14.6.2016 01:00 | MobilMania

Apple iOS 10: Výrazné inovácie v dizajne aj nové funkcie

Zdroj: Apple

Novinkami aj vylepšeniami sa v desiatkovom systéme naozaj nešetrilo. Pozrite si komplexný prehľad toho najpodstatnejšieho.

Spoločnosť Apple práve predstavila nový operačný systém iOS 10. Pôjde o výraznú aktualizáciu mobilnej platformy, ktorá prinesie nové funkcie, dizajn a napokon aj vylepšenie stability.

Nový dizajn a 3D Touch funkcie

1. Na uzamknutej obrazovke pribudne možnosť umiestnenia rôznych widgetov. O aké presne pôjde však zatiaľ spresnené nebolo. Na zariadeniach, ktoré disponujú 3D Touch displejom, budú navyše dostupné aj rôzne skratky. Tie používateľ vyvolá silnejším zatlačením na príslušnú oblasť displeja.

fotogaléria
Podľa Apple ide o najväčší upgrade mobilného Zdroj: Apple

2. Funkcie 3D Touch displeja sa navyše rozšírili naprieč celým systémom. Po novom sa silnejším zatlačením na ikonu či inú oblasť budú môcť zobrazovať aj rôzne animácie či údaje. Možnosti funkcií majú v rukách samotní vývojári, pre ktorých budú k dispozícii nové nástroje.

3. Nového vzhľadu sa dočkalo aj notifikačné centrum, ktoré sa vysúva z hornej časti obrazovky. Udalosti je možné posúvať do bokov, a tým zobraziť viac záznamov z jednotlivých aplikácií. Nového ošatenia sa dočkalo aj ovládacie centrum, ktoré používateľ vysunie zo spodnej časti displeja.

fotogaléria
Notifikačné centrum s novou grafikou Zdroj: Apple

Inteligentnejšia hlasová asistentka Siri

4. Siri dostala nový vývojársky SDK nástroj, s ktorým môžu programátori integrovať rôzne súčasti hlasovej asistentky do svojich aplikácií.

5. Ďalším vylepšením je nová funkcia QuickType. Siri tak po novom ponúkne inteligentnú predikciu pri odpovedaní na správy, ako aj požadovanú polohu, kontakty či záznamy z kalendára. Navyše, ak používateľ diktuje slová v inom jazyku, Siri automaticky prepne jazykový slovník a text napíše korektne. V akých jazykoch bude funkcia dostupná spresnené nebolo.

fotogaléria
Nové widgety na obrazovke umožnia prístup Zdroj: Apple

Prepracované správy iMessage

6. Komunikačné možnosti integrovanej aplikácie Správy sa posúvajú na vyššiu úroveň. Apple pridal do iMessage nové funkcie, medzi ktoré patria výrazne väčšie emotikony, posielanie peňazí priamo v prostredí aplikácie či efektné animácie.

Čítajte aj Apple iOS 10: Výrazné inovácie v dizajne aj nové funkcie

7. Programátori majú navyše k dispozícii aj nový balíček nástrojov, vďaka ktorému môžu integrovaný komunikačný nástroj iMessage aj ďalej vylepšovať. Je tak dosť možné, že sa dočkáme nových rozšírení od rôznych tretích strán.

Vylepšenie predinštalovaných aplikácií

8. Aplikácia mapy získala intuitívnejšie používateľské rozhranie. Dostupné sú aj nové funkcie, ako napríklad asistent cien pohonných hmôt. Pribudla tiež spodná vysúvacia lišta s ovládaním niektorých funkcií počas navigácie.

9. iOS 10 zvládne tiež identifikáciu objektov na fotografiách a inteligentne ich aj zaradí do albumov. Používateľ má tak v aplikácii Fotky dostupné nové možnosti zaradenia snímkov, medzi ktoré patrí aj nová záložka spomienky. Tu si môže zhromažďovať zábery či videá podľa svojho určenia.

Čítajte aj Apple iOS 10: Výrazné inovácie v dizajne aj nové funkcie

10. Na domovskej obrazovke pribudla nová ikona HomeKit. Používatelia, ktorí disponujú kompatibilnými zariadeniami inteligentnej domácnosti tak môžu z jedného prostredia ovládať rôzne spektrum periférií. Prítomné sú možnosti pre ovládanie vykurovania, klimatizácie či bezpečnostnej kamery.

fotogaléria
Zoznam zariadení, pre ktoré bude nový systém Zdroj: Apple

Zmeny v Apple Music

11. V hudobnej službe Apple Music pribudla nová funkcia Texty piesní. Používatelia si tak môžu pri jednotlivých skladbách zobraziť aj text danej skladby. Neplatí to však pre celú hudobnú kolekciu, avšak skladby s touto možnosťou by mali postupne pribúdať.

12. Okrem toho prešla aplikácia miernym redizajnom, kde sa zmenil predovšetkým štýl textu. Okrem zväčšenia samotného písma narástli aj obrázky jednotlivých albumov, ktoré sú tak prehľadnejšie.

Čítajte aj Apple iOS 10: Výrazné inovácie v dizajne aj nové funkcie

13. Firma odstránila aj niektoré súčasti, a to predovšetkým záložku New a na prvý pohľad zmizla aj hudobná sociálna sieť Connect. Namiesto toho pribudla nová karta Browse, kde by mali používatelia získať lepší prehľad o nových skladbách.

Ďalšie novinky

14. Systém by mal byť podľa slov predstaviteľov rýchlejší a ponúkne tiež vyššiu mieru zabezpečenia. Už v základe totiž prináša end-to-end šifrovanie obsahu.

15. Nových vylepšení sa dočkali aj iné súčasti platformy, ktoré firma na konferencii predstaviť nestihla. Ide predovšetkým o aplikácie Mail, poznámky, nové možnosti pre upravovanie živých fotografií či nový režim Split View vo webovom prehliadači Safari na iPadoch.

fotogaléria
Ešte viac zabezpečenia vďaka šifrovaniu... teda Zdroj: Apple

Dostupnosť a kompatibilita

16. Beta systému iOS 10 je pre registrovaných vývojárov už dostupná. Používatelia zaradení do verejného testovania budú mať novinku prístupnú v priebehu júla. Koncoví zákazníci môžu aktualizovať na stabilnú verziu však až na jeseň, kedy budú predstavené pravdepodobne aj nové iPhony 7 a 7 Plus.

17. Desiatkový systém od Apple bude kompatibilný so širokou škálou zariadení. Patria medzi ne iPhony, ktoré sú novšie ako model 5, iPady od verzie 4 alebo iPad mini 2 a iPody 6. generácie.