25.7.2016 06:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Vylepšený Google Play: Presné veľkosti aplikácií a ich aktualizácií, menšia spotreba dát

Zdroj: Shutterstock

Firma prešla vo svojej službe na takzvané „delta aktualizácie“. Zmenšia spotrebu dát.

Spoločnosť Google vykonala  v službe Google Play niekoľko menších vylepšení. Všetky sa týkajú veľkosti aplikácií, pričom pomôcť by mali hlavne používateľom nižších pamäťových verzií smartfónov a tabletov. Na novinky upozornil web Engadget.

Prvá zmena sa týka zobrazovanej veľkosti aplikácií. Doteraz mali používatelia k dispozícii iba informácie o veľkosti .apk balíčka, zatiaľ čo po novom sa uvádza veľkosť dát, ktoré sa do zariadenia stiahnu. V prípade, že v zariadení už je nainštalovaná predchádzajúca verzia aplikácie, medzi informáciami sa zobrazí veľkosť jej aktualizácie.

Prvý obrázok zachytáva nový štýl zobrazovania veľkosti aplikácií, zatiaľ čo druhý ten pôvodný. Tretí obrázok ukazuje veľkosť samotnej aktualizácie (zdroj: Android Developers Blog)

Ešte dôležitejšou novinkou je prechod na takzvané „delta aktualizácie“. Namiesto celých aktualizácií totiž budú sťahované iba zmeny, ktoré sa následne pridajú do už nainštalovaného kódu. Výsledkom bude zmenšenie ich veľkostiaž o 50 %.

Poslednou zmenou je vylepšený kompresný algoritmus v prípade veľkého softvéru, napríklad hier. Vďaka nemu by sa mala veľkosť týchto hier zmenšiť o približne 12 %, pričom ich aktualizácie by mali byť v priemere o 65 % menej objemné.

Čítajte aj Vylepšený Google Play: Presné veľkosti aplikácií a ich aktualizácií, menšia...