16.7.2016 10:14 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Špeciálna francúzska aplikácia zlyhala. Obyvateľov mala varovať pred teroristami

Zdroj: Twitter.com

Podľa neoficiálnych správ došlo k technickému problému. Notifikácie o udalostiach meškali aj hodiny.

Aplikácia SAIP (skratka pre systém varovania a informovania obyvateľstva) je určená pre výnimočné situácie, ktoré môžu ohroziť životy francúzskych obyvateľov a ľudí má o nich informovať. Počas štvrtkového útoku v meste Nice ale nástroj zlyhal, upozornil Huffington Post.

Viacerí obyvatelia Nice hlásili, že aplikácia im upozornenie o dianí v meste oznámila aj dve až tri hodiny po tragických udalostiach, v niektorých prípadoch dokonca neinformovala vôbec. Francúzi, ako aj zahraniční turisti tak mohli do postihnutej oblasti zablúdiť bez toho, aby vedeli, čo sa stalo.

Nástroj vyvíjali od predošlého, novembrového útoku teroristov v Paríži. Ministerstvo vnútra ho vydalo tesne pred začiatkom futbalových majstrovstiev Európy. Využíva geolokáciu a používateľov v postihnutých oblastiach informuje o celom rade udalostí - od teroristických útokov až po nehody v jadrových elektrárňach či vodných priehradách.

Vraj technický problém

Francúzska žurnalistka Anaëlle Grondinová na Twitteri uviedla , že podľa jej zdrojov z prostredia vlády došlo k nešpecifikovaným technickým problémom. Ministerstvo sa však k situácii oficiálne nevyjadrilo.

Niektorí používatelia (napravo) upozornenie nedostali napriek tomu, že sa nachádzali v Nice (zdroj: Twitter)

Pripomeňme však, že pre korektné fungovanie aplikácií a push notifikácií je potrebné aj správne nastavenie telefónu, najmä pokiaľ ide o operačný systém Android. Verzia 6.0 Marshmallow obsahuje špeciálny šetriaci mód Doze, ktorý vypína aplikácie na pozadí v čase neaktivity zariadenia. Používateľ preto musí pre vybrané nástroje nastaviť výnimku.

Rôzne šetriace funkcie ponúkajú aj samotní výrobcovia v rámci vlastných grafických nadstavieb systému. Ak používateľ aplikácii nenastaví výnimku, notifikácie môžu prichádzať oneskorene alebo vôbec.