24.6.2016 09:10 | MobilMania

Test LG G5: Absolútny unikát

Zdroj: Ľubomír Vnuk

LG G5 zatiaľ ako jediný na trhu ponúkne vymeniteľné moduly a extrémne širokouhlý fotoaparát.

LG opäť prinieslo niečo nové, neopozerané. Tieto slová by sme mohli ako šablónu používať v takmer každom teste novinky od kórejskej firmy. Zatiaľ čo väčšina konkurentov si rada volí postupnú evolúciu svojich telefónov, LG sa nebojí poriadne dupnúť a prísť s niečím úplne novým.

V prípade LG G5 sú to najmä dve veci – použitie druhého, extrémne širokouhlého foťáku a konštrukcia, ktorá umožňuje pripájanie špeciálnych modulov. Je pravda, že Moto Z a Moto Z Force a najmä Project Ara od Google zrejme dotiahnu kľúčovú vlastnosť novinky od LG trochu ďalej, prvenstvo jej však už nikto nezoberie. Ako teda funguje prvý modulárny smartfón?

Čítajte aj Test LG G5: Absolútny unikát

Stratil charakteristický znak

LG G5 prešiel medzigeneračne viditeľnou dizajnovou zmenou. Po takmer troch rokoch upustil výrobca od presúvania ovládačov hlasitosti na zadnú stranu. Nikdy sme sa na tento nápad nesťažovali, no menej výstredné riešenie je predsa len o niečo pohodlnejšie.

fotogaléria
Zmena zadnej strane prospela Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zámok displeja si svoju pozíciu pod šošovkou foťáku ponechal. Narozdiel od konkurencie sa dá senzor odtlačkov vzadu fyzicky stlačiť, aj keď to nie je potrebné. Na odomknutie displeja stačí prst priložiť, zamknúť ho vieme dvojitým poklepaním. So spoľahlivosťou senzora sme mali menšie problémy, G5 občas nerozoznával prst a ani rýchlosťou nepatrí na vrchol rebríčka. Napríklad Huawei P9 je na tom o poznanie lepšie...

fotogaléria
Senzor nie je najrýchlejší ani najspoľahlivejší, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Konštrukčná zmena v porovnaní s minulou generáciou sa dotkla aj materiálov, z ktorých je smartfón vyrobený. Vymeniteľné plastové či kožené kryty nahradil kov. Smartfón tak pôsobí hodnotnejšie, pričom sa tento krok ani výrazne nepodpísal na hmotnosti.

fotogaléria
Hmotnosť dosahuje necelých 160 gramov Zdroj: Ľubomír Vnuk

Tlačidlá pre reguláciu hlasitosti tentokrát okupujú ľavú hranu. Od povrchu nie sú výrazne odlíšené, čo sťažuje ich hľadanie naslepo. Pravú hranu obsadil otvor pre microSD a nanoSIM kartu. Otvor pre jeho odistenie je menší ako zvyčajne, bežný pripináčik sa doň nezmestí. Úplne nezmyselný nedostatok.

Sklamaním je, že novinka neponúkne zvýšenú odolnosť voči vode a prachu. Dá sa argumentovať vymeniteľnými modulmi, no len do chvíle, kedy začneme porovnávať s Moto Z.

fotogaléria
Pri tomto pohľade je chýbajúca odolnosť voči vode Zdroj: Ľubomír Vnuk

Moduly sú drahá zábava

Najdôležitejšou otázkou stále ostáva, či vôbec a aký presne majú tieto moduly zmysel. Výhody tzv. Magic Slotu sú zrejmé. Smartfónu vieme v priebehu niekoľkých sekúnd pridať podstatne výkonnejší reproduktor Bang & Olufsen, ovládanie na spôsob digitálneho fotoaparátu spolu s vyššou kapacitou batérie a...a to je zatiaľ všetko. Postupom času by mohli pribudnúť nové moduly, keďže LG je otvorené aj nápadom tretích strán. Zatiaľ to ale ružovo nevyzerá, kvôli čomu by inak dobrý nápad mohol postupne umrieť.

Priaznivá nie je ani cena, na ovládač foťáku s prídavnou batériou o kapacite 1 200 mAh si pripravte necelú stovku, reproduktor stojí dvojnásobok. K dispozícii je tiež 360-stupňová kamera a set pre virtuálnu realitu, v oboch prípadoch zaplatíme bezmála 300 eur. Toto príslušenstvo sa však už nepripája priamo k smartfónu, funguje oddelene prostredníctvom kábla.

fotogaléria
Modulov je viac, priamo do smartfónu sa pripája Zdroj: Ľubomír Vnuk

Napoly dobrou správou je, že modul s ovládaním fotoaparátu pridáva magentový operátor k mobilu zadarmo. Je ale pravda, že jeho plná cena v Telekome výrazne prevyšuje kombináciu smartfónu z voľného predaja a dokúpeného modulu. Na druhú stranu, oranžová konkurencia za rovnakú plnú sumu modul neponúka.

Vyskúšali sme modul, ktorý výrazne uľahčuje použitie fotoaparátu

Bez vypnutia to nejde

Práve na prídavnom ovládaní fotoaparátu sme si mali možnosť vyskúšať, ako nový koncept funguje v praxi. Spodná časť sa od tela mobilu oddeľuje nenápadnou poistkou na ľavej strane. Touto cestou z útrob vyskočí aj batéria, je preto jasné, že bez vypnutia nič nevymeníme. G5 našťastie štartuje systém pomerne rýchlo.

So sklonenou hlavou priznávame, že sme modul bez prečítania návodu nevymenili. Dôvodom nebol slabý Lego tréning v detských časoch, ale spôsob vyberania batérie. Inak ako silou to nejde, obavy z poškodenia sme preto museli zahnať pohľadom na podrobný obrazový postup v balení.

Prídavné ovládanie fotoaparátu mobilu poriadne pridáva na hrúbke. V dlani to nevadí, naopak, mohutný kus plastu svojím tvarom vytiahol z podvedomia príjemné spomienky na legendy ako Sony Ericsson P990 či Nokia N73. Po položení na stôl už ergonómia poputovala do večných lovíšť, písanie sa stalo bez podloženia hornej polovice nemožným.

Pri fotení je modul naozaj šikovným pomocníkom. Na spustenie fotoaparátu stačí posuvník v pravej časti. Spúšť má dve polohy pre lepšie zaostrovanie a nechýba ani koliesko na zoomovanie. Žiaľ, jednotlivé úrovne zoomovania nie sú odstupňované mechanickým „cvakaním“, ovládač iba plynule otáčame.

Nárast hrúbky je výrazný, o to bližšie má G5 ku klasickému kompaktu

LG G5 sa takto dokáže pohodlím používania priblížiť bežnému digitálnemu kompaktu. No úprimne, je to skôr zábavka na prvých 20 minút po rozbalení, neskôr sa k nej vrátite snáď iba na výlete či dovolenke. Teda, ak si spomeniete, že sa vám modul povaľuje niekde v skrini. Smartfóny zväčša slúžia na momentky a na tie určite nebudete v rýchlosti nič vymieňať.

Za väčšie plus tak považujeme 1 200 mAh kapacity batérie navyše. Ak ich prirátame k pôvodným 2 800 mAh, dostaneme sa na rovné štyri tisícky. A to už je slušné číslo, ktoré dokáže G5 udržať v prevádzke celé dva dni bez výrazného šetrenia. V odľahčenom režime zvládne aj predĺžený víkend na chate.

Displej ostáva zapnutý

Ak sa vám dva dni prevádzky so 4 000mAh kapacitou zdajú málo, nie ste úplne vedľa. Svoj podiel má na tom displej s funkciou Always On. IPS LCD panel sa kvôli zobrazovaniu času a notifikácií nevypína a to má, logicky, vplyv na spotrebu. Z batérie čerpá asi o pätinu viac energie.

fotogaléria
5,3-palcový displej má vysoké rozlíšenie Zdroj: Ľubomír Vnuk

Rozumnejšie je funkciu vypnúť a spoliehať sa iba na notifikačnú LED diódu, u nás ale zvíťazilo pohodlie. Toto rozhodnutie ešte uľahčila podpora Quick Charge 3.0 so schopnosťou doplniť 80 percent kapacity zhruba za polhodinu. Nabíjačka, potrebná na takýto výkon, je už v balení. Dôležité je tiež podotknúť, že nabíjanie či prenos dát prebieha cez konektor USB typu C.

LG celkovú plochu prednej strany nevyužíva veľmi efektívne. Čisto pre porovnanie, už dve generácie dozadu mal LG G3 väčší displej na menšej ploche prednej strany než dnešné LG G5. Príčinou budú práve vymeniteľné moduly, ktoré vyžadujú veľa priestoru v spodnej časti.

5,3-palcový panel pracuje s rozlíšením 1 440 × 2 560 bodov, čo mu stačí na hustotu zobrazenia až 554 ppi. Maximálny jas mohol byť vyšší, nemáme však výrazné problémy s čitateľnosťou na priamom svetle. G5 využíva totiž technológiu asertívneho displeja. Tá v závislosti od okolitého svetla prispôsobí nielen jas displeja ako celku, ale aj farbu a jas jednotlivých pixelov. Údaje sú tak čitateľnejšie a zobrazenie prirodzenejšie.

Námietky nemožno mať ani k pozorovacím uhlom či podaniu farieb. Aj sklíčko displeja dobre odoláva odtlačkom prstov, takže v tomto smere vládne absolútna spokojnosť.

Grafické rozhranie rozumne využíva schopnosti displeja

Výkonu na rozdávanie

LG G5 je vlajkovou loďou značky, pri skladaní hardvérovej výbavy sa preto škrty v rozpočte nerobili. Základom je špičkový čipset Snapdragon 820. Štvorjadrový procesor pozostáva z dvoch 2,15GHz a dvoch 1,6GHz Kryo jadier.

Za GPU zvolil výrobca Adreno 530 a pamäť RAM dosahuje solídne 4 GB. K dispozícii je 32 GB internej pamäte, ktorú vieme pamäťovými kartami rozšíriť o ďalších 256 GB. Takýto zoznam sa stará o slušný papierový výkon, v benchmarku AnTuTu 6 porazil G5 dokonca aj Samsung Galaxy S7.

Tri podoby hlavnej ponuky, kopec appiek pre správu systému. To neveští vyladený Android

Chod systému Android 6.0 Marshmallow je bezproblémový, žiadne padanie aplikácií alebo mrznutie sa v našom prípade nedostavilo. Aj pri svižnom pohybe v systéme smartfón stíha. Ak náhodou raz za čas zaváha, viníme skôr výrazné grafické úpravy od LG.

Čítajte aj Test LG G5: Absolútny unikát

Už len fakt, že domovská obrazovka môže mať tri rôzne podoby, nám nie je po vôli. Keď sa k tomu pridá kopec appiek na správu chodu systému, výrazne prekopaná ponuka nastavení či miestami nešťastný preklad, nemáme pocit, že v rukách držíme smartfón od renomovaného výrobcu.

Z aplikácií, ktoré inak v čistom systéme Android nenájdeme, vyzdvihneme iba LG Health pre monitorovanie fitness funkcií a diaľkový ovládač. Je fajn, že LG ešte nezanevrelo na túto drobnosť. Infračervený port je umiestnený v hornej hrane.

LG nezabudlo na fitness funkcie a ani na diaľkový ovládač

Stopercentná konektivita

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

Prepojenie s okolitým svetom doťahuje G5 na prakticky maximálnu možnú úroveň. Lokálne je pripravený Bluetooth 4.2 s audio kodekom umožňujúcim počúvanie hudby cez Bluetooth v podstatne lepšej kvalite. Chýbať nesmie ani NFC, Wi-Fi Direct a DLNA či USB 3.0 (typ C).

V mobilných sieťach je novinka pripravená na dátové prenosy v teoretickom maxime až 450/50 Mbps, teda LTE Cat9.

Eso číslo dva: Fotoaparát

Ak vás LG G5 nezaujal prídavnými modulmi, spozornieť by ste mali pri posudzovaní kvality fotoaparátu. Novinka už teraz naznačuje, čo by zhruba mohlo byť v top triede štandardom po najbližšie roky, a síce dvojitý fotoaparát.

Dva snímače však nepracujú súčasne ako pri Huawei P9, každý je úplne iný. Zaujímavá je najmä druhá šošovka so schopnosťou širokouhlého 135-stupňového záberu.

Ten zaberá až takú časť svojho okolia, že si musíme neustále dávať pozor na prsty, ktoré sa často v záberoch objavia. Pridáme k tomu ešte jednu ergonomickú nevýhodu – šošovky nie sú kryté, pred fotením ich nezabudnite vždy dôkladne vyčistiť.

fotogaléria
Foťák sa veru vydaril, LG G5 patrí medzi Zdroj: Ľubomír Vnuk

Tým však mínusy končia. Ku kvalite snímok nemáme absolútne žiadne výhrady, a to ani za horších svetelných podmienok. Zachovávajú si detaily i dobré farebné podanie, G5 bez váhania radíme medzi to najlepšie na trhu s fotomobilmi.

Zmysel dvoch šošoviek spočíva práve v zhotovovaní širokouhlých záberov. Výrobca si je vedomý, že nie každému sú mierne deformované snímky po chuti a tak ponúkne aj klasický 16Mpx snímač so svetelnosťou f/1,8 a 75-stupňovým uhlom záberu. Druhá šošovka sníma v rozlíšení 8 Mpx, a to pri svetelnosti f/2,4. Medzi týmito dvomi režimami sa bleskovo prepíname jediným kliknutím v rozhraní foťáku.

fotogaléria
Selfie kamera fotí v rozlíšení 8 Mpx Zdroj: Ľubomír Vnuk

Tretiu šošovku nájdeme na prednej strane, 8Mpx selfie kamera ponúkne svetelnosť f/2.0 a veľmi slušné výsledky. Snímky zhotovíme trebárs aj mávnutím ruky, sebavedomiu pomôže efekt skrášlenia a vyhladenia tváre.

Mobil dokáže pracovať aj s obomi, respektíve všetkými tromi šošovkami naraz. V prípade nešťastne nazvanej funkcie Ukážky vidíme v strede fotku zhotovenú 16Mpx kamerou, zatiaľ čo jej okraje tvorí 8Mpx širokouhlá snímka. K tomu sa pridáva aj niekoľko grafických efektov, z ktorých najviac zaujme známe rybie oko.

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

Multi view sníma všetkými tromi kamerami naraz, pričom vie nielen fotiť, ale aj zhotovovať video. Z ďalších funkcií stojí za pozornosť automatický HDR režim, spomalené snímanie, schopnosť zhotoviť 4K video alebo ukladanie fotografií v bezstratovom RAW formáte. Túto možnosť ponúkne G5 v manuálnom režime, kde si vieme nastaviť aj rýchlosť uzávierky, ISO, vyváženie bielej či manuálne zaostriť.

fotogaléria
LG G5: Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Zbierka dobrých nápadov

Na LG G5 sme čakali neuveriteľne dlho. Výrobca jeho príchod na pulty predajní neprestajne odďaľoval, napínal nás. Výsledok ale stojí zato. LG G5 je podarený smartfón, ktorý v sebe spája množstvo dobrých nápadov.

Jediným zásadným nedostatkom sú príliš veľké rozmery vzhľadom k uhlopriečke displeja. Už pri porovnaní s dva roky starým modelom G3 vychádza horšie, čo je v dnešnej dobe dosť prekvapujúce. Inak ale G5 robí iba radosť. Ponúkne kvalitnú konštrukciu, vynikajúci fotoaparát s dvomi rozdielnymi snímačmi a má špičkový výkon.

Výrobca sa snaží vyzdvihovať aj unikátne vymeniteľné moduly, tu sa ale obávame, že to bude jedna z „hračiek“, ktorá aj tak po pár použitiach skončí na dne zásuvky. Oveľa atraktívnejšia je možnosť používateľskej výmeny batérie, ktorú v rámci top triedy neponúka žiadny iný producent.

S cenou je to veľmi zaujímavé. Pred príchodom na trh LG avizovalo cenovku vysoko cez 700 eur a ešte stále komunikuje oficiálnu cenu 699 eur. Lacnejšie ho ale predávajú už aj operátori – Telekom dokonca za 640 eur dáva aj fotografický modul. Vo voľnom predaji sa ale rozpútalo hotové cenové šialenstvo. Množstvo eshopov cenu zrazilo na kolená a doslova pár týždňov po príchode už má G5 výpredajové cenovky.

Množstvo predajcov ho ponúka aj za menej než 500 eur, čo top model od LG radí zhruba na úroveň Huawei P9 – teda novinky z vyššej strednej triedy. Najväčšími súpermi pre LG G5 z pohľadu schopností a výkonu sú Samsung Galaxy S7 (prípadne jeho väčší variant Edge ) a HTC 10 . Tie ale s cenou siahajú veľmi vysoko nad 500 eur, za ktoré sa dá zohnať nové LG. Čiže v pomere ceny a ponúkaných schopností aktuálne LG G5 neohrozene kraľuje a nevyzerá to, že by sa na tom malo v najbližších mesiacoch niečo meniť.

Zariadenie na testovanie zapožičal Telekom.

Názov zariadenia LG G5 (H850)
Rozmery 149,4 × 73,9 × 7,7 mm
Hmotnosť 159 g
Uhlopriečka displeja 5,3 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 1 440 × 2 560 bodov (554 ppi)
Čipset Snapdragon 820
Procesor 4-jadrový (2 jadrá Kryo 2,15 GHz, 2 jadrá Kryo 1,6 GHz)
Grafické jadro Adreno 530
Operačná pamäť RAM 4 GB
Priestor pre dáta 32 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat9
Hlavný fotoaparát 8 Mpx (f/2,4) a 16 Mpx (f/1,8), OIS, laserový autofocus
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx (f/2,0)
Operačný systém Android 6.0 Marshmallow, nadstavba LG Optimus UX 5.0
Orientačná cena s DPH 490 eur