11.8.2016 17:00 | Bleskovky MobilMania.sk
Doplnené

Telekom zrýchli LTE na 375 Mbit/s, vyhral ďalší test siete P3. Opäť tesnejšie

Zdroj: redakcia

Firma má najlepšiu hlasovú aj dátovú sieť podľa meraní organizácie P3.

Do článku sme po utorkovom publikovaní doplnili video k téme zrýchľovania LTE siete.

Slovak Telekom vyhral ďalší test siete organizácie P3 Communications. Pochválil sa tým na tlačovej konferencii. Oba subjekty výsledky opäť zverejnili koordinovane – na webe meracej firmy pribudol tiež dnes (PDF ).

Z kategórií vyhral obe, hlas i dáta. Získal 321 zo 400 bodov v testoch telefonovania a 509 zo 600 bodov v internetovej časti.

S miernym náskokom pred dvojkou

Druhý z operátorov ale zaostával len približne o päť až 10 percent - získal 304 resp. 453 bodov. O koho ide, meracia firma neuvádza. Doplnené: MobilMania.sk zo zdrojov zistila , že ide o Orange. Aj bol v tesnom závese tento operátor, minulý rok kategóriu dát raz aj vyhral.

fotogaléria
zdroj: P3 Communications Zdroj: P3 Communications

Testy prebiehali v rôznych mestách po celom Slovensku a po trase medzi nimi. Šéf Telekomu pre technológie a siete Branimir Marić uvádza, že oproti minulosti sa pri teste zmenila nielen štruktúra miest, v ktorých sa testovalo, a trasa medzi nimi, ale metodika má byť aj prísnejšia.

fotogaléria
foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel
fotogaléria
foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Organizácia testuje siete operátorov v rôznych krajinách dlhodobo a má byť nezávislá. Test si aktuálne zaplatila materská firma Slovak Telekomu, Deutsche Telekom.

Chcú 375 Mbit/s. Do konca roka

Marić uvádza, že operátor do konca roka spustí vyššie rýchlosti v sieti LTE – technologickým maximom bude 375 Mbit/s. V koľkých lokalitách, nevedno. Nemá ale ísť o plošné spustenie ani v konkrétnych mestách či lokalitách, kde nové maximum bude. Naopak, s vyššími rýchlosťami budú len vybrané vysielače, ostatné ponúknu nižšie rýchlosti.

Doplnené: Prvé detaily k termínu, lokalitám a forme vám prinášame vo videorozhovore so šéfom technológií a sietí Branimirom Marićom:

K 1. augustu dosiahlo LTE pokrytie 81,6 % obyvateľstva, dodal Marić. Za posledné týždne firma pokryla ďalšie obce a rekreačné oblasti, napríklad okolie vodných plôch (viac informácií ).

Telekom uvádza, že až 86 % zariadení predaných v súčasnosti má podporu LTE. Celkovo je ale v sieti len 30 % LTE zariadení, ďalších 30 % má aspoň podporu 3G. Až 40 % je len s podporou 2G.

Čítajte aj Telekom zrýchli LTE na 375 Mbit/s, vyhral ďalší test siete P3. Opäť tesnejšie