9.8.2016 11:54 | Bleskovky MobilMania.sk

Nové zraniteľnosti postihujú približne 900 miliónov zariadení s Androidom

Zdroj: Shutterstock

Tri zo štyroch problémov boli opravené v augustových aktualizáciách. Štvrtý bude zaplátaný až v septembri.

Výskumníci z firmy Check Point Software Technologies pred pár dňami uverejnili detaily o štyroch bezpečnostných problémoch Androidu, ktoré spoločne nazývajú QuadRooter.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: Shutterstock

Podľa ich slov sa majú týkať všetkých zariadení s čipsetom od spoločnosti Qualcomm, čo v číselnom vyjadrení atakuje 900 miliónov. Informácie pochádzajú z blogu firmy, doplnené boli webom Android Authority.

Zdrojom problémov sú ovládače, ktoré k svojim komponentom dodáva Qualcomm. Na využitie zraniteľnosti by mala útočníkom stačiť nakazená aplikácia, ktorá pri inštalácii nepotrebuje žiadne špeciálne povolenia. Vďaka spomínaným chybám by následne malo byť možné získanie vyšších práv (root) a tým pádom aj kompletné ovládnutie zariadenia a všetkých jeho funkcií.

Časť chýb už bola opravená

Majitelia niektorých zariadení, menovite Nexusov a vlajkových lodí od Samsungu , ale v uplynulých dňoch pravdepodobne zaregistrovali distribúciu augustových bezpečnostných záplat. V rámci nich boli totiž opravené tri zo štyroch spomínaných chýb, pričom riešenie posledného problému malo byť presunuté na september.

Čítajte aj Nové zraniteľnosti postihujú približne 900 miliónov zariadení s Androidom

Ste v ohrození?

Aj keď hardvér smartfónov nie je vašou silnou stránkou, stále existuje jednoduchý spôsob, ako zistiť, či niektorá zo spomínaných zraniteľností ohrozuje aj vás. Stačí si stiahnuť aplikáciu s názvom Quadrooter Scanner z Obchodu Play a spustiť skenovanie.

QuadRooter Scanner (zdroj: redakcia)

Na záver dodajme, že najlepším spôsobom, ako sa brániť proti potenciálnym útokom, je vyvarovať sa inštalácií neznámeho, respektíve podozrivého softvéru a aplikácií z neznámych zdrojov. Rovnako tak odporúčame čo najskôr inštalovať aktualizácie, ktoré pre vaše zariadenie sprístupnil výrobca.

Názov aplikácie QuadRooter Scanner
Podpora Android Áno
Podpora iOS Nie
Podpora Windows Phone Nie
Nákupy v aplikácii Nie
Vydavateľstvo Check Point Software Technologies, Ltd.
Čítajte aj Nové zraniteľnosti postihujú približne 900 miliónov zariadení s Androidom