19.8.2016 05:00 | MobilMania

Stylus žije! Toto dokáže v Samsungu Galaxy Note 7

Zdroj: Ľubomír Vnuk

S Pen nie je iba kusom plastu, pripomínajúcim pero. Uľahčuje prácu a je silne návykový.

Keď sa začali objavovať prvé dotykové telefóny bez stylusu, odozva používateľov odchovaných na Pocket PC bola, mierne povedané, chladná. Väčšina však tento pokrok časom chtiac-nechtiac prijala, s rozvojom kapacitných displejov to napokon ani tak nebolelo.

Čítajte aj Stylus žije! Toto dokáže v Samsungu Galaxy Note 7

Pre istú skupinu ale znamenalo uvedenie radu Galaxy Note vykúpenie. A malé plastové pero sa za tie roky vyvinulo do podoby, pri ktorej by sa legendárnemu HTC TyTN prepadla sánka cez podlahu. Čo všetko dokáže?

fotogaléria
Na stylusy už dnes nemyslí takmer žiadny výrobca Zdroj: Ľubomír Vnuk

Tuha s nekonečnou náplňou

Kým vynovený stylus S Pen prezradí svoje funkčné schopnosti, je namieste spomenúť jeho fyzické zmeny. Dokazuje, že svoje meno nedostal náhodou a klasické pero pripomína ešte viac. „Tuha“ je tenšia, z 1,6 mm jej hrúbka padla na 0,7 mm. Vďaka tomu sa s perom oveľa lepšie putuje po displeji. Najmä pri nakláňaní špička neulieta neprirodzeným spôsobom.

fotogaléria
„Tuha“ je o niečo dlhšia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Na prirodzenosti mu pridáva aj presnejší chod. Pozícia je snímaná 360-krát za sekundu, pričom dokáže rozpoznať 4 096 úrovní tlaku. S takýmito číslami ho už môže brzdiť jedine systém.

Samsung občas vie pridať aj prekvapivo zbytočnú vychytávku, v tomto prípade je to schopnosť písania pod vodou. Nielen s mokrým displejom, doslova pod vodou. Pokiaľ vás teda pri potápaní s telefónom pochytí nutná potreba zapísať si poznámku, môžete to spraviť.

fotogaléria
Stylus je umiestnený v spodnej časti Zdroj: Ľubomír Vnuk

Ak trpíte kancelárskym zlozvykom neustáleho klikania perom, S Pen budete zbožňovať. V spodnej časti drží práve vďaka takejto poistke. Jeho zapustený koniec treba pritlačiť na to, aby vám skočil medzi prsty. Bruškom prsta do ide ťažšie, stačí však aj krátky necht a tento úkon zvládnete bez zdržania.

fotogaléria
Poistka v hornej časti poteší všetkých, ktorí Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zahoďte zápisník

Galaxy Note 7 po vysunutí pera nečaká na pokyny. Už z uzamknutej obrazovky si vieme vytvoriť rýchlu poznámku. Tá sa dá následne uložiť do aplikácie Samsung Notes alebo pripnúť práve na zamknutý displej. Pokiaľ vyberieme pero pri odomknutom telefóne, taktiež máme možnosť buď ihneď vytvoriť rýchlu poznámku alebo vyvolať kontextovú ponuku nazvanú Bezdotykový príkaz.

Ponuku Bezdotykový príkaz je možné prispôsobiť podľa vlastnej potreby

Táto ponuka môže zahŕňať skratky k najčastejšie používaným funkciám, omnoho zaujímavejšie je ale zaplniť ju päticou špeciálnych samostatných aplikácií:

Inteligentný výber

Umožní vybrať časť displeja, z ktorej sa vytvorí snímka obrazovky alebo GIF animácia. Vyberať môžeme obdĺžnikovým tvarom, oválnym tvarom alebo lasom. Z takto vytvorenej snímky tiež dokážeme extrahovať text.

Inteligentný výber je jednou z najpraktickejších funkcií Note 7

Písanie na obrazovku a Preklad

Aj v tomto prípade pracujeme so snímkou obrazovky, rozdielom je možnosť kreslenia. Ľahko tak zakrúžkujeme oblasť, ktorá vyžaduje pozornosť. Prípadne ju rovno orežeme.

Preklad je mimoriadne užitočná funkcia, schopná okamžite prekladať text pohybom pera nad slovami na displeji. Na výber je takmer 40 jazykov vrátane slovenčiny.

Aj v tomto prípade pracujeme so snímkou obrazovky, rozdielom je možnosť kreslenia. Ľahko tak zakrúžkujeme oblasť, ktorá vyžaduje pozornosť. Prípadne ju rovno orežeme - Na prekladané slovo stačí ukázať stylusom

Náhľad a Lupa

Náhľad vytvorí drobné okno na okraji displeja. Podržaním pera nad týmto oknom sa zobrazí náhľad predchádzajúcej aplikácie.

Lupa umožňuje zväčšovanie informácií na displeji, pričom opäť stačí pero iba držať nad povrchom displeja. K dispozícii je zväčšenie od 150 do 300 percent.

Keď podržíme pero nad minináhľadom v spodnej časti, na okamih sa vrátime k predchádzajúcej appke - Lupu ocenia nielen používatelia s horším zrakom - Rýchla poznámka funguje aj pri zamknutom displeji

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

Skratku k ponuke Bezdotykových príkazov v podobe drobného virtuálneho klávesu si smieme nechať zobrazovať na displeji po celý čas. Nijak neprekáža, naviac je možné ju presúvať. Ak by ste predsa len mali pocit, že tam nepatrí, dá sa vyvolať aj stlačením tlačidla priamo na styluse.

Písanie je vedľajšie

Aké by to bolo pero, keby sa s ním nedalo písať? Samsung nezostáva iba pri čarbaní do virtuálneho notesa. Pomôže aj pri zadávaní textu, a to kdekoľvek v ponuke. Rozpoznávanie síce funguje dobre, podľa šikovnosti používateľa sa jeho presnosť môže pokojne pohybovať aj vysoko nad hranicou 90 percent. V praxi ale stále ďaleko zaostáva za virtuálnou QWERTY klávesnicou. Písanie na nej je skrátka oveľa rýchlejšie a v konečnom dôsledku aj pohodlnejšie.

Písanie rukou ale naberá trochu iný rozmer v spomínanej aplikácii Samsung Notes. Pokročilé poznámky v spojení s 5,7-palcovým displejom umožňujú zapisovať, kresliť, dokresľovať, dotvárať, krúžkovať, podčiarkovať...skrátka hocičo. Plne nahradia zápisník a to aj tým konzervatívnejším používateľom.

S Pen totiž reaguje a zaznamenáva pohyby mimoriadne presne a takmer dokonale sa odozvou približuje skutočnému peru. Navyše so sebou nemusíme nosiť hrubý peračník, medzi perom, ceruzkou, štetcom či zvýrazňovačom sa prepíname dvomi či tromi kliknutiami. Zmena farby je takisto veľmi jednoduchá.

fotogaléria
Tlačidlo na bočnej strane bolo posunuté vyššie, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Už ho tak ľahko nestratíte

Okrem spomenutých kľúčových funkcií si S Pen zaslúži pochvalu aj za niekoľko drobných vychytávok. Rozoznávanie špičky pera aj bez jeho položenia na povrch displeja sa dá využiť na viacerých miestach v ponuke. Tak napríklad, podržaním nad dňom v kalendári uvidíme uložené udalosti. Rovnakým spôsobom zväčšíme fotku v albume a podržaním nad webovým odkazom dokonca zobrazíme ukážku danej stránky. Majitelia starších modelov Note to už určite poznajú.

Pero nemusíte ani úplne položiť na displej na to, aby plnilo isté funkcie - Doplnkové funkcie uľahčujú používanie

Ak náhodou pero zabudneme položené na stole a vyberieme sa so smartfónom preč, Note 7 na to upozorní. Čudujete sa, ako je to možné s tak ľahkým kusom plastu, v ktorom predsa nemôže byť žiadna elektronika? Veru je, stylus čerpá energiu bezdrôtovo z telefónu. Ak sa vzdialime a tento kontakt sa preruší, mobil o tom vie.

Všetky tieto drobnosti i podstatnejšie veci robia z S Pen výbornú vychytávku, na ktorú sa veľmi ľahko zvyká. A Samsung si tým v rade Note drží celkom stabilnú používateľskú základňu. Niet sa čo čudovať, rovnakou oblasťou sa totiž zaoberá iba Apple so svojou „ceruzkou“ Pencil či Microsoft so špeciálnym perom pre Surface. Ani jeden z týchto produktov sa však zatiaľ do smartfónov nedostal.