24.8.2016 03:00 | MobilMania
Video

Test Samsung Galaxy Note 7: Výnimočne múdry zápisník

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Samsung ide opäť kraľovať smartfónom s Androidom. K špičkovému hardvéru pridáva aj niečo navyše.

Samsung Galaxy Note 7 mal od začiatku zle technicky navrhnutú batériu. To sa neskôr stalo príčinou niekoľkých výbuchov a následného opakovaného úplného stiahnutia tohto modelu z trhu. Tento test bol publikovaný ešte pred prepuknutím kauzy. V čase písania neboli známe problémy s batériou a počas testovania sa žiadne neprirodzené správanie neobjavilo.  

Konkurenciu dnes nestačí porážať iba papierovými parametrami, tie sa dajú dorovnať veľmi ľahko. Na to, aby smartfón vyčnieval z radu, potrebuje niečo extra.

Či už je to výnimočný dizajn, bonusová funkcia alebo prekvapivo nízka cena. Nový Samsung Galaxy Note 7 patrí práve do tej kategórie, ktorá ponúka niečo navyše.

Čítajte aj Test Samsung Galaxy Note 7: Výnimočne múdry zápisník

Samé sklo

Dizajn smartfónov Samsung sa časom zásadnejšie nemení a je ľahko rozpoznateľný. Posledné roky výrobca iba dolaďuje detaily a práve Note 7 môžeme považovať za aktuálny vrchol snaženia. Ku kvalite spracovania či hodnote použitých materiálov nemáme výčitky, je cítiť, že tu sa nešetrilo.

Sklom je poliata predná aj zadná strana. Schopnosť odolávať odtlačkom a nečistotám závisí od zvolenej farby. V testovanej tmavomodrej ich až tak vidieť nebolo, keď sme ale skúšali napríklad strieborný variant, „zaprasený“ bol v podstate okamžite.

fotogaléria
Note 7 má svoje čaro aj napriek tomu, že tieto Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zakrivený displej takmer úplne z hry vyradil okraje, ergonómia zariadenia tak vie občas nahnevať. Pevné uchopenie v dlani a práca jednou rukou vyžaduje zvyk. Samsung síce tvrdí, že nechcené dotyky rozozná, občas však k okrajom zablúdia prsty takým spôsobom, že na ich pokyny Note predsa len reaguje.

Čítajte aj Test Samsung Galaxy Note 7: Výnimočne múdry zápisník

V porovnaní s Galaxy S6 Edge alebo S7 Edge sa ale Note 7 drží v ruke lepšie vďaka oblejším hranám. Ani hmotnosť 169 gramov nie je vzhľadom k celkovým rozmerom veľkou prekážkou.

fotogaléria
Práca jednou rukou je náročná, i keď sa ju Zdroj: Ľubomír Vnuk

Menší ergonomický problém nastáva aj pri práci s dotykovým perom. Pokiaľ chceme napríklad spraviť výrez z informácií na obrazovke, pri okrajoch si musíme dávať pozor, aby pero nekĺzalo dolu.

USB-C aj s redukciou

V záplave skla sa našiel kúsok miesta aj pre kov, ktorý Samsung osadil na boky telefónu. Do pravej hrany umiestil zámok displeja a vľavo ovládače hlasitosti. Klávesy sú drobné, ale ich výrazné hrany uľahčujú stláčanie naslepo.

Spodná hrana patrí 3,5mm jacku pre pripojenie audio príslušenstva, mriežke reproduktoru, povestnému dotykovému peru S Pen a tiež konektoru USB typu C. Výrobca počíta s tým, že na zmenu konektora je plne pripravený málokto a preto v balení nájdeme redukciu na MicroUSB. A nielen to, Samsung pribalil taktiež redukciu na klasické USB, čím umožní pripojiť obrovskú škálu príslušenstva. Napríklad starý mobil za účelom prenosu fotiek či videí, pokiaľ neholdujete cloudu.

fotogaléria
K USB-C konektoru v spodnej časti pribalil Zdroj: Ľubomír Vnuk

Príliš nežná gorila?

Samsung Galaxy Note 7 je úplne prvým smartfónom na trhu s novým spevneným sklíčkom Gorilla Glass 5. Za prvenstvo však zatiaľ dostáva skôr spŕšku kritiky. Na vine je kanál JerryRigEverything na YouTube, ktorý už stihol otestovať jeho odolnosť. Zatiaľ čo nárazom by malo sklíčko odolávať oveľa lepšie ako staršia generácia, jemné škrabance zbiera podľa YouTubera jedna radosť.

fotogaléria
Galaxy Note 7 používa Gorilla Glass 5, jeho Zdroj: Ľubomír Vnuk

Výrobca sa celkom oprávnene bráni tým, že takýto test nie je nijak štandardizovaný a tlak, akým tlačí autor videa na displej, nie je meraný. Používatelia aj potenciálni záujemcovia stále čakajú na rozuzlenie tejto kauzy, my môžeme zatiaľ iba odporučiť ochrannú fóliu. Odolnosť sme cielene netestovali.

Ako ľahko sa vraj poškriabe displej na Galaxy Note 7? Pozrite si video:

Pravdou ale je, že klzký povrch výborne odoláva nečistotám a tiež sa s ním veľmi dobre pracuje. Pohyb v ponuke je omnoho príjemnejší, ak sa prst na povrchu zasekáva čo najmenej. Nehovoriac o dotykovom pere.

Vyberte si rozlíšenie

fotogaléria
Zdá sa vám rozlíšenie privysoké? Nie je problém Zdroj: Ľubomír Vnuk

O akýchkoľvek ďalších nedostatkoch 5,7-palcového Super AMOLED displeja je úplne zbytočné uvažovať. Samsung to s displejmi vie a aj v Note 7 predvádza len to najlepšie. Ak sa vám QHD rozlíšenie (1 440 × 2 560 bodov) zdá prehnané, v ponuke je možné ho zredukovať na HD či FullHD. Pri niektorých appkách tretích strán je namieste počítať s narušenou kompatibilitou alebo rozmazaným obrazom, na čo aj sám výrobca upozorňuje.

Ťažko by ste na trhu hľadali lepší panel, než akým sú vybavené nové modely z kórejskej dielne. Sýte farby sa nestrácajú ani pri nakláňaní, vysoký jas pomáha pri silnom svetle a jemnosť zobrazenia (518 ppi) je špičková. Tu naozaj nič zlé nenájdeme ani keby sme veľmi chceli.

Technológia AMOLED so sebou nesie užitočné vylepšenie v podobe funkcie Always On, teda nepretržite zapnutého displeja. Neznamená to bezbrehé plytvanie energiou, rozsvietená je iba tá časť, ktorá je potrebná. Teda napríklad hodiny. Takýmto spôsobom sa dá efektívne využiť aj zakrivenie displeja a v nočných hodinách si nastaviť zobrazenie času práve v tejto časti. Pri dobrej polohe nočného stolíka ani nemusíme dvíhať hlavu na to, aby sme nadránom zistili, ako dlho si ešte smieme pospať.

fotogaléria
Dvojica senzorov a domovské tlačidlo so senzorom Zdroj: Ľubomír Vnuk

Podobu Always On displeja si vieme sčasti prispôsobiť. Hodinám dáme analógovú či digitálnu podobu, k tomu si pridáme svetový čas, kalendár, práve zhotovenú poznámku a pod. Uzamknutá obrazovka zároveň nepretržite informuje o zmeškaných notifikáciách. Trochu väčším plytvaním šťavou je zobrazenie fotografie, ale každému podľa jeho gusta... Mimochodom, celý tento vynález sa snažila nedávno napadnúť Motorola, nepekne sa to ale proti nej obrátilo.

Always On Display najlepšie funguje na displejoch typu AMOLED, ktoré rozsvietia iba tie body, ktoré skutočne musia svietiť a tým šetria energiu

Zaujímavé možnosti ponúka aj spomínaný „bočný displej“, teda zakrivená časť. Potiahnutím prsta z okraja vyvoláme kontextovú ponuku, ktorej podobu si vopred prispôsobíme. Niekto možno ocení kompas, predpoveď počasia alebo prístup k najpoužívanejším funkciám a kontaktom. No suverénne najlepšou vychytávkou je podľa nás virtuálne pravítko.

Virtuálne pravítko nás dostalo, nemusí sa to zdať, ale je to užitočná vec

Zoči voči: Ako funguje snímač dúhovky?

Aj keď kľúčovou vlastnosťou Note 7 je spolupráca s dotykovým perom, ani vynález ako S Pen nepúta takú pozornosť okolia ako odomykanie snímaním dúhovky. Nejde o prvú masovku, ktorá s touto funkciou prišla, napriek tomu sme akosi počítali s nie veľmi dobrým vyladením. O to príjemnejšie bolo zistenie, že sme si na nový spôsob rýchlo zvykli.

Princíp fungovania je veľmi jednoduchý, dúhovku sníma kamera v hornej časti prednej strany, pomáha jej LED dióda. Mobil odomykáme klasicky prejdením prsta po uzamknutej obrazovke, po tomto úkone nastane iba krátka odozva na to, aby sa vám Samsung pozrel poriadne do očí. Rýchlosť je porovnateľná s odomknutím pomocou odtlačku prsta, i keď v druhom prípade odpadá nutnosť vôbec zdvihnúť prst z domovského klávesu.

Odomykanie snímaním dúhovky má štýl, najväčším nepriateľom je priame slnko

fotogaléria
Do špeciálneho priečinku sa dajú ukladať fotky, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Jediným ergonomickým nedostatkom je nutnosť držať mobil v aspoň ako-tak správnej vzdialenosti od tváre, teda zhruba 30 centimetrov. Ak to robíme postojačky, v istým situáciách to pôsobí komicky. Inak sme ale prekvapení spoľahlivosťou snímača, a to v pozitívnom slova zmysle. Najväčším problémom je silné slnko, inak ale za dobrého svetla nevadili ani slnečné okuliare.

Snímač sa dá využiť tiež na prístup k špeciálnemu uzamknutému priečinku alebo na platenie cez Samsung Pay. To nás však stredoeurópskych končinách veľmi nezaujíma.

Číňania vraj dostanú viac

Samsung by asi poriadne naštval čerstvých majiteľov modelov Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge, ak by do Note 7 napchal citeľne výkonnejší hardvér. Vlastne by to bola nemožná úloha, nič výrazne lepšie totiž trh zatiaľ neponúka. Pod krytmi novinky tak nájdeme osemjadrový procesor (štyri jadrá s taktom 1,6 GHz a ďalšie štyri s taktom až 2,3 GHz) a čipset Exynos 8890 Octa.

fotogaléria
Verzia, ktorá sa bude predávať u nás, nebude vraj Zdroj: Ľubomír Vnuk

Americká verzia dostala Snapdragon 820, výrazných rozdielov vo výkone sa ale netreba báť. V benchmarkoch si obe konfigurácie podelili vedenie vcelku rovnomerne, väčšinou o chlp. Viac by nás zaujímal proklamovaný čínsky variant so 6 GB operačnej pamäte RAM a 128GB úložiskom. Naša verzia sa musí „uspokojiť“ so 4 GB RAM a 64 GB priestoru pre dáta. Ten je ešte rozšíriteľný kartami MicroSD s maximálnou kapacitou 256 GB. Slušné.

S Androidom 7.0 sa počíta

S takouto výbavou nemá zmysel riešiť rýchlosť reakcií, je úplne jasné, že Note 7 sa so systémom Android 6.0 Marshmallow vysporiada ľavou zadnou. A to aj napriek nadstavbe TouchWiz, na ktorú sa po veľkom upratovaní opäť začali nabaľovať veci navyše. Vlastný priečinok si už pred časom pre seba ukoristil Microsoft so svojím kancelárskym balíkom.

Microsoft má svoj vlastný priečinok, kancelársky balík sa v mobile tejto kategórie zíde - Aplikáciu pre riešenie problémov sme, našťastie, nepotrebovali

K tomu ešte pribudla appka Samsung Members pre pomoc s možnými poruchami, klient pre Samsung Cloud s 15GB úložiskom a Game Launcher pre pohodlnejšie hranie hier. Umožňuje napríklad vypnúť notifikácie počas hrania či zamknúť tlačidlá pod displejom, aby nedošlo k nechcenému stlačeniu.

Fakt, že sa Samsung pustil do hernej tematiky podčiarkuje aj schopnosť zhotoviť gameplay video a zároveň zaznamenávať obraz z prednej kamery aj so zvukom. Škoda, že sa takto nedá i streamovať. Najlepšou hernou vychytávkou ale ostáva VR headset, ktorý je pre prvých záujemcov k mobilu pribalený zadarmo.

Množstvo funkcií, ktorými je systém vybavený, má aj svoj negatívny dopad. Aj keď sa Samsung snažil rozumne ich v ponuke nastavení rozdeliť do kategórií, v záplave položiek sa dá veľmi ľahko stratiť. Úvodné prispôsobovanie ľahko zaberie aj hodinu, uľahčuje ho aspoň možnosť vyhľadávať jednotlivé položky. Teda, pokiaľ viete, čo hľadáte.

Množstvo doplnkových funkcií naznačuje už notifikačné centrum - Ekvalizér je užitočná vec, nie všetky možnosti úpravy zvuku sú však nevyhnutné

Bez niektorých funkcií si pritom vieme predstaviť život aj na tak bohato vybavenom smartfóne, akým je Galaxy Note 7. Úprava zvuku so simulovaním koncertnej siene to ilustruje celkom dobre. Taktiež si nemyslíme, že smartfón tohto typu potrebuje zjednodušený režim. Cieľovka je orientovaná trochu inak.

Android 6.0 Marshmallow nie je pre Note 7 poslednou softvérovou zastávkou. Počíta sa aj s novou verziou 7.0 Nougat. V najbližších dňoch sa tak ale isto nestane, čakanie by sme skôr odhadli na mesiace.

Android 6.0 nie je poslednou zastávkou, nový Nougat snáď uvidíme ešte do konca roka

Neviditeľný atrament

Funkčnosti dotykového pera S Pen sme sa už podrobne venovali v samostatnom článku , preto si len stručne zhrňme, čo dokáže. V spodnej časti drží vďaka šikovne vymyslenej poistke. Pero už nie je nutné nechtom vyťahovať, stačí stlačiť jeho koniec a ono samé vyskočí.

Čítajte aj Test Samsung Galaxy Note 7: Výnimočne múdry zápisník

Praktické a pritom bezpečné, zhruba v polovici cesty sa totiž zastaví, aby sa nezakotúľalo do nechcených miest. Ak by sme predsa len mali nábeh na jeho stratenie, smartfón na to dokáže upozorniť. Rozpozná totiž, kedy S Pen nie je v jeho blízkosti.

fotogaléria
S Pen drží v spodnej časti jednoduchá poistka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Malá plastová tyčinka je vybavená jediným hardvérovým klávesom, ktorý spúšťa kontextovú ponuku. Okrem toho po fyzickej stránke zaujme už len tuhou, ktorá je výrazne tenšia ako u predchodcu – 0,7 mm oproti 1,6 mm. Vďaka tomu sa s perom pracuje omnoho prirodzenejšie. Prispieva tomu tiež schopnosť rozoznať až 4 096 úrovní tlaku, jeho pozícia je kontrolovaná 360-krát za sekundu.

fotogaléria
Stylus je drobný a ľahký, na jeho tele je iba Zdroj: Ľubomír Vnuk

Po vybratí pera smieme zhotoviť rýchlu poznámku aj z uzamknutej obrazovky a následne ju na ňu pripnúť. Je to omnoho rýchlejšie a praktickejšie ako klasické pripomienky. S odomknutou obrazovkou sa štandardne spúšťa kontextová ponuka dotykového pera vedúca k najdôležitejším funkciám.

Pero má široké využitie, do systému ho Samsung integroval výborne - Rozpoznávanie znakov funguje spoľahlivo, QWERTY klávesnica je ale predsa len rýchlejším riešením

S Pen zvláda rozpoznávanie rukou písaných znakov tak, ako si to možno viacerí pamätajú z PDA zariadení. Presnosť a spoľahlivosť je ale, samozrejme, úplne inde a k preklepom nedochádza zďaleka tak často. No i tak je virtuálna QWERTY klávesnica rýchlejším spôsobom vkladania textu.

HDR už aj vo videu

„Sedmičkový“ rad smartfónov Galaxy si vyslúžil veľmi dobré hodnotenia za kvalitu fotoaparátov. Note 7 v tomto trende pokračuje. 12Mpx snímač so svetelnosťou f/1.7 podáva veľmi slušné výsledky aj za horších svetelných podmienok. Popri veľkosti snímača 1/2,5“ a veľkosti pixelu 1,4 µm sa môže pochváliť aj optickou stabilizáciou. Naozaj lákavé parametre.

fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk
fotogaléria
. Zdroj: Ľubomír Vnuk

Fotkám nemáme na pomery smartfónov čo vytknúť. Ak hľadáte čo najlepší fotomobil a nepozdávajú sa vám kúsky ako HTC 10 alebo LG G5 , práve modely od Samsungu budú rozumnou voľbou.

Privítali by sme možno menej výraznú kompresiu pri nočnom fotení, v rámci zachovania čo najlepšieho svetla bez rozmazania scény je to ale logická daň. Mobil navyše ponúkne manuálny režim s možnosťou nastavenia rýchlosti uzávierky či citlivosti ISO, výsledky je teda ešte možné s trochou šikovnosti a citu doladiť.

Automatika si dobre poradí aj s takými situáciami ako sú prepaly alebo prisvetlenie bleskom v úplnej tme.

Z funkcií dávame do pozornosti HDR režim, fotenie hlasovými povelmi, 360-stupňové snímanie alebo zhotovovanie selfie fotiek priložením prsta na senzor srdcového tepu.

Predná kamera inak tiež fotí obstojne, pri rozlíšení 5 Mpx ponúkne rovnakú svetelnosť, teda f/1.7.

fotogaléria
Samsung Galaxy Note 7: Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Úplnou novinkou je HDR video. Note 7 ho zvláda nielen prehrať, ale aj zhotoviť. Sekvencie v maximálnom rozlíšení 4K sa kvalitou radia na vrchol, mobil k tomu pridáva aj niekoľko doplnkových funkcií. Zaujmú časozberné videá, spomalené sekvencie alebo živé vysielanie.

Samsung Galaxy Note 7: Ukážkové video

Premenlivá výdrž

Také kvantum funkcií, s akým prichádza Galaxy Note 7, potrebuje aj dostatočne veľkú zásobu energie. Zázraky sa však nekonajú, 3 500mAh akumulátor je ešte o vlások menší ako v Galaxy S7 Edge. Výrobca to pripisuje tomu, že časť útrob zaberá dotykové pero. Dáva to zmysel.

Výsledná výdrž sa posudzuje extrémne ťažko. Možnosti nastavení, vrátane šetrenia energie, sú také široké, že vieme smartfón udržať pri živote tri dni, ale pokojne ho aj vyšťaviť za deň. S druhým prípadom sa zrejme budete stretávať častejšie, ak patríte medzi tú správnu cieľovku. Tým myslíme poriadnych technologických nadšencov.

fotogaléria
K batérii sa bez servisného zásahu nedostaneme Zdroj: Ľubomír Vnuk

V prípade potreby nájdete medzi dokúpiteľným príslušenstvom priamo od výrobcu aj vodeodolnú power banku. Jej odolnosť by zrejme nemala zmysel, pokiaľ by si s vodou nedokázal poradiť samotný smartfón. Našťastie disponuje certifikáciou IP68, mal by teda odolať prachu a v hĺbke 1,5 metra pod vodou vydržať po dobu 30 minút. Mimochodom, pod hladinou sa stále môžete tešiť z písania stylusom po displeji. Možno neuveríte, ale počas testovania sme túto funkciu nevyužili.

Hodnotenie: Absolútny vrchol

Samsung Galaxy Note 7 sa na low-endy či strednú triedu pozerá z takej výšky, do akej siaha aj jeho cenovka. Keďže je zatiaľ iba v štádiu predobjednávok, a to aj u troch najväčších operátorov, sumu 849 eur s DPH sa nepodarilo podliezť ani vynaliezavým e-shopom. Ak náhodou o pár dní narazíte na lákavejšie číslo, pozor na to, odkiaľ mobil pochádza. Tematike podozrivo nízkych cien smartfónov sme sa podrobne venovali vo veľkom článku.

Na novinke sa ťažko hľadajú mínusy, budúci záujemcovia by si snáď mali iba vyskúšať, či im zakrivený displej sadne po ergonomickej stránke. Pozitíva pri Note 7 silno prevažujú, či už hovoríme o kvalitných materiáloch, hromade nových funkcií či o dotykovom pere, ktoré je fantasticky integrované do systému.

Ak pero nepovažujete za nutnosť a snímač dúhovky sa vám zdá byť zbytočný, určite zvážte kúpu lacnejšieho Galaxy S7 alebo Galaxy S7 Edge . Ak je stylus podmienkou, ale Note 7 sa vám zdá pridrahý, jediným rozumným riešením je dva roky starý Galaxy Note 4 . Konkurencia totiž nič podobné neponúka. A ak vám ide iba o to, aby ste vo vrecku nosili čo najdrahšie zariadenie, dobrou alternatívou bude Apple iPhone 6s Plus, ideálne v najvyššej 128GB verzii.

Názov zariadenia Samsung Galaxy Note 7
Rozmery 153,5 × 73,9 × 7,9 mm
Hmotnosť 169 g
Uhlopriečka displeja 5,7 palca
Technológia a rozlíšenie displeja Super AMOLED, QHD (1 440 × 2 560 bodov, 518 ppi)
Čipset Exynos 8890 Octa
Procesor 8-jadrový (4 jadrá Mongoose 2,3 GHz, 4 jadrá Cortex-A53 1,6 GHz)
Grafické jadro Mali-T880 MP12
Operačná pamäť RAM 4 GB
Priestor pre dáta 64 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno
Hlavný fotoaparát 12 Mpx, optická stabilizácia, svetelnosť f/1.7
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx, svetelnosť f/1.7
Operačný systém Android 6.0 Marshmallow, nadstavba TouchWiz
Orientačná cena s DPH 849 eur