3.8.2016 00:00 | MobilMania

Samsung Galaxy Note7: Zakrivený displej, snímač dúhovky

Zdroj: Samsung

Novinka okrem iného prináša displej s uhlopriečkou 5,7 palca aj vylepšené pero S Pen.

Juhokórejský výrobca Samsung predstavil v rámci špeciálnej prezentácie dlhšie očakávaný tabletofón Galaxy Note7. Ide o nástupcu modelu Galaxy Note5, ktorý bol predstavený minulý rok. Číslo šesť bolo preskočené.

Zvýšená odolnosť tela

Predstavenie nového tabletofónu potvrdilo predchádzajúce fámy, že pôjde o prvý Galaxy Note so zvýšenou odolnosťou. Samsung konkrétne v tomto smere spomínal stupeň krytia IP68. V praxi to znamená, že tabletofón „bez straty kvetinky“ by mal zvládnuť ponorenie do vody s hĺbkou 1,5 m po dobu 30 minút.

fotogaléria
Samsung Galaxy Note7 Zdroj: Samsung

Prednú a zadnú stranu telefónu pritom tvorí obojstranne zakrivené sklo Gorilla Glass 5, k tomu sa pridáva kovový rám. Na prednej strane nájdeme veľký 5,7-palcový Super AMOLED displej, ktorý pracuje v rozlíšení Quad HD. Špecialitou je tu podpora HDR a nechýba ani funkcionalita always-on.

Čítajte aj Samsung Galaxy Note7: Zakrivený displej, snímač dúhovky

Vylepšení sa dočkalo dotykové pero S Pen, pri ktorom môžeme písať poznámky aj pri vypnutom displeji – nie je nutné odomykať obrazovku. K tomu slúži funkcia „Poznámka na vypnutom displeji“.

fotogaléria
Samsung Galaxy Note7 Zdroj: Samsung

Pero S Pen ďalej podľa Samsungu umožňuje expresne vytvárať a zdieľať GIF animácie pomocou funkcie Smart Select. Nové funkcie Air Command (vrátane zväčšenia a prekladu) zase približujú obrazovku alebo prekladajú jazyky jednoduchým pohybom pera S Pen nad displejom (hovering).

Nové pero S Pen má menší 0,7 mm hrot, vylepšenú citlivosť na tlak (4096 namiesto 2048 stupňov) a je odolné voči vode.

Veľkou novinkou Note7 je tiež rozšírenie doterajšieho arzenálu biometrických senzorov. Samozrejmosťou je snímač odtlačkov prstov, no väčší záujem budí snímač očnej dúhovky. Ten môžeme využiť v kombinácii so Samsung Knox.

Samsung Galaxy Note7 zároveň zavádza novú úroveň dôveryhodnosti pomocou Secure Folder – samostatnej zložky, ktorá pridáva ďalšiu vrstvu autentizácie pre súkromné a osobné informácie. Technológiu rozpoznávania dúhovky bude možné tiež využiť ako overenie pri bezpečnom nakupovaní cez Samsung Pay.

fotogaléria
Samsung Galaxy Note7 Zdroj: Samsung

Z pohľadu výkonových možností získavame špičkový tabletofón. Novinka disponuje buď čipsetom Snapdragon 820 alebo Exynos 8890 z vlastnej dielne. K tomu sa pridávajú 4 GB operačnej pamäte RAM a 64 GB vnútorného flash priestoru pre systém a dáta. Ak by náhodou nestačil interný priestor, dajú sa využiť pamäťové karty microSD.

USB Type-C port

Note7 zároveň môže pútať pozornosť aj implementáciou progresívnejšieho portu USB Type-C. Podporované je USB On-The-Go aj rýchle nabíjanie. Nezabudlo sa pritom ani na podporu bezdrôtového nabíjania. Batéria má mimochodom kapacitu 3 500 mAh.

fotogaléria
Samsung Galaxy Note7 Zdroj: Samsung

Novinka taktiež prináša rovnaký dual-pixel fotoaparát na zadnej strane (12 MP), aký ponúkajú aj modely Galaxy S7, respektíve Galaxy S7 edge. Nechýba optická stabilizácia obrazu ani podpora nahrávania videí do kvality 2160p. Predná kamera je (opäť) 5-megapixelová. Operačným systémom nového tabletofónu je Android 6.0 Marshmallow.

Čítajte aj Samsung Galaxy Note7: Zakrivený displej, snímač dúhovky

Ako informovalo slovenské zastúpenie firmy Samsung, nový Samsung Galaxy Note7 bude k dispozícii v Európe od 2. septembra 2016 vo farbách modrá, strieborná a čierna.

fotogaléria
Gear VR pre Galaxy Note7 Zdroj: Samsung

Na Slovensku si ho môžu zákazníci predobjednať od 16. do 30. augusta 2016. K objednávke u vybraných partnerov získajú ako bonus najnovšie zariadenie Gear VR.

Samsung Galaxy Note7 v skratke
Displej 5,7-palcový Quad HD, obojstranne zakrivený, Super AMOLED, 2560 x 1440 (518 ppi), Gorilla Glass 5
Čipset Snapdragon 820 alebo Exynos 8890
Pamäť 4 GB RAM (LPDDR4), 64 GB (UFS 2.0), podpora microSD kariet do 256 GB
Fotoaparát Zadný: Dual Pixel 12 MP OIS (F1.7), Predný: 5 MP (F1.7)
sieť LTE Cat. 12 / LTE Cat. 10 / LTE Cat. 9 *Môže sa líšiť podľa trhov a mobilných operátorov
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 / 5 GHz), MIMO (2x2) 620 Mbit/s, Bluetooth v 4.2 LE, ANT+, USB Type-C, NFC, lokalizácia (GPS, Glonass, Beidou)
Senzory Barometer, snímač odtlačkov prstov, gyro senzor, kompas, Hallov senzor, HR senzor, snímač očnej dúhovky, senzor priblíženia, svetlo RGB
Platby NFC, MST
Audio MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA
video MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM
Operačný systém Google Android 6.0.1 (Marshmallow)
Batéria 3 500 mAh, Rýchle nabíjanie cez kábel aj bezdrôtovo, bezdrôtové nabíjanie kompatibilné s WPC a PMA
Rozmery 153,5 × 73,9 × 7,9 mm
Hmotnosť 169 g
Gear VR pre Galaxy Note7
Rozmery 207,8 (šírka) x 122,5 (dĺžka) x 98,6 (hĺbka) mm
Váha 345 g (312 g bez predného krytu)
Zorné pole 101°
Senzor Akcelerometer, Gyrometer, senzor priblíženia
Farba Modročierna
Kompatibilita USB Type-C a Micro USB port, prepojenie s Galaxy Note7, S7, S7 edge, Note 5, S6, S6 edge, S6 edge+