7.8.2016 02:00 | MobilMania
Video

6 hier, ktoré využívajú rozšírenú realitu a nie sú to Pokémon GO

Zdroj: Clandestine Anomaly

Hľadanie skrytých predmetov, chytanie strašidiel či pobehujúci zombíci. Ponuka je oveľa širšia než by ste si mysleli.

Po raketovom úspechu Pokémon GO sa nemožno čudovať, ak sa čoskoro vyroja desiatky hier usilujúcich sa taktiež presadiť konceptom rozšírenej reality.

Určite nebude núdza o primitívne napodobeniny, je však možné, že sa dočkáme i naozaj kvalitných, prepracovaných hier, ktorých vývoj bude možné pred investormi obhájiť práve vďaka ošiaľu, ktorý Pokémon GO vyvolal.

Množstvo titulov využívajúcich rozšírenú realitu však existuje už dnes a viaceré boli na trhu dávno pred Pokémonom GO. Toto sú tie najzaujímavejšie z nich, ktoré môžete vyskúšať už dnes.

Ingress

Hru Ingress vytvorila rovnaká spoločnosť, ako Pokémon GO, Niantec. Je to práve databáza lokalít z hry Ingress, ktorú Niantec využil pre umiestnenie pokéstopov a gymov v Pokémon GO.

Ingress neukazuje virtuálne zvieratká, ale hráči v ňom obsadzujú špecifické lokality na mape, čím rozširujú územie svojho tímu. Ovládanie je v porovnaní s Pokémon GO o niečo zložitejšie, no i tak si hra našla svojich skalných fanúšikov a úctyhodné množstvo lokalít do nej svojho času zadali i hráči na Slovensku.

Názov Ingress
Vývojár Niantec
Cena Zadarmo
Platforma Android, iOS

Geocaching

V Geocaching nehľadáte virtuálne objekty, ale skutočné poschovávané predmety, ktoré tvorcovia hry rozmiestnili po viac ako 185 krajinách sveta. Volajú ich „keše“ a k dispozícii je aplikácia pre iOS a Android, ktorá ich pomáha nájsť.

Hra má silný sociálny prvok. V kešoch sú ukryté rôzne predmety či poznámky a zmyslom nie je si ich nechať, ale podeliť sa o svoje nálezy a dohovárať sa na hľadaní s ostatnými hráčmi.

Názov Geocaching
Vývojár Groundspeak
Cena Zadarmo
Platforma Android, iOS

Zombies Everywhere

Ako názov napovedá, v tejto hre budete namiesto chytania pokémonov zabíjať „zombíkov“ voľne pobehujúcich po okolí a snažiacich sa vás zožrať.

Koncept hry nie je žiadna veda. Cez fotoaparát sa pozriete okolo seba a okrem skutočných objektov a ľudí uvidíte vychádzať zo zeme virtuálne zombie, ktoré musíte strieľať.

Názov Zombies Everywhere
Vývojár Useless Creations
Cena 0,99 eura alebo zadarmo s reklamami
Platforma iOS

SpecTrek

V SpaceTrek zasa namiesto strieľania zombie vyháňate duchov. Cieľom hry je okrem zábavy prinútiť hráča k pohybu. Na nájdenie ducha máte 15, 30 alebo 60 minút, počas ktorých musíte dobehnúť na vyznačené miesto na mape a chytiť ho.

Na navigáciu hra využíva GPS a na zobrazenie a chytenie ducha fotoaparát, podobne ako Pokémon GO.

Názov SpecTrek
Vývojár Games4All
Cena 1,99 eura
Platforma Android

Clandestine Anomaly

Mimozemšťania práve zahájili útok na vaše mesto. Cez fotoaparát vidíte, ako sa pohybujú okolo, spájajú sa a útočia a vy im v tom musíte za každú cenu zabrániť.

Mimozemšťania sa v Clandestine Anomaly objavujú Zdroj: Clandestine Anomaly

Clandestine Anomaly ponúka na rozdiel od predošlých titulov i pomerne prepracovaný príbeh. Počas hry sa dozviete o tajomstve mimozemšťanov, o tom, prečo na Zem útočia a aká je vlastne úloha ľudstva vo vesmíre.

Názov Clandestine Anomaly
Vývojár ZenFri
Cena Android: zadarmo, iOS: 3,99 eura
Platforma Android, iOS

Night Terrors

Posledná hra v našom výbere zatiaľ ešte nevyšla, no ak sa naplní to, čo vývojári sľubujú, mohla by to byť naozaj veľká vec. Tvorcovia Night Terrors chcú staviť na prepojenie prvkov rozšírenej reality s prepracovanou hororovou atmosférou.

Hrá sa po zotmení, v dome hráča so slúchadlami na ušiach. Systém by mal byť schopný identifikovať objekty v dome hráča a doplniť ich o fotorealistické prvky. Samotná hra má byť veľmi jednoduchá. Jediným cieľom bude „zachrániť dievča“ a „prežiť“. Tvorcovia sa vývoj rozhodli financovať cez zbierku na platforme Indiegogo.

Názov Night Terrors
Vývojár Novum Analytics
Cena Neznáma
Platforma Android, iOS, Windows Phone