29.6.2016 06:00 | MobilMania

Roaming v zahraničí: Ceny volaní a podmienky u operátorov

Zdroj: Shutterstock

Vhodnými balíčkami a sledovaním ponúk môžete výrazne ušetriť. Prinášame vám všetko, čo by ste mali vedieť pred odcestovaním.

Už o pár dní začína hlavná sezóna dovoleniek, keď sa do zahraničia vyberú státisíce Slovákov. Ešte pred odchodom by ste si mali zistiť, koľko za služby zaplatíte. Najmä, ak sa chcete vyhnúť šoku z vysokej faktúry po návrate.

Bez balíkov a v EÚ

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Operátori museli každoročne znižovať ceny roamingu v Európskej únii. Tento rok sa už odvíjajú od základných cien , ktoré si pýtajú u nás. Operátori si k minúte hovoru môžu pripočítať najviac 0,06 eura, k SMS 0,02 eura a k 1 MB 0,06 eur. Minúta prichádzajúceho hovoru môže stáť najviac 0,01 eura.

Pri využívaní paušálu vám poskytovateľ väčšinou strhne z predplatených jednotiek minútu či SMS a navyše zaplatíte ešte spomínaný doplatok. Domáce ceny a tie v EÚ sa veľmi nelíšia – v zahraničí sú vyššie iba o pár centov. Veľkých rozdielov sa teda obávať nemusíte.

Čítajte aj Roaming v zahraničí: Ceny volaní a podmienky u operátorov

Ak máte paušál Happy od Telekomu, od apríla môžete telefonovať a esemeskovať v Česku, Poľsku, Rakúsku a Maďarsku za ceny ako u nás.

Využívanie mobilu v destináciách ako Turecko, Egypt, či Maroko je výrazne drahšie. Operátori ale štandardne posielajú SMS ohľadom cien po príchode do cieľovej destinácie.

Telekom: Balíky od dvoch eur mesačne

V zahraničí môžete s paušálom využiť Happy roaming , ktorý stojí 2 eurá mesačne. Vďaka nemu môžete výhodnejšie volať, ale aj posielať správy a MMS. Netýka sa to iba európskych krajín, ale aj mnohých dovolenkových a ďalších krajín. Krajiny rozdelené do jednotlivých zón a ceny nájdete na webe operátora .

Zóny/krajiny Hovory odchádzajúce Hovory prichádzajúce SMS MMS
Zóna 1: EÚ + Island, Nórsko, Lichtenštajnsko a Švajčiarsko 0,13 € 0,06 € 0,06 € 0,39 €
Zóna 2: Dovolenkové krajiny a iné 1 € 1 € 0,39 € 0,39 €
Zóna 3: Kanada, Mexiko, Brazília a iné 2 € 2 € 0,39 € 0,39 €
Zóna 4: Ostatné svetové krajiny + roaming na lodiach, v lietadlách a satelitní operátori 4 € 2 € 0,39 € 0,39 €

Do Zóny 1 hlavne s krajinami v EÚ si môžete kúpiť internetový balík s 35 MB za 2 eurá, 100 MB za 5 eur a 500 MB za 15 eur. Balíčky, ktoré platia aj v Zóne 2 sú drahšie – 20 MB za 4 eurá, 100 MB za 10 eur a 500 MB za 30 eur.

Orange dáva aj cestovné poistenie

V ponuke je balík „V Európe ako doma Plus “ za 2,90 eura mesačne. Ten v krajinách EÚ a Švajčiarska umožňuje volať za 0,10 eura za minútu, bezplatné prichádzajúce hovory a správy a 1 MB za 0,06 eura. V cene je aj cestovné poistenie s krytím do 100 tisíc eur pre majiteľa paušálu a rodinu. Výhodnejšie pre vás budú aj služby v ďalších vybraných službách.

fotogaléria
ikona roaming mobil Zdroj: dreamstime

Ak potrebujete iba 100 prichádzajúcich hovorov v EÚ a Švajčiarsku , zaplatíte 1 euro . Všetkých roamingových partnerov a ceny nájdete na webe Orangeu .

Ak idete iba do Česka , za 1,90 eura mesačne môžete volať za 0,10 eura za minútu a neobmedzene prijímať hovory v cene balíčka. SMS a 1 MB bude stáť 0,06 eura. Aj tu je zahrnuté poistenie s rovnakým krytím.

Najdrahší „Môj Svet+ “ za 5,99 eura mesačne ponúka cestovné poistenie do 100-tisíc eur a odchádzajúce hovory v EÚ a vybraných krajinách sveta za 0,10 eura. Získate aj 60 prichádzajúcich minút a SMS a 1 MB dát za 0,06 eura.

50 MB v EÚ a Švajčiarsku stojí 2 eurá mesačne, 100 MB za 3,9 eura, 200 MB za 6,9 eura. Dáta na rámec vás budú stáť 0,06 eura za 1 MB. „Európa dáta“ za 1,90 eura mesačne síce voľné neponúkajú, 1 MB v spomínaných krajinách ale budú za 0,04 eura. V ponuke nechýba ani „Svet Dáta “ za 2,90 eura. Platí v EÚ a vo viacerých ďalších krajinách. 1 MB stojí tiež 0,04 eura.

O2: Bez balíkov a denným internetom

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock

Operátor roamingové balíky. Pri volaniach môžete využívať úniou stanovené ceny. Špeciálne balíčky na volania nemá. Na webe O2 sa nachádza roamingová mapa , kde si môžete zistiť cenu služieb v jednotlivých krajinách sveta.

Pri dátach je v ponuke jednodňový balíček na deň. Obsahuje 50 MB v rámci EÚ a 10 MB do ďalších krajín, kde sa nachádzajú aj viaceré dovolenkové štáty .

4ka: Výhodne najmä v EÚ

Nový operátor stále predáva iba predplatenú kartu Moja 4ka. Žiadne balíčky v ponuke nenájdete. 1 MB dát, minúta volania a SMS v EÚ stojí 0,04 eura. Ostatné zóny sú drahšie – maximom je 16 eur za 1 MB najmä pri satelitných sieťach. Ostatní operátori majú o niečo nižšie maximálne ceny.

SIM karta od miestneho operátora

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Najmä pri dlhších pobytoch mimo Slovenska sa poobzerajte aj po ponukách miestnych operátorov. Kúpa zahraničnej SIM karty je niekedy výhodnejšia než roamingové hovory či správy. Ušetriť však môžete najmä na dátových prenosoch, ktoré bývajú výrazne lacnejšie.

Preskúmajte všetky možnosti ešte pred vycestovaním. Zatiaľ čo na Slovensku je podmienkou pri kúpe SIM karty registrácia, v zahraničí sa môžete stretnúť aj s voľným predajom v supermarketoch či na poštách.

Bežne sa môžete v zahraničí stretnúť s tým, že si za približne kúpite 1 GB dátový balík, prípadne aj väčší, za približne 5 eur.