5.7.2016 18:30 | Bleskovky MobilMania.sk

Huawei chválil fotoaparát TOP modelu. Prezentovanú fotku ale zachytila zrkadlovka

Zdroj: Android Police, Huawei

Výrobca vraj nechcel zavádzať. Fanúšikom sa ospravedlnil, fotografiu zmazal.

Čínsky výrobca smartfónov Huawei si v týchto dňoch vyrobil faux pas. Ako totiž včera upozornil portál Android Police, spoločnosť sa na sociálnych sieťach chválila fotografiou, ktorá nebola zachytená vlajkovou loďou P9 , ktorú v popise obrázka vychvaľovala.

Huawei pri prezentácii modelu P9 kládol dôraz na jeho duálny fotoaparát a partnerstvo s výrobcom zrkadloviek Leica. Na sociálnych sieťach však v týchto dňoch uverejnil záber, ktorého sprievodný text naznačoval, že bol zachytený práve TOP smartfónom, hoci tomu tak nebolo.

Sporná fotografia zachytená pri marcovom východe Zdroj: Android Police, Huawei

Zradné metadáta

„Zachytili sme nádherný východ slnka s Deliciously Ella. Duálny fotoaparát #HuaweiP9 od Leica robí tvorbu podobných fotografií za zníženej viditeľnosti potešením,“ uvádzalo sa v statuse, ktorý vyzýval fanúšikov, aby sa podelili s vlastnými obrázkami.

K odhaleniu došlo vďaka sieti Google+, ktorá pri fotografiách zachováva aj EXIF metadáta, teda súhrn dodatočných informácií k súboru. V nich sa uvádzalo, že záber zachytila zrkadlovka od Canonu EOS 5D Mark III v kombinácii s objektívom Canon 70-200mm f/2,8L IS II USM. Cena setu na slovenskom trhu sa pohybuje na úrovni 4 500 eur.

Čítajte aj Huawei chválil fotoaparát TOP modelu. Prezentovanú fotku ale zachytila...

Huawei: Nechceli sme zavádzať

Spoločnosť na vzniknutú situáciu reagovala vymazaním sporného statusu a fotografie, dodala tiež vysvetlenie s ospravedlnením.

„Fotografia, ktorá bola profesionálne zaznamenaná počas nakrúcania reklamy na Huawei P9, bola zdieľaná, aby inšpirovala našu komunitu. Uvedomujeme si však, že pri popise k tomuto záberu sme mali byť jasnejší. Nikdy nebolo našim zámerom zavádzať,“ uvádza sa v odpovedi výrobcu.

Čítajte aj Huawei chválil fotoaparát TOP modelu. Prezentovanú fotku ale zachytila...