12.7.2016 07:25 | Bleskovky MobilMania.sk

Na svete je nový superčip pre mobily: Qualcomm Snapdragon 821

Zdroj: Qualcomm

Novinka od Qualcommu je približne o desatinu výkonnejšia než súčasný Snapdragon 820.

Vlajková loď čipsetov pre mobilné zariadenia od amerického Qualcommu dostáva výkonnejšiu verziu. Americká spoločnosť ohlasuje Snapdragon 821.

Súčasný Snapdragon 820 sa teší veľkej obľube, keď poháňa už viac než stovku modelov prémiových mobilných zariadení. Zo všetkých spomeňme Samsung Galaxy S7 vrátane zakrivenej verzie S7 edge či LG G5.

Novinka chce na tieto úspechy nadviazať, pričom ale „svojho učiteľa“ priamo nenahradí. Firma tvrdí, že Snapdragon 821 len doplní jej súčasné portfólio.

Rovnaký základ na steroidoch

Minoritné navýšenie čísla v názve čipu pritom nie je náhodné. V útrobách sa toho veľa nezmenilo. Avšak aj keď procesor naďalej spolieha na kvarteto 64-bitových jadier Kryo, Qualcomm napriek tomu avizuje približne 10-percentné zlepšenie výkonu.

Snapdragon 821 za lepšie čísla vďačí vyšším taktom, ktoré zo súčasného maxima 2,15 GHz u dvoch výkonnejších jadier stúpli na 2,4 GHz. Ako píše Anandtech.com, duo slabších jadier sa na rozdiel so súčasných 1,6 GHz vyšplhá na 2 GHz či ešte vyššie. O niečo si polepšila aj grafická časť Adreno 530, ktorá poskočila zo súčasných 624 na 650 MHz.

Zaoblenie hrán skomplikovalo držanie obojstranne Zdroj: Ján Trangel

Zachovaná ostáva moderná konektivita na čele s modemom X12 LTE s maximálnymi teoretickými rýchlosťami prijímania dát do 600 Mbit/s a odosielania dát do 150 Mbit/s.

Snapdragon 821 je naďalej vyrábaný 14nm výrobným procesom od Samsungu. Aktuálne nie je jasné, či sa vyššie takty podpíšu na spotrebe a generovanom objeme tepla. Je ale možné, že vďaka vyladeniu výrobného procesu k zásadným zmenám nedôjde. Pomôcť môžu aj progresívnejšie šetriace funkcie.

Qualcomm avizuje prvé zariadenia so Snapdragonom 821 na druhý polrok tohto roka. Konkrétne mená výrobcov, ktorí by mohli nový čip integrovať medzi prvými, však nespomína.