13.6.2016 05:00 | MobilMania
Video

Softvérová stabilizácia na Sony Xperia X skutočne funguje, pozrite si ukážku videa

Zdroj: Ján Trangel

Takto funguje StadyShot v praxi. Pozrite si ukážku na redakčnom videu.

Sony sa pri príprave svojich tohtoročných top modelov rozhodlo neintegrovať fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu. Namiesto toho používa pokročilé formy softvérovej stabilizácie. Xperia X pri nahrávaní videa využíva technológiu s komerčným menom SteadyShot, ktorú pôvodne vyvinula videodivízia japonského výrobcu.

Čítajte aj Softvérová stabilizácia na Sony Xperia X skutočne funguje, pozrite si ukážku...

Funguje tak, že keď si nastavíte napríklad snímanie videa do FullHD, v skutočnosti foťák sníma vo vyššom rozlíšení. Nie je to priamo 4K, ale je to viac než 2000 bodov na šírku.

Aktívne vytváraný výrez

Nasnímanú scénu následne softvér telefónu vyhodnocuje a aktívne vytvára „výrez“. Samozrejme, táto myšlienka nie je nová, pracuje s ňou mnoho výrobcov v rôznych oblastiach. Softvér je však prispôsobený tak, aby dokázal stabilizovaný výrez vytvárať v reálnom čase a celé to pritom utiahol procesor smartfónu.

Funkcia SteadyShot môže byť na Xperii X zapnutá, Zdroj: Ján Trangel

Vskutku, výsledky má veľmi slušné a telefón sa ani pri nahrávaní dlhšieho videa neprehrieva. Počas testovania sme sa nestretli ani so zamŕzaním či padaním. Po aktivácii softvérovej stabilizácie sa obraz trošku priblíži. V praxi nemôže využívať maximálnu širokouhlosť šošovky práve preto, že musí snímať aj okolie, ktoré na finálnom zábere nebude a vytvárať výrez.

Pozrite si, aký prínos má na video v praxi. Obe ukážky sme točili za rovnakých podmienok „z ruky“, teda bez podoprenia či použitia iných pomôcok.

video: