29.7.2016 08:29 | MobilMania

Senzory smartfónov je možné nahradiť aplikáciami (návod)

Zdroj: Sony

Fotoaparát smartfónu so správnym softvérom nahradí snímač odtlačkov prsta.

Inovácie sú na trhu so smartfónmi bežné a žiadané. Problémom však je, že zariadenia kvôli nim pomerne rýchlo zastarajú.

Typickými novými „vychytávkami“ sú senzor odtlačkov prsta a snímač srdcového tepu. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na spôsoby, ako ich aspoň čiastočne priniesť aj na staršie, respektíve menej vybavené zariadenia.

ICE Unlock Fingerprint Scanner

Už na úvod upozorňujeme, že aplikácia sa nedokáže vyrovnať vstavaným snímačom ako je povedzme Nexus Imprint. Nakoľko využíva hlavný fotoaparát, výsledky sú ovplyvnené jeho kvalitou alebo svetelnými podmienkami. Navyše, snímanie často zaberá niekoľko sekúnd. Rovnako zdĺhavé bolo aj registrovanie odtlačku, ktoré sme museli opakovať niekoľkokrát.

Snímanie nie je práve najspoľahlivejšie

Vytvoriť sme si museli aj záložný PIN kód a aplikáciu nastaviť ako predvolenú domovskú obrazovku. Smartfón tak po odomknutí naozaj otvoril špeciálny fotoaparát s vyznačeným miestom na prst. A hoci sme neuspeli na prvý pokus, po niekoľkých desiatkach sekúnd sme sa do smartfónu „dostali“.

Nápad je to dobrý, ale aplikáciu nemôžeme označiť za praktickú. Počet neúspešných pokusov  totiž neúmerne prevýšil úspechy v podobe zhody s registrovanými údajmi. Väčšinou sme preto radšej zadali PIN kód.

Názov aplikácie ICE Unlock Fingerprint Scanner
Podpora iOS Nie
Podpora Android Áno, zadarmo
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľstvo Diamond Fortress Technologies, Inc.

Instant Heart Rate

Druhou zaujímavou aplikáciou je Instant Heart Rate, ktorú v slovenskom Obchode Play nájdete pod (skomoleným) názvom Srdcovej Frekvencie Monitora. Po spustení vás program vyzve k registrácii, ktorú je možné preskočiť. Slúži v podstate iba na to, aby ste mali záznamy zálohované v cloude.

Aplikácie funguje presne tak, ako by ste očakávali

Nasleduje krátky tutoriál a vysvetlenie jednotlivých nameraných hodnôt. Aplikácia totiž pomocou fotoaparátu a blesku sleduje farebné zmeny v prste spôsobené pohybom krvi.

Jediné číslo, ktoré sa na displeji zobrazí, je počet úderov za minútu (bpm). V pokoji to v našom prípade bolo zhruba 70 a po krátkej rozcvičke 110, čo zodpovedá hodnotám v úvodnom tutoriáli. Ako zaujímavý, prípadne núdzový nástroj teda rozhodne poslúži.

Názov aplikácie Srdcovej Frekvencie Monitora
Podpora iOS Nie
Podpora Android Áno, zadarmo
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Áno
Vydavateľstvo AzumioInc.