16.8.2016 02:00 | MobilMania

Apple chystá celkom nový iPad. Nie však hneď

Zdroj: Apple

Tablety línie iPad strácajú na popularite. Nové kroky od Apple by im mohli pomôcť k reštartu.

Spoločnosť Apple podľa dostupných správ má riešenie, ktoré by mohlo napomôcť zvrátiť súčasný vývoj na trhu tabletov. Ten hovorí jasnou rečou.

Popularita tejto kategórie elektronických produktov kontinuálne klesá a poklesy sa navyše nevyhýbajú ani kedysi dominantným produktom: čiže iPadom. Aktuálne dokonca kvartálne dodávky iPadov už nedosiahli ani hranicu 10 miliónov kusov.

Nová veľkosť, progresívnejší displej

fotogaléria
ikona apple ipad pro Zdroj: Apple

Najnovšie informácie pochádzajú od rešpektovaného analytika Ming-Chi Kua z KGI, ktorý zvykne mávať presné informácie ohľadne kľúčových produktov od Apple – smartfóny z rodiny iPhone nevynímajúc. Ming-Chi Kuo okrem iného tvrdí, že Apple to s iPadmi na trhu skúsi za pomoci vylepšenia minimálne displejov. Na tému upozorňuje web Appleinsider.com.

Ani jedna z noviniek nemá byť na programe dňa v tomto kalendárnom roku. V roku 2017 by však už spoločnosť mala predstaviť trojicu modelov iPad, medzi ktorými bude figurovať aj celkom nový model iPad Pro s 10,5-palcovým displejom.

Popri 12,9-palcovom „iPad Pro 2“ tak nový 10,5-palcový variant rozšíri ponuku tabletov od Apple. Cena bude vyššia než už 9,7-palcového iPadu, pričom v útrobách už máme nájsť čipset „A10X“ od Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ktorý bude produkovaný 10nm výrobným procesom.

Čítajte aj Apple chystá celkom nový iPad. Nie však hneď

Pri súčasnej ponuke nepôjde na prvý pohľad o žiadnu skokovú zmenu. Spoločnosť má k dispozícii 9,7-palcový aj 12,9-palcový iPad Pro.

fotogaléria
ikona ipad Pro Zdroj: Apple

Týmto novým modelom si má ale Apple len pripravovať „živnú pôdu“ pre oveľa revolučnejšie zmeny v iPadoch, ktoré nastanú v horizonte roka 2018.

V tomto prípade sa už spomína nasadenie progresívnejšej technológie AMOLED displejov (namiesto klasických LCD panelov) a redizajnovaného šasi. AMOLED displeje majú byť navyše flexibilné, pričom sa objavia minimálne v jednom zariadení z rodiny iPad.

10,5-palcový iPad Pro sa zároveň môže stať nástupcom 9,7-palcového modelu.

Čítajte aj Apple chystá celkom nový iPad. Nie však hneď

Podobný scenár ako pri iPhonoch

Ak sa tieto prognózy potvrdia, predovšetkým rok 2018 by mal byť pre Apple prelomovým. Spoločnosť totiž podľa predchádzajúcich správ plánuje veľmi podobné kroky - ohľadne prechodu na AMOLED displeje - uplatniť aj pri svojich iPhonoch ďalších generácií. Tie sa zrejme takisto objavia najskôr v roku 2017, ale zrejme až o rok neskôr.

Čítajte aj Apple chystá celkom nový iPad. Nie však hneď

Nasadenie flexibilného AMOLED displeja pritom môže pre iPady otvoriť dvere k významným vylepšeniam z pohľadu spôsobu ovládania, respektíve používateľského prostredia. Z toho mimochodom úspešne ťaží už nejaký čas napríklad juhokórejský Samsung so svojimi špičkovými smartfónmi.

Je potrebné dodať, že Apple z pohľadu nasadenia progresívnejších technológií displejov do tabletov aj telefónov bude len dobiehať vlak. Konkurencia je už vpredu. Pokiaľ však dokáže túto zmenu využiť k radikálnym novinkám, napríklad práve v ovládaní, môže z toho ťažiť. Aj obchodne.

Dovtedy to totiž žiadna sláva pre Apple byť nemá. Aj Ming-Chi Kuo prognózuje, že ani vynovenie portfólia v dohľadnej dobe nezlepší odbyt iPadov na trhu.

Čítajte aj Apple chystá celkom nový iPad. Nie však hneď