31.5.2016 06:00 | MobilMania

Mobily a rakovina: Nová štúdia vzbudila obavy

Zdroj: Shutterstock

Výsledky výskumu sú predbežné a ich význam je nejasný. Dali by sa interpretovať aj tak, že žiarenie mobilných telefónov má za následok predĺženie života.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Americkí výskumníci zverejnili predbežné výsledky novej štúdie vplyvu žiarenia mobilných telefónov na potkany. Hoci závery autorov sú zatiaľ provizórne, vyvolali v médiách značný rozruch, pretože naznačili karcinogénny účinok. Recenzenti práce ako aj nezávislí odborníci však varujú, že zistenia štúdie sú problematické a nejednoznačné.

Vzrastie zmätok?

Senzačné tvrdenia o škodlivosti čohokoľvek, čo sa bežne používa, sa na internete virálne šíria. V dôsledku toho rastú obavy laickej verejnosti nehľadiac na odborný konsenzus.

Ako sme podrobne vysvetlili nedávno , v prípade žiarenia mobilných telefónov či Wi-Fi hovorí celkový obraz relevantnej výskumnej literatúry pomerne jednoznačne. Je konzistentný s nulovým alebo takmer nulovým karcinogénnym účinkom. Poukazujú na to najväčšie a dlhodobé výskumy, ktorých sa zúčastnili státisíce ľudí, ako aj najspoľahlivejšie typy štúdií.

Čítajte aj Mobily a rakovina: Nová štúdia vzbudila obavy

Naopak, poplašné správy, aké nachádzame predovšetkým na rôznych konšpiračných a bulvárnych stránkach, vychádzajú z hŕstky malých výskumov, ktoré zrejme predstavujú falošne pozitívne zistenia, alebo z prekrúcania zistení iných štúdií.

Žiaľ, spôsob, akým sú prezentované predbežné výsledky nového výskumu žiarenia mobilných telefónov, môže súčasný zmätok verejnosti ešte prehĺbiť.

9 hodín žiarenia denne

Štúdia uskutočnená v rámci Národného toxikologického programu (NTP) bola vykonaná na potkanoch. Výskumníci zvieratá rozdelili do skupín po 90 jedincov a niektoré skupiny umiestnili do špeciálnych miestností. V nich na telá hlodavcov rovnomerne vplýval jeden z dvoch typov žiarenia používaného v mobilných telefónoch, a to 9 hodín denne.

Niektoré zvieratá vystavili žiareniu s intenzitou 1,5 wattu na kilogram hmotnosti, čo je tesne pod povolenou hranicou podľa americkej komisie FCC. Iné čelili dvojnásobku alebo až štvornásobku tejto hodnoty. Týmto podmienkam ich vedci vystavovali od obdobia pred narodením až do veku dvoch rokov.

Výskumníci napokon porovnali výskyt mozgových nádorov gliómov a vzácnych nezhubných nádorov srdca neurinómov u jednotlivých skupín. Zistili, že u zvierat, ktoré boli žiareniu vystavené, došlo k zvýšenému výskytu oboch typov. V  skupinách vystavených najpoužívanejšiemu typu žiarenia sa gliómy vyskytli (rátajúc samce a samice dokopy) v 1,7 % populácie a neurinómy u 1,8 %.

Čítajte aj Mobily a rakovina: Nová štúdia vzbudila obavy

Bizarné výsledky

Podrobnejší pohľad na zistenia výskumu ukazuje, že situácia je zložitejšia ako jednoduché konštatovanie, že žiarenie mobilných telefónov spôsobuje rakovinu. Zverejnené dáta vlastne možno považovať za pomerne bizarné.

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock.com

Po prvé, zvýšený výskyt tumorov bol pozorovaný len u samcov . Po druhé, pokiaľ by existovala príčinná súvislosť medzi žiarením a tumormi, v skupinách s vyššou intenzitou žiarenia by mali byť nádory početnejšie. To sa však pri nádoroch mozgu nepreukázalo. Ba čo viac, výskyt týchto nádorov u skupiny vystavenej najvyššej intenzite žiarenia bol o tretinu nižší ako pri žiarení polovičnej intenzity

Dôležité je tiež podotknúť, že výskyt gliómov u „ožarovaných“ hlodavcov bol asi tak vysoký, ako v kontrolných skupinách iných výskumov . Teda v skupinách, ktoré v týchto štúdiách neboli vystavené žiareniu a slúžili na porovnanie výskytu tumorov s tými skupinami, ktoré žiareniu vystavené skutočne boli. 

A to stále nie je všetko. Porovnanie skreslilo, že u hlodavcov, ktoré neboli vystavené žiareniu, bol výskyt tumorov nulový a tým pádom nižší, než je bežné. A ďalšie skreslenie mohla vniesť paradoxná skutočnosť, že hlodavce, ktoré boli vystavené žiareniu, žili dlhšie . A ako je známe, vyšší vek predstavuje rizikový faktor vzniku rakoviny.

Otázna výpovedná hodnota

„Mám podozrenie, že počet subjektov v skúmaných skupinách bol značne nízky, a tak hŕstka zistených asociácií predstavuje falošne pozitívne zistenia,“ upozorňuje jeden z recenzentov práce, kardiológ Michael Lauer z Národného inštitútu zdravia (NIH). Podobný názor zdieľa štvorica ďalších odborných recenzentov štúdie, ktorej recenzné konanie mimochodom ešte stále neskončilo.

Čítajte aj Mobily a rakovina: Nová štúdia vzbudila obavy

V neposlednom rade, aj keby nešlo o falošne pozitívne zistenia – hoci práve to je vzhľadom na výsledky doterajších výskumov pravdepodobnejšia možnosť – vyvstáva otázka relevancie zistení pre ľudí.

Hlodavce nie sú ľudia a výsledky výskumov na myšiach a potkanoch majú často len obmedzenú platnosť na ľudí. Navyše, samotné podmienky, ktorým boli zvieratá vystavené, majú veľmi ďaleko od reálneho používania mobilov. Ľudia sú intenzitám, akým čelili zvieratá 9 hodín denne, vystavení minúty alebo desiatky minút, a to nie celým telom.