13.7.2016 07:00 | MobilMania

Test Sony Xperia XA: Nádherná a jedinečná

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Novinka od Sony je originálna a neopozeraná. Slušné parametre ale brzdí zle vyladený systém.

Dizajnéri zo Sony trafili pred tromi rokmi klinec tak dobre, že z toho ťažia ešte dnes. Luxusne ladený hranatý dizajn naberal postupom času skutočne zaujímavé kontúry, prepracoval sa dokonca aj do nižších cenových tried. Medzi nudnými plastovými škatuľkami tak mobily z dielne Sony vynikali na prvý pohľad.

Čítajte aj Test Sony Xperia XA: Nádherná a jedinečná

Nová Xperia XA v tomto pokračuje a pridáva aj jeden moderný prvok navyše – ultratenké okraje displeja.

Hranatý, ale nie ostrý

Smartfón na prvý pohľad vyvoláva dojem, že sa toho za tie roky veľa nezmenilo. Po uchopení do dlane ale názor meníme. Napriek hranatým krivkám sa totiž drží veľmi dobre, o čo sa zaslúžili nenápadne zaoblené hrany. Ak k tomu pripočítame príjemne matný plast a pevné telo, nemáme po ergonomickej stránke žiadne námietky.

fotogaléria
Tenké okraje nijak nenarúšajú ergonómiu Zdroj: Ľubomír Vnuk

Pri používaní nie sú prekážkou ani miniatúrne okraje displeja, jeho dlhší horný a spodný okraj zabraňuje nechcenému kontaktu prstov s displejom. Pohodlie teda dizajnu neustúpilo. Mimochodom, veľmi ťažko by ste hľadali 5-palcový smartfón s užšou prednou stranou, ako má Xperia XA. Nám sa to nepodarilo...

Sony si zachováva aj ďalší charakteristický znak, ktorým je vyčnievajúci zámok displeja na pravej hrane. Veľmi ľahko sa nahmatáva, čo je vzhľadom k chýbajúcemu senzoru odtlačkov veľmi dôležité. Ovládač hlasitosti či spúšť fotoaparátu sú o niečo nenápadnejšie.

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

Hardvérovú spúšť fotoaparátu už dnes na smartfónoch vidíme iba zriedka

Na obvode mobilu nájdeme ešte štandardný microUSB konektor, 3,5mm audio jack či krytku, chrániacu slot pre microSD a nanoSIM kartu. Krytka ale v tomto prípade neznamená zvýšenú odolnosť voči vode a prachu, na rozdiel od starších smartfónov z radu Xperia si teraz výrobca šetrí vodeodolnosť iba pre najvyšší model Xperia X Performance.

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

Krytka neznamená zvýšenú odolnosť

FullHD sa nekoná

Pevná unibody konštrukcia nedáva najmenší dôvod myslieť si, že batéria je vymeniteľná bez servisného zásahu. Akumulátor má kapacitu 2 300 mAh a Sony okrem iného sľubuje, že má podstatne dlhšiu životnosť. Aspoň niečo, keď už výdrž na jedno nabitie rekordy netrhá. Ku dvom dňom sa dostaneme iba s istou dávkou obmedzovania. Intenzívnejšie využívanie znamená večerný zostatok okolo 30 percent kapacity.

fotogaléria
Šošovka foťáku je blízko k okrajom, prsty Zdroj: Ľubomír Vnuk

Batéria pritom nemusí zásobovať žiadnych veľkých žrútov energie. Päťpalcový IPS displej ponúkne iba HD rozlíšenie. Vernosťou podania farieb k špičke nepatrí, biela by si zaslúžila trochu vyladiť. Dá sa s tým síce pohrať v nastaveniach, no pokiaľ neviete, čo robíte, spravidla to dopadne ešte horšie. Farby sa tiež mierne deformujú pri nakláňaní, nie je to však nič, čo by prekážalo v používaní.

fotogaléria
Sony Xperia XA je v predaji v štyroch farbách – Zdroj: Ľubomír Vnuk

V ostatných smeroch je displej na tom veľmi dobre, teší nás výborná čitateľnosť na priamom slnku a tiež povrch s príjemným zahnutím na okrajoch.

Od Xperie XA netreba čakať vrchol hardvérového reťazca. Osemjadro Cortex-A53 je taktované na rovné 2 GHz, čipsetom je Helio P10 od Mediateku. Spolu s 2 GB pamäte RAM to tvorí zdravý priemer strednej triedy, s ktorým sme plne spokojní. Pokaziť to môže jedine nedoladený systém.

Samé zbytočnosti

A práve systém považujeme za najväčší nedostatok smartfónu. Žiaľ, musíme povedať, že sme dávno nevideli taký nedoladený Android, ako práve v novej Xperii XA. Za chaotickým chodom Androidu vo verzii 6.0.1 Marshmallow zrejme stojí hromada úprav a doplnkov zo strany výrobcu – zaujímavé pritom je, že na silnejšej Xperii X to všetko fungovalo bez problémov.

fotogaléria
Systém Android vo verzii 6.0.1 je výrazne upravený Zdroj: redakcia

Už po prvom zapnutí sa na nás vyrútilo niekoľko notifikácií o tom, ako si nesmieme tieto doplnkové funkcie nechať ujsť. Otravné sú aj početné aplikácie v ponuke, ktoré štandardne nie je možné odinštalovať. Nákupy cez Amazon, antivírus AVG, spravodajskú appku či dvojicu úplných zbytočností What‘s New a Xperia Lounge tak môžete buď iba zakázať, alebo sa s nimi naučiť žiť.

fotogaléria
Aplikácií je v ponuke požehnane Zdroj: redakcia

Mysleli sme si, že táto móda už dávno skončila a výrobcovia pochopili, že o ich výtvory drvivá väčšina používateľov nemá záujem. Sony zrejme ešte potrebuje pár mesiacov na premyslenie.

fotogaléria
Kedy sa už Sony definitívne zbaví takýchto zbytočností? Zdroj: redakcia
fotogaléria
Snáď jedinou ako-tak užitočnou doplnkovou appkou Zdroj: Ľubomír Vnuk

Vo výsledku je systém zbytočne spomalený, aplikácie štrajkujú častejšie ako sme zvyknutí a celkový dojem nie je veľmi používateľsky prívetivý. Veľká škoda.

Potenciál na dobre upravený Android tu totiž je, po grafickej stránke sa nadstavba vydarila a napríklad aj možnosť zmeny grafického motívu mnohých poteší. Teda, zväčša iba do momentu, kedy treba za nové motívy aj zaplatiť.

Multimediálne nadaný

Ak má v niečom Sony navrch pred konkurenciou, tak sú to multimediálne funkcie. Hudobný prehrávač je vydarený po dizajnovej i funkčnej stránke, poteší napríklad integrácia Spotify priamo do kontextovej ponuky prehrávača.

Ani fotoaparát sa nenecháva množstvom funkcií zahanbiť. 13Mpx zadný snímač disponuje svetelnosťou f/2.0, senzor má veľkosť 1/3“. Predná kamera sníma v rozlíšení 8 Mpx.

Nechýba automatické zaostrovanie, HDR a ani manuálny režim. I keď v tomto prípade nie je prívlastok „manuálny“ úplne namieste, keďže nevieme nastaviť rýchlosť uzávierky a ani ručne zaostriť.

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

Z ďalších vymožeností stojí za pozornosť panoramatické snímanie a niekoľko kreatívnych efektov. Kvalita snímok úplne nezodpovedá sľubnej nádielke funkcií, fotkám chýbajú farby a vcelku rýchlo sa dostavuje šum a rozmazanie pri slabšom svetle. Naopak, mobil sa dobre vyrovnáva so svetelnými prechodmi.

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

To isté sa dá povedať o videosekvenciách, ktoré Xperia XA zhotovuje vo FullHD rozlíšení pri frekvencii 30 snímok za sekundu.

fotogaléria
Sony Xperia XA: Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Pomôžu mu operátori

Sony Xperia XA sa vo voľnom predaji pohybuje s cenou pod hranicou 300 eur. Ak by sa podarilo výrobcovi lepšie vyladiť systém, určite by dostala naše vrelé odporúčanie. Takto originálny telefón sme totižto už dlho netestovali... Oceňujeme neopozeraný vzhľad s tenkými okrajmi displeja či vynovený štýl grafickej nadstavby. V takomto stave nám ale ostáva iba dúfať vo výraznejšiu aktualizáciu systému, ktorá by nedostatky odstránila.

Napriek týmto muchám tušíme, že sa bude novinka predávať veľmi dobre. Dostala sa totiž do akciových ponúk troch najväčších operátorov a to na Slovensku dokáže pekne zamiešať karty. Ak sa skôr orientujete na voľný predaj, skúste do výberu zaradiť Huawei P9 Lite , OnePlus X či HTC One A9.

Názov zariadenia Sony Xperia XA
Rozmery 143,6 × 66,8 × 7,9 mm
Hmotnosť 137 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 720 × 1 280 bodov (294 ppi)
Čipset Helio P10
Procesor 8-jadrový Cortex-A53, 2,0 GHz
Grafické jadro Mali-T860MP2
Operačná pamäť RAM 2 GB
Priestor pre dáta 16 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora NFC Áno
Podpora LTE Áno, Cat4
Hlavný fotoaparát 13 Mpx, f/2.0
Sekundárny fotoaparát 8 Mpx
Operačný systém Android 6.0.1 Marshmallow
Orientačná cena s DPH 290 eur