9.7.2016 00:00 | MobilMania

Bezplatný prechod na Windows 10: Pre smartfóny pokračuje naďalej

Zdroj: redakcia

Používatelia počítačov s kompatibilnými systémami majú už len necelý mesiac.

ikona windows 10 Mobile Zdroj: redakcia

Koncom tohto mesiaca nastane dôležitý dátum – Microsoft totiž ukončí poskytovanie bezplatných prechodov na novú platformu Windows 10, ktoré platilo pre staršie (počítačové) platformy Windows 7 a Windows 8.1.

Prechod bude samozrejme možný aj po 29. júli tohto roka, ale už za poplatok, respektíve zakúpenie licencie na Windows 10.

Microsoft sa nerozhodol tento termín predĺžiť a je málo pravdepodobné, že by tak ešte učinil. Celkom iná situácia však panuje v prípade bezplatných prechodov na „desiatku“ pri mobilných zariadeniach.

Čítajte aj Bezplatný prechod na Windows 10: Pre smartfóny pokračuje naďalej

Zatiaľ bez koncového termínu

Ako upozornil web Neowin.net, šéfka programu Windows Insider Dona Sarkar prostredníctvom sociálnej siete Twitter oficiálne potvrdila, že bezplatné prechody pri mobilnej platforme pokračujú aj naďalej. Zatiaľ bez zverejnenia podrobností či koncových dátumov.

Clarification from this morning: the free upgrade offer for PC ends

on July 29 but as always there are no implications or cost on phone — Dona Sarkar (@donasarkar) 7. júla 2016

V prípade smartfónov s operačným systémom Windows (Phone) tak naďalej platí, že používatelia Windows Phone 8.1 môžu bezplatne prechádzať na nový Windows 10 Mobile.

Windows 10 Mobile Anniversary Update bude nasledovať desktopy

Ako bolo už oznámené , Microsoft má naplánované uvoľnenie veľkej aktualizácie Windows 10 (ktorá je všeobecne známa ako „Windows 10 Anniversary Update“) v dohľadnej dobe. Konkrétne pôjde o 2. august, čiže len niekoľko dní po prvom výročí príchodu Windows 10 (pre desktopy) na trh.

Pôvodne sa však očakávalo, že aktualizácia Windows 10 Anniversary Update by mohla byť uvoľnená na kompatibilné zariadenia už tento mesiac. Na druhej strane, Microsoft neporušil sľub, keďže pôvodne termín príchodu veľkej aktualizácie prezentoval len vágnym „počas tohto leta“.

Čítajte aj Bezplatný prechod na Windows 10: Pre smartfóny pokračuje naďalej

Veľká aktualizácia Windows 10 však opäť nebude dostupná len pre počítače, ale na svoje si prídu aj majitelia mobilných zariadení. Dona Sarkar opäť cez Twitter oficiálne potvrdila, že Windows 10 Mobile Anniversary Update príde súbežne s aktualizáciou pre počítače: čiže 2. augusta.

@A_Deerslayer It will start to roll out 8/2. It will take some time since there are a *lot* of machines globally to update. — Dona Sarkar (@donasarkar) 29. júna 2016

V prípade mobilnej platformy sa však 2. augusta začne aktualizácia len dodávať na prvé zariadenia. Dôvodom je skutočnosť, že treba aktualizovať „veľa“ zariadení. Svoju rolu určite zohráva aj skutočnosť, že telefóny sú často ponúkané prostredníctvom operátorov či iných partnerov.

Microsoft pritom už oznámil, že počet všetkých zariadení v globálnom meradle, ktoré využívajú operačný systém Windows 10, prekonal hranicu 350 miliónov . Jeho cieľom je však do dvoch až troch rokov dosiahnuť „magickú métu“ v podobe jednej miliardy zariadení bežiacich na tejto platforme.

Pomôcť by k tomu mala expanzia „desiatky“ aj na rôzne malé inteligentné zariadenia (termostaty, žiarovky, spínače) – vrátane takzvaného internetu vecí.

Čítajte aj Bezplatný prechod na Windows 10: Pre smartfóny pokračuje naďalej