29.5.2016 08:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Skončí Microsoft s lacnými telefónmi? Zameria sa na podniky a vybrané trhy. Slovensko chýba

Zdroj: Ján Trangel

Vyberie sa cestou Surface zariadení. Chce stavať na úspešných oblastiach mobilnej platformy.

Microsoft pred pár dňami ohlásil ďalšiu vlnu prepúšťania v oblasti výroby smartfónov. V nadväznosti na tieto správy sa objavili informácie o novom smerovaní jeho biznisu s telefónmi. Údajne sa vzdá low-end segmentu a zameria sa na biznis zákazníkov.

Správy majú pochádzať z e-mailu zaslaného partnerom spoločnosti, zverejnil ich portál Windows Central.

Čítajte aj Skončí Microsoft s lacnými telefónmi? Zameria sa na podniky a vybrané trhy...

Prémiovejšie zariadenia a vybrané trhy

Podľa Windows Central sa Microsoft v blízkej budúcnosti zameria len na 18 základných trhov. Patria medzi ne Austrália, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Veľká Británia a USA. Slovensko na zozname chýba.

Dizajn Lumie 550 je všetko možné len nie Zdroj: Ján Trangel

Spoločnosť sa sťahuje aj z veľkých trhov ako je Brazília či India, kde sú prevažne cenovo orientovaní zákazníci. Tento fakt nadväzuje na ďalší krok – odchod z low-end segmentu. A to nielen smartfónov, ako potvrdzuje čerstvý predaj práv na distribúciu a predaj „hlúpych“ telefónov pod značkou Nokia.

Microsoft sa vraj bude sústreďovať na prémiovejšie zariadenia (napríklad dlho očakávaný Surface Phone ), pričom v ostatných cenových triedach sa spoľahne na svojich hardvérových partnerov.

Uvoľní priestor partnerom

Dôležitá je aj informácia, že americká spoločnosť údajne nemá ambíciu osloviť primárne bežných spotrebiteľov. Naopak, redmondské snahy sa uberú cestou firemných zákazníkov.

Čítajte aj Skončí Microsoft s lacnými telefónmi? Zameria sa na podniky a vybrané trhy...

Práve v tejto oblasti vraj Microsoft videl najväčší záujem o tri piliere, ktoré majú jeho platformu Windows 10 Mobile odlišovať od konkurencie – bezpečnosť, správa a využitie funkcie Continuum .

Treba zdôrazniť, že plány sa netýkajú mobilnej „desiatky“ ako takej. Spoločnosť hovorila vyslovene o vlastnej výrobe hardvéru. Či však jej OEM partneri dokážu plnohodnotne naplniť kvalitnými zariadeniami zvyšné cenové kategórie, ukáže až čas. Medzičasom sa podiel platformy na trhu so smartfónmi medziročne zmrštil z 2,5 % na iba sedem desatín .