20.6.2016 19:00 | MobilMania

Hacker odomkol nový mobilný systém od Apple a ukázal Jailbreak

Zdroj: Shutterstock

Kým vyjde finálna verzia iOS 10, Jailbreak bude možno definitívne hotový.

Všetko nasvedčuje tomu, že zabezpečenie novo predstaveného operačného systému iOS 10 bolo prelomené. Hacker s prezývkou iH8sn0w totiž na svojom iPhone 5 rozbehal Jailbreak a postaral sa tak o odomknutie platformy.

Na zverejnenom videu ukazuje najskôr verziu svojho systému a následne aj aplikáciu Cydia, ktorá slúži ako akýsi online obchod do Jailbreak komunity. Vývojári prostredníctvom nej môžu publikovať svoj softvér a používatelia ho na svoje zariadenia vedia jednoducho sťahovať a inštalovať.

Nie je zatiaľ jasné, akú zraniteľnosť hacker zneužil. Publikovaním svojho videa však ukazuje cestu aj ostatným vývojárom, ktorí tak môžu pracovať na ostrom prelomení systému a vydaní oficiálneho nástroja pre Jailbreak.

Čo je to Jailbreak?

Jailbreak je proces odomknutia operačného systému iOS a sprístupnenie chránených súborov operačného systému. Vďaka tomu je možné vykonávať činnosti, ktoré firma Apple nepovoľuje. Medzi ne patrí inštalácia tém, rôznych systémových služieb a v neposlednom rade aj používanie nelegálneho obsahu.