22.5.2016 00:00 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Google na Project Ara nezanevrel, finálny produkt máme očakávať budúci rok

Zdroj: Google

Spočiatku by malo ísť o high-endové zariadenie s 5,3-palcovým displejom.

Project Ara by sme mohli ako finálny produkt vidieť budúci rok. Informoval o tom web Wired s dodatkom, že vývojárske verzie smartfónu by spoločnosť chcela sprístupniť ešte do konca tohto roka.

Nejde o „mobilný desktop“

V rámci rozhovoru sa vedúci projektu Ara Rafael Camargo vyjadril, že Ara Developer Edition bude high-endové zariadenie s 5,3-palcovým displejom.

Čítajte aj Google na Project Ara nezanevrel, finálny produkt máme očakávať budúci rok

Kvôli zjednodušeniu sa ale tím rozhodol základné hardvérové komponenty, ako napríklad procesor a operačnú pamäť, zakomponovať do rámu, čo znamená, že ich nebude možné vymeniť ako moduly. Ľudia sa totiž vraj nestarajú alebo nechcú starať do toho, aký procesor majú vnútri. Výsledkom bude možnosť zapnúť telefón priamo z krabice.

Rýchle porty so štandardom UniPro

Charakteristickou črtou smartfónu Ara budú bez pochýb vymeniteľné moduly. Spoločnosť preto musela nájsť spôsob, ako ich k smartfónu pripájať a to aj za pochodu. Výsledkom je šesť špeciálnych portov, pričom každý dosahuje prenosovú rýchlosť 11,9 Gbit/s v oboch smeroch. Spotreba energie je ale oproti portom USB 3 tretinová.

Nakoľko bude výmena prebiehať za pochodu, tím vývojárov musel prísť s nápadom, ako zabrániť poškodeniam hardvéru pri opakovanom pripájaní a odpájaní. Výsledkom je, že výmenu plne spravuje softvér. Ak teda chcete modul odpojiť, bude potrebné stlačiť tlačidlo na boku telefónu a vybrať konkrétny modul z menu. Ten sa po chvíľke sám odpojí. Druhou možnosťou bude použitie príslušného hlasového príkazu. Chýbať by nemala ani možnosť uzamknúť vybrané moduly heslom.

Variabilita a jedinečnosť

Portfólio modulov ale obmedzované nebude. Očakávať môžeme napríklad kvalitné fotoaparáty, sekundárne e-Ink displeje či prídavné batérie.