25.5.2016 11:50 | MobilMania

Test Moto G3: Starší, ale stále sa oplatí

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Tretia generácia smartfónu Moto G je kúpou z rozumu. A to jednou z najlepších.

Hľadať nový telefón s cenovým limitom do 200 eur nie je ľahká záležitosť. Výraznú majoritu preplneného trhu tvorí v tomto segmente Android a, povedzme si pravdu, lacnejší hardvér v kombinácii s rôznymi upravenými verziami systému nie je dokonalé riešenie.

O to viac poskočí srdce, keď narazíme na Moto G tretej generácie. Nielenže má čistý systém, ponúkne tiež zvýšenú odolnosť a dokonca padá s cenou hlboko pod spomínanú hranicu. Má to nejaký háčik?

Čítajte aj Test Moto G3: Starší, ale stále sa oplatí

U nás si ho neposkladáte

Moto G3 nepatrí k telefónom, pri pohľade na ktoré by sme ostali namäkko. Napriek tomu z hľadiska dizajnu ponúka niečo extra. Webový nástroj Moto Maker umožňuje poskladať si vlastnú farebnú kombináciu, často dokonca nemusíme nič priplácať. Má to ale jednu dôležitú nevýhodu – jeho slovenská verzia neexistuje. Musíme sa tak spoľahnúť iba na ponuku obchodov.

fotogaléria
Do rúk sa nám dostal čierny variant Zdroj: Ľubomír Vnuk

V nich sme, žiaľ, iný ako biely a čierny variant s tmavosivým kovovým lemovaním fotoaparátu nenašli. Škoda.

fotogaléria
Škoda, že sa podobne nedá realizovať aj Zdroj: Ľubomír Vnuk

Obrovským plusom, ktorý je v tejto kategórii pomerne nevídaný, je zvýšená odolnosť voči vode (IPX7 – do hĺbky jedného metra po dobu 30 minút). Tomu zodpovedá aj pevnosť konštrukcie, diely k sebe lícujú a lacnejšie pôsobiace plastové lemy si tak ľahko ani nevšimneme.

Zadný kryt sa dá odstrániť, no k zvyšku konštrukcie prilieha bezchybne

Zadný kryt je odnímateľný, no skôr iba z dizajnových príčin. Máme touto cestou prístup k MicroSIM a MicroSD karte, batériu o kapacite 2 470 mAh ale nevidíme. Tá inak dosahuje zdravo priemerné výsledky v oblasti výdrže, Moto G3 sme nabíjali každý druhý večer. Aj keď je pravda, že väčšinu času mobil príliš zabrať nedostával.

Pod krytom vidíme otvory pre SIM a pamäťovú kartu, batéria je hlbšie v útrobách

Vymeniteľný kryt so sebou nesie jednu zákernosť, lemuje tvar tela a je teda zaoblený. V dlani je to výhoda, netlačí ani pri dlhšej práci. Akonáhle ale smartfón položíme na stôl a začneme do displeja ďobať prstami, máme z neho len nepraktickú hojdačku.

fotogaléria
Zaoblená zadná strana nie je najpraktickejším Zdroj: Ľubomír Vnuk

Niet nad čistý Android

Dvojica mriežok na prednej strane je trochu mätúca, stereo reprodukcia sa totiž nekoná. Takmer dokonalá symetria medzi hornou a spodnou časťou tiež často spôsobila, že sme mobil uchopili do dlane dolu hlavou.

Priestor medzi mriežkami okupuje päťpalcový displej s rozlíšením 720 × 1 280 bodov. HD je v tomto prípade úplne postačujúcou hodnotou, hustota zobrazenia 294 ppi do očí nebije a navyše šetrí energiu aj nároky na hardvér. IPS panel má široké pozorovacie uhly a dobre podáva farby, výrazné odrazy od krycieho sklíčka ale niekedy znepríjemňujú slnečné dni.

Čistý Android je na nezaplatenie

Z papierových špecifikácií tretej generácie Moto G sánky nepadajú, napriek tomu funguje telefón svižnejšie a spoľahlivejšie ako kopec omnoho drahších zariadení. Dôvod? Android vo verzii 6.0 bez zbytočných nadstavieb. Do čistého systému výrobca vsunul iba zo dve vlastné appky, ktoré mu radi odpustíme. Ocenili by sme len skromnejšie animácie pri pohybe v ponuke.

Dve appky od výrobcu prehltneme

fotogaléria
Za 2 GB pamäte RAM sa skutočne oplatí dať pár Zdroj: Ľubomír Vnuk

Ani v nastaveniach nenájdeme veľa prvkov, ktoré by pochádzali z dielne Motoroly, respektíve Lenova. Pri takejto jednoduchosti je štvorjadro Cortex-A53 s taktom 1,4 GHz a čipsetom Snapdragon 410 schopným základom.

Pamäť RAM má kapacitu 2 GB, avšak pozor, iba v drahšej 16GB verzii. Pri polovičnej kapacite internej pamäte sa treba uspokojiť s 1 GB RAM. A to už na spoľahlivý chod často nestačí, preto odporúčame priplatiť. Cenový rozdiel je zhruba 40 až 50 eur.

Potrebuje svetlo

13Mpx fotoaparát s duálnym LED bleskom, HDR režimom a svetelnosťou f/2.0 na papieri zaujme, v skutočnosti ale jeho výsledky nie sú nič extra. Za dobrého svetla obstojí a fotky majú prirodzený odtieň i dostatok detailov.

Stačí sa však presunúť do interiéru a už si musíme dávať veľký pozor na to, aby sme pri fotení nepohli rukami. Časom sme sa pristihli pri tom, že vždy fotíme aspoň zo päť snímok rovnakej scény, aby sme mali šancu vybrať nerozmazanú.

fotogaléria
Šošovku obklopuje kúsok kovu Zdroj: Ľubomír Vnuk

V tme dopomôže LED blesk, ktorý vie celkom pekne doladiť farebný tón fotky. Pochvalu si zaslúži aj jednoduché rozhranie, v ktorom nezavadzia hromada tlačidiel s nastaveniami. Ak predsa len potrebujeme niečo upraviť, kontextovú ponuku vyvoláme pohybom prsta z ľavej časti displeja. Na odfotenie scény potom stačí dotyk kamkoľvek na snímanú plochu.

fotogaléria
V rozhraní chýba vyhradená spúšť pre fotenie, nie Zdroj: Ľubomír Vnuk

Moto G3 si poradí aj s videom, a to v maximálnom rozlíšení vyššom ako je rozlíšenie displeja. FullHD pri frekvencii 30 snímok za sekundu je solídna hodnota. Predná kamera zvláda 5Mpx snímky so svetelnosťou f/2.2.

fotogaléria
Moto G3: Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Výborná voľba

Moto G3 je za cenu okolo 150 eur veľmi dobrou kúpou, berúc do úvahy čistý systém Android 6.0, odolnosť voči vode či spoľahlivý chod. Za vybavenejšiu verziu s 2 GB RAM si síce pár desiatok eur priplatíme, stále sa ale hýbeme v lákavých sumách. Pri rozpočte do 200 eur by Moto G3 bola u nás voľba číslo jeden.

Konkurenčných modelov je pritom nespočetne veľa, za všetky spomeňme Huawei P8 Lite , LG K10 či Lenovo Vibe K5 Plus z rovnakej stajne. Všetci si ale nosia na chrbte batoh v podobe systému zaťaženého grafickými nadstavbami od výrobcov a málokedy ponúkajú zvýšenú odolnosť voči vode.

Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 720 × 1 280 bodov (294 ppi)
Čipset Snpadragon 410
Procesor 4-jadrový Cortex-A53 1,4 GHz
Grafické jadro Adreno 306
Operačná pamäť RAM 1 GB/2 GB
Priestor pre dáta 8 GB/16 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora NFC Nie
Podpora LTE Áno, Cat4
Hlavný fotoaparát 13 Mpx, f/2.0, dual-LED blesk
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 6.0 Marshmallow
Orientačná cena s DPH 150 eur (8 GB), 200 eur (16 GB)