smartfóny?

Microsoft vo svojom stanovisku uvádza, že spoločnosti HMD predáva práva na použitie značky Nokia. Pripomeňme, že Microsoft odkúpil divíziu mobilných telefónov od Nokie ešte v roku 2013. Zaplatil za ňu 7,1 miliardy dolárov, teda asi 6,3 miliardy eur. Napriek ohlásenej transakcii spoločnosť plánuje pokračovať vo vývoji operačného systému Windows 10 Mobile. Rovnako neprestane s podporou pre telefóny Lumia 650, Lumia 950 či Lumia 950 XL.

Čítajte aj Nokia chce opäť ponúkať telefóny. Tentoraz s Androidom

(1 EUR = 1,1279 USD)