3.7.2016 13:05 | Bleskovky MobilMania.sk

Experti na bezpečnosť odporúčajú iba kúpu zariadení Nexus a Samsung

Zdroj: Google

Pravidelné mesačné záplaty plnia svoju úlohu. Experti odporúčajú kúpu výhradne zariadení, ktoré ich dostávajú.

Google sa vraj chystá prevziať výrobu svojich Zdroj: Google

Výskumníci a experti na bezpečnosť z webu Duo Security zdôrazňujú dôležitosť pravidelných mesačných aktualizácií pre mobilné zariadenia, pričom svoje vyjadrenia podkladajú aj výsledkami. Zachádzajú dokonca až tak ďaleko, že za bezpečné v súčasnosti považujú iba zariadenia Nexus a Samsung.

„Jediné zariadenia s Androidom, ktoré môžeme odporučiť bez väčších výhrad, sú smartfóny Nexus a teraz aj Samsung. Samozrejme za predpokladu, že výrobcovia budú aj naďalej včas vydávať tieto aktualizácie,“ píše sa na blogu .

Správy pritom prichádzajú len krátko po tom, čo bezpečnostný špecialista Gal Beniamini objavil niekoľko zraniteľností smartfónov s čipsetmi od Qualcommu a systémom Android. Jednou z nich bol aj útok s úmyslom obísť šifrovanie Androidu, o ktorom sme písali v samostatnej bleskovke . Táto chyba bola opravená v májovom balíku záplat.

Čítajte aj Experti na bezpečnosť odporúčajú iba kúpu zariadení Nexus a Samsung

V januári bolo voči tomuto útoku zraniteľných 60 % testovaných smartfónov s Androidom. Pre porovnanie, po vypustení spomínanej májovej záplaty sa tento podiel znížil na 57 %.

Spomenuté však boli aj konkrétne modely – časť smartfónov Samsung Galaxy S6 odolných voči útoku sa z 0 % v januári posunula na 75 % v máji. Sú teda na približne rovnakej úrovni ako Nexusy, u ktorých tvorili „zdravé“ zariadenia takisto približne 75% podiel.