4.7.2016 12:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Prvý smartfón s termokamerou mieri na slovenský trh. Lacný nebude (+živé foto)

Zdroj: Ľubomír Vnuk

CAT S60 môže okrem bežných zákazníkov osloviť aj bezpečnostné zložky.

Prvý smartfón s kamerou, schopnou rozoznať teplotu objektov, sa na slovenskom trhu objaví už koncom tohto týždňa. Extrémne odolný CAT S60 však učrite nebude masovou záležitosťou, koncová cena je totiž stanovená na 649 eur.

Čítajte aj Prvý smartfón s termokamerou mieri na slovenský trh. Lacný nebude (+živé foto)

Za túto sumu dostaneme 4,7-palcové zariadenie s Androidom 6.0, 3 GB pamäte RAM či osemjadrovým procesorom s čipsetom Snapdragon 617. Menším sklamaním je HD displej, smartfón to ale doháňa úplne inými parametrami.

fotogaléria
CAT S60 nebude lacná záležitosť Zdroj: Ľubomír Vnuk

CAT S60 ponúkne zvýšenú odolnosť (IP68). Výrobca tvrdí, že bez problémov zvládne pády na betón z výšky 1,8 metra a dokonca sa s ním smieme potápať do hĺbky až 5 metrov po dobu 60 minút. Problémom pritom nie je ani ovládanie dotykového displeja mokrými prstami. Za pozornosť stojí taktiež odolnosť voči vibráciám či solárnej radiácii.

Smartfón nezvládne päťmetrovú hĺbku vždy, na zvýšenie odolnosti slúži posuvný kláves

Prvý s termokamerou

Najzaujímavejšou funkciou je jednoznačne termokamera Flir, ktorá dokáže pomerne presne zmerať teplotu okolitých objektov (s toleranciou zhruba 2°C). CAT hovorí o širokom využití od domácich kutilov (meranie teplotných únikov), cez veterinárov (meranie telesnej teploty) až po bezpečnostné zložky. Hasičom, záchranárom či policajtom dokáže smartfón pomôcť napríklad pri hľadaní osôb. Výrobca preto bude túto sféru aj osobitne oslovovať.

fotogaléria
CAT S60 je prvým smartfónom s termokamerou Zdroj: Ľubomír Vnuk
Čítajte aj Prvý smartfón s termokamerou mieri na slovenský trh. Lacný nebude (+živé foto)

Plná cena je síce odvážna, no nový CAT S60 už do svojej akciovej ponuky zaradil operátor O2. Onedlho by sa mali pridať aj Orange a Telekom. Vzhľadom k jednotnej cene pre všetky svetové trhy sa ale zatiaľ nepočíta s veľkými cenovými akciami vo voľnom predaji.