30.5.2016 00:00 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Force Touch vo forme softvéru: Michiganská univerzita pripravuje ForcePhone

Zdroj: redakcia

Novinka pracuje na princípe sonaru. Na komerčné použitie ale zatiaľ pripravená nie je.

Študentom z Michiganskej univerzity sa podarilo naprogramovať softvér nahrádzajúci technológiu snímania tlaku na displej, známu hlavne z najnovšej generácie iPhonov .

Takzvaný ForcePhone totiž premení reproduktor a mikrofón zariadenia na sonar konštantne vysielajúci zvuk o frekvencii 18 kHz. Ten je nad hranicou počuteľnosti, no v rozsahu, ktorý dokáže zachytiť mikrofón telefónu. Informoval o tom web Engadget.

Keď sa používateľ dotkne smartfónu, tón zvuku sa jemne zmení. Pri silnejšom stlačení sa tón zmení ešte výraznejšie, čo zariadenie dokáže rozpoznať a premeniť na príslušný softvérový príkaz. Okrem alternatívy k technológii Force Touch tak novinka predstavuje aj nový spôsob ovládania, nakoľko snímať dokáže nielen dotyky a tlak na displeji, ale na celom tele smartfónu.

„Naše riešenie na báze zvuku môže medzeru zaplniť tým, že funkcionalitu sprístupní bez úprav hardvéru. Všetko je iba softvér,“ uviedol doktorand spomínanej vysokej školy Yu-Chih Tung.

Novinka ale zatiaľ nie je pripravená na komerčné použitie. Autori ju budú prezentovať 27. až 29. júna v Singapure na konferencii MobiSys 2016.

Čítajte aj Force Touch vo forme softvéru: Michiganská univerzita pripravuje ForcePhone