28.6.2016 06:00 | MobilMania

Test Huawei P9 Lite: Trafený stred terča

Zdroj: Ján Trangel

Model strednej triedy má všetky predpoklady na to, aby zopakoval úspechy svojho predchodcu.

Čínskemu výrobcovi Huawei sa minulý rok podarilo trafiť jackpot. Model strednej triedy P8 Lite sa stal absolútnym bestsellerom, celé mesiace kraľuje všetkým rebríčkom predajov u operátorov a veľmi dobre sa mu darí aj na voľnom trhu. Úspech to je pre Huawei obrovský, ale základná otázka znie: dokáže ho aj zopakovať? Testujeme jeho nástupcu, model P9 Lite.

Čítajte aj Test Huawei P9 Lite: Trafený stred terča

Špičkové spracovanie, ale mohol byť menší

Víťazného koňa čínsky výrobca nemenil a stavil na osvedčené postupy. Základ modelu P9 Lite tvorí výborne továrensky vyhotovené telo s kovovými okrajmi. Pozornosť si zaslúži najmä precízne brúsenie okrajov, ktoré je rovnaké ako pri top modeli P9 . Vytknúť mu možno jedine menej atraktívny a úplne tuctový dizajn prednej časti.

fotogaléria
Predná strana je dizajnovo nezaujímavá. Keby dole Zdroj: Ján Trangel

Drobnú výhradu môžeme mať aj k celkovej veľkosti tela - pri 5,2-palcovej uhlopriečke mohol byť aj o kúsok menší. Výrobca sa síce väčšie okraje snaží zamaskovať optickým trikom s čiernym lemovaním displeja, hneď po rozsvietení obrazovky je ale odhalený.

Škoda tiež, že bohatý priestor na brade zariadenia Huawei nevyužil na integrovanie hardvérových systémových tlačidiel – takto si treba vystačiť iba s ich virtuálnymi súrodencami, ktorí sa objavujú priamo na displeji.

Jednou z hlavných zbraní P9 Lite oproti konkurencii je použitie snímača odtlačkov prsta. Huawei pritom nedal do lacnejšieho modelu žiadny „B-Sortierung“, ale plnohodnotný a pekelne rýchly snímač známy z modelu P9.

fotogaléria
Snímač odtlačkov prsta môže slúžiť aj ako Zdroj: Ján Trangel

Dva dni bez problémov

V útrobách telefónu sa ukrýva batéria so slušnou kapacitou 3000 mAh. Výdrž je pritom veľmi slušná – úplne bez problémov sme fungovali dva dni bez nabíjačky; a to sme ho rozhodne nešetrili. Využívali sme dáta, Wi-Fi hotspot, sociálne siete i web. Stačilo pritom iba počúvať výzvy šetriacej aplikácie na pravidelné uzatváranie aplikácií s nadmernou spotrebou.

Telefón sme pritom testovali v režime s dvojicou aktívnych kariet SIM – jedna sa pripája do LTE siete, druhá si musí vystačiť s klasickými sieťami druhej generácie. Na voľnom trhu sa bude predávať práve táto verzia – Huawei používa riešenie, kedy je pre druhú SIM využívaný slot pamäťovej karty. Pamäťovku aj dve SIM teda súčasne v telefóne nemôžete mať vložené. Do ponúk Orange a Telekomu dorazí iba vo verzii s podporou jednej SIM.

fotogaléria
Na rozdiel od modelu P9 bol v P9 Lite použitý Zdroj: Ján Trangel

Displej nie je prekážkou

Displej nového Huawei P9 Lite po uhlopriečke meria 5,2-palca, čo môžeme v kontexte dnešnej doby považovať za priemernú až mierne nadštandardnú veľkosť. Pracuje pri FullHD rozlíšení, zobrazenie je tak príjemné jemné a jednotlivé obrazové body nie je možné voľným oko pozorovať.

Displej je vyrobený technológiou IPS a má veľmi slušné pozorovacie uhly. Pri extrémnych náklonoch síce možno pozorovať miernu farebnú deformáciu, vzhľadom k celkovej cene je to ale iba malá boľačka. Slušný je aj maximálny jas, ktorý zabezpečuje dobrú viditeľnosť na priamom slnku.

fotogaléria
O reguláciu intenzity podsvietenia sa stará Zdroj: Ján Trangel

Displej P9 Lite síce v tabuľke vyzerá úplne rovnako než pri drahšom súrodencovi Huawei P9, v praxi však nedosahuje jeho kvality. Farebné podanie displeja modelu P9 Lite nie je také dobré, pri priamom porovnaní je viditeľný šedý nádych. Farby sú navyše menej sýte.

Rozdiel je vidieť aj pri zobrazení čiernej, ktorú IPS displej lacnejšieho smartfónu netieni tak efektívne. A pri bielej máme pocit, akoby displej nezobrazoval jemné odtiene a všetky farby splynuli do čisto bielej. To je dobre vidieť najmä pri prezeraní fotografií.

Dostatočný výkon

Pod krytmi sa nachádza čipset strednej triedy Kirin 650 s osemjadrovým procesorom, grafickým čipom Mali T880 MP2 a 2 GB operačnej pamäte. Telefón sme testovali vo verzii s 16 GB vnútornej pamäte, ktorú možno rozšíriť kartami MicroSD. To ale platí iba do momentu, kým nechce používať telefón s dvomi súčasne aktívnymi SIM kartami – vtedy už pamäťovku nevložíte, keďže slot je spoločný.

Obmedzením môže byť aj 2 GB operačnej pamäte. To je už v dnešnej dobe trošku málo a najmä pokiaľ používate viac súčasne aktívnych aplikácií alebo zanedbávate čistenie, môže dôjsť k spomaleniu.

V zahraničí sa bude predávať aj verzia s 3 GB RAM a 32 GB pamäte, ktorá by oba tieto nedostatky vedela vyriešiť, u nás sa ale nepredáva a oficiálnou cestou ani nebude dostupná.

fotogaléria
Zadná strana sa síce tvári kovovo, je však Zdroj: Ján Trangel

Veľké upratovanie v prostredí

Smartfón beží na systéme Android 6.0, ktorý je doplnený o grafickú nadstavbu EMUI 4.1 – teda na chlp rovnakú, ako má top model P9. Pokiaľ ste so smartfónom Huawei ešte nemali česť, pravdepodobne vám prídu zásahy čínskeho výrobcu drastické. Úplne zrušil hlavnú ponuku, všetky ikony zoradil do niekoľkých skupín na hlavnej obrazovke.

Dobrou správou ale je, že Huawei už prestal do svojich smartfónov tlačiť kvantá rôznorodého softvéru, aplikácií a demoverzií. Zapracoval tiež na grafickej konzistencii – všetky doplnené aplikácie majú rovnaký dizajn aj logiku ovládania... skrátka všetky vzbudzujú dojem, že do prostredia patria a keď zvládnete ovládanie jednej, spoznáte všetky.

Praktickým dopadom týchto zmien je výrazne sprehľadnenie ovládania. V prostredí nie sú žiadne chytáky. Naopak, ovládania sa netreba báť ani v prípade, že prechádzate z telefónu inej značky. Len treba mať chvíľu trpezlivosti pri objavovaní niektorých špecifík – napríklad roletky so systémovými informáciami rozdelenými na dve karty.

Hlavná ponuka zmizla, všetky aplikácie natlačil výrobca na tieto dve karty hlavnej obrazovky. Je to prehľadné a rýchle, ľahko sa dá na takéto riešenie zvyknúť

Celý systém je slušne optimalizovaný a použitie slabšieho procesora sa na jeho svižnosti neprejavilo. Pri bežnej práci sa neobjavuje trhanie ani sekanie. Spomalenie je badať iba pri objektívne náročných činnostiach ako je inštalácia veľkých aplikácií, prehliadanie webu na viacerých kartách alebo hranie graficky náročných hier.

Hranie celkovo nepatrí medzi silné stránky tohto telefónu – aktuálne síce P9 Lite zvládne všetky dostupné hry, pri tých graficky náročnejších sa ale treba uspokojiť s menšími detailmi a pripraviť sa na dlhšie načítavanie pri spúšťaní. Našťastie sa ale neobjavuje prehrievanie, ktoré v minulosti trápilo viacero modelov značky Huawei (a objavilo sa aj pri modeli P9).

Jednou zo silných stránok zariadení Huawei (a tiež Honor) je pravidelné doručovanie aktualizácií s opravami chýb aj rôznorodými novinkami. Počas testovania sme jednu takú dostali aj pre P9 Lite

Z hľadiska komunikačných schopností je Huawei P9 Lite plne pripravený na prevádzku v našich sieťach, jeho čínskeho pôvodu sa tak netreba báť. Dáta v LTE sieťach vie prenášať až do rýchlosti 300 Mbit/s, čo je na strednú triedu veľmi slušná hodnota. Samostatnú zmienku si zaslúži aj prítomnosť FM reádia. Funguje však jedine s pribalený headsetom (ktorý slúži ako anténa).

Fotoaparát v priemere triedy

Hlavný fotoaparát Huawei P9 Lite má 13 Mpx a svojimi schopnosťami sa radí do priemeru triedy Pri dobrom svetle robí P9 Lite pekné zábery, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani top smartfóny spred dvoch či troch rokov. Nie je stabilizovaný (to si výrobca šetrí jedine pre tabletofón Mate 8 ), takže pri snímaní v horšom svetle sa objavujú rozmazané fotky a výsledky celkovo nie sú príliš očarujúce. Zaostrovanie je však automatické a funguje dobre.

fotogaléria
Šošovka fotoaparátu nevystupuje nad pôdorys, Zdroj: Ján Trangel

Potešujúca je prítomnosť mnohých režimov vrátane pokročilých nastavení. Umožňuje manuálne nastaviť ISO, rýchlosť uzávierky, systém ostrenia, vyváženie bielej a kompenzovať expozíciu. Toto rozhodne nie je bežné v rámci strednej triedy.

Podrobné manuálne nastavenia foťáku? Toto rozhodne nie je bežné v strednej triede

Video dokáže Huawei P9 Lite nahrávať najviac vo FullHD rozlíšení pri 30 obrázkoch za sekundu. Predná kamera pre svojky má 8 Mpx a už tradične prichádza aj s režimami „skrášlenia“, ktoré dokážu digitálne vyhladiť nedokonalosti na pokožke. Len to s touto funkciou netreba preháňať, inak fotený vyzerá ako kreslená postavička...

fotogaléria
Huawei P9 Lite: Testovacia foto Zdroj: Ján Trangel

VŠETKY UKÁŽKOVÉ FOTOGRAFIE NÁJDETE V GALÉRII >>>

Čítajte aj Test Huawei P9 Lite: Trafený stred terča

Hodnotenie: Bestseller na obzore

Pokiaľ chce výrobca zaujať v strednej triede, nestačí iba zobrať najvýkonnejšie komponenty, natlačiť ich do kovového tela a spraviť k tomu silnú marketingovú kampaň. Je to oveľa väčšia alchýmia. Každú súčasť je treba starostlivo zvážiť aby cena zbytočne nevystrelila, zároveň ale telefón neprišiel o atraktivitu.

Huawei P9 Lite je učebnicovým príkladom správneho prístupu. Výrobca ubral na miestach, kde to až tak nebolí a naopak tvrdo tlačil v oblastiach, ktoré sú pre výsledný dojem najdôležitejšie. Výsledkom je dizajnovo aj konštrukčne mimoriadne atraktívny smartfón s kovovými okrajmi, ktorému vo výbave nechýba nič dôležité.

Podporuje všetky moderné komunikačné technológie, na zadnej strane má bleskurýchly snímač odtlačkov prsta. Výrazne upravený systém síce nemusí vyhovovať každému, podstatné ale je, že funguje rýchlo a spoľahlivo. Vyslovene slabým miestom nie je ani fotoaparát, škoda len, že ako celok nie je smartfón o trošku menší.

Cena je pritom rozumne nastavená. Štandardne sa Huawei P9 Lite predáva za 280 eur s DPH, niektorí predajcovia ho ale majú v ponuke aj o pár desiatok eur lacnejšie.

Názov zariadenia Huawei P9 Lite
Kódové označenie Huawei VNS-L21
Rozmery 146,8 × 72,6 × 7,5 mm
Hmotnosť 147 g
Uhlopriečka displeja 5,2 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 1080 × 1920 bodov
Čipset Kirin 650
Procesor 8-jadrový, (4x2,0 GHz a 4x1,7 GHz)
Grafické jadro ?ali T880 MP3
Operačná pamäť 2 GB RAM
Priestor pre dáta 16 GB + pamäťové karty
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM (spoločný slot s pamäťovou kartou)
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 13 Mpx, automatické zaostrovanie
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx
Operačný systém Android 6.0
Orientačná cena s DPH 280 eur