19.5.2016 10:28 | MobilMania
Video

Google hľadá meno pre Android N. Vypustil nový náhľad pre vývojárov

Zdroj: Shutterstock

Spoločnosť má jasno v číslovaní, nie však v konkrétnom názve. Nový náhľad ponúkne novinky.

Google na vlastnej každoročnej konferencii Google I/O prezentoval novinky vo svojom operačnom systéme pre mobilné zariadenia. Vydal nové náhľadové zostavenie a fanúšikov platformy vyzval, aby vybrali meno pre Android N.

Najnovšia verzia mobilnej platformy príde na trh už „neskôr počas leta“, pričom ponesie označenie Android 7.0. Konkrétne názvy začínajúce na „N“ môžu používatelia navrhovať prostredníctvom dedikovaného webu .

Vo vtipnej reakcii na nedávne internetové hlasovanie o mene pre britskú výskumnú loď však spoločnosť uviedla, že pripravovaný Android sa určite nebude volať „Namey McNameface“.

VR a aktualizácie na pozadí

Jednou z najväčších noviniek v Android N je integrácia virtuálnej reality. Ako sme už informovali v samostatnom článku , Google predstavil celkom novú VR platformu Daydream. Operačný systém tak bude lepšie optimalizovaný pre virtuálnu realitu, aplikácie budú môcť využiť napríklad inteligentné sledovanie pohybu hlavy či 3D a stereo notifikácie. Spoločnosť tiež sľubuje schopnosť vykresľovania grafiky s veľmi nízkou odozvou, čo je pri VR jedným z kľúčových aspektov.

Android N rovnako ponúkne špeciálny mód „trvalého výkonu“. Vývojári aplikácií tak údajne dokážu lepšie optimalizovať aplikácie, vyžadujúce optimálny výkon po dlhší čas.

Čítajte aj Google hľadá meno pre Android N. Vypustil nový náhľad pre vývojárov

Neskôr počas roka sa používatelia platformy dočkajú aj takzvaných Android Instant Apps. Funkcionalita umožní spúšťanie Android aplikácií aj bez toho, aby boli nainštalované. Stačí kliknúť na hypertextový odkaz pre spustenie určitej funkcie v rámci danej aplikácie a Obchod Play stiahne len tú časť kódu, ktorá je na operáciu potrebná. Používateľ môže následne v prípade záujmu stiahnuť a nainštalovať celú, plnohodnotnú aplikáciu.

Vývojári budú musieť svoje aplikácie upraviť, aby podobnú „modulárnosť“ podporovali. Google však uvádza, že im to nezaberie viac než jeden deň. Funkcia bude dokonca spätne dostupná aj na staršie verzie Androidu, konkrétne už od Jelly Beam.

zdroj: Google

Nový Android sa má navyše v budúcnosti aj sám aktualizovať. Updaty systému budú stiahnuté na pozadí a nainštalované pri najbližšom reštarte zariadenia. Výnimkou však zrejme budú väčšie aktualizácie, ktoré budú meniť verziu systému (napríklad z Marshmallow na N).

Nový náhľad pre vývojárov

Spolu s novými funkciami spoločnosť vydala aj ďalší, v poradí už tretí náhľad systému pre developerov. Má ísť o beta zostavenie, ktoré je už vhodné pre každodenné používanie.

V rámci Android Beta programu môžu testovací náhľad stiahnuť majitelia zariadení Nexus 6, Nexus 9, Nexus 5X , Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C či General Mobile 4G (Android One). Počas apríla s k nim pridala aj Sony Xperia Z3 .

Google pred oficiálnym vydaním Androidu N zverejní ešte dve vývojárske zostavenia. To nasledujúce prinesie finálne API, oficiálne SDK pre vývojárov a možnosť nahrávania aplikácií pre Android N do Obchodu Play. Finálny náhľad potom sľubuje takmer hotový systém.

Najväčším novinkám Androidu N sme sa venovali ešte v marci .

Čítajte aj Google hľadá meno pre Android N. Vypustil nový náhľad pre vývojárov