30.3.2019 11:15 | MobilMania
Video

Nahráva Google vaše konverzácie? Takto mu v tom zabránite (návod)

Zdroj: Shutterstock

Kvôli zlyhaniu detekcie výrazu „Ok, Google“ ste možno odoslali viac než ste chceli.

Článok z 6.6.2016 sme aktualizovali a opäť zaradili do vydania.

Hlasové vyhľadávanie Google je neoddeliteľnou súčasťou asistenčnej aplikácie pre mobilné zariadenia.

Navyše, v novších verziách operačného systému Android je funkcia natoľko integrovaná, že smartfón môže po súhlase príkaz začínajúci slovami „Ok, Google“ prijať odkiaľkoľvek – či už zo zamknutej obrazovky, alebo napríklad počas písania statusu na sociálnej sieti. História nahrávok odoslaných spoločnosti by tak mohla byť pomerne pestrá aj vtedy, ak by ste sa so smartfónom „rozprávali“ iba občas.

Dnes už samovoľné nahrávanie hlasu nepredstavuje taký problém ako v minulosti. Neznamená to však, že smartfón vás nenahral vôbec. Spomeňte si, koľkokrát ste omylom ťukli na ikonu mikrofónu v jednej z aplikácií Googlu. Prípadne, ako často kontrolujete, komu ste vo vrecku omylom napísali správu. Ak sa pritom náhodou spustil hlasový vstup, Google má kópiu nahrávky pravdepobone uloženú.

Správa a kontrola vstupov odoslaných Googlu

Na stránke Moja aktivia  sa nachádzajú všetky hlasové vyhľadávania spolu s informáciami, ako dátum a čas zaznamenania, prepis nahrávky či dokonca priamo samotné nahrávky. Používateľ tak má kompletný prehľad nad vyhľadávaniami a príkazmi, ktoré jeho zariadenie zaznamenalo.

fotogaléria
Stránka Moja aktivita v nastaveniach účtu Google ponúka súhrn všetkého, čo o vás Google „vie”. Zdroj: Adam Harmada

V redakcii sme tu však okrem príkazov, ktoré naozaj smerovali Googlu, našli aj niekoľko úryvkov súkromných konverzácií. Je preto vhodné si históriu skontrolovať a nechcené záznamy vymazať.

Ako to vypnúť?

Ak vám nie je „po chuti“, že Google vie zaznamenávať hlasové nahrávky aj bez vášho vedomia, môžete mu zakázať ich ukladanie do vášho účtu. Môžu tak opustiť váš telefón, no v tom prípade budú považované za anonymné.

fotogaléria
Vypnutie hlasovej a zvukovej aktivity v účte Google. Zdroj: Adam Harmada

Hovoríme o vypnutí Hlasovej a zvukovej aktivity. Na stránke Riadenie aktivity  v sekcii Hlasová a zvuková aktivita stačí ťuknúť na posuvník a potvrdiť voľbu.

Ďalšou možnosťou je upravenie detekcie výrazu „Ok, Google“ priamo na mobilnom zariadení. Po novom ale funkcia patrí pod Google Asistenta, ktorý v slovenčine dostupný nie je. Pre našincov je teda detekcia výrazu neprístupná.

Ak však máte nastavený iný systémový jazyk, v kategórii „Google“ v Nastaveniach smartfónu sa prepínač nachádza v sekcii Vyhľadávanie, Asistent a Voice  a menu Hlas . Nesie názov Voice Match .

Po vypnutí všetkých ponúkaných možností bude automatická detekcia výrazu úplne deaktivovaná. Zariadenie teda bude váš hlas zaznamenávať až keď kliknete na ikonu mikrofónu.