25.8.2016 12:07 | MobilMania
Video

Telekom: 3G sieť už vypíname, 2G zmodernizujeme

Zdroj: Ján Trangel

Operátor prezradil svoje plány so sieťami. Hovoril aj o projektoch, ktoré aktuálne realizuje.

fotogaléria
Branimir Marić z Telekomu hovoril o novinkách Zdroj: Ján Trangel

V rámci mobilnej siete sa Telekom chystá na modernizáciu svojej staršej 2G siete , ktorá je určená najmä na volania. A vypína 3G , už v súčasnosti.

Prezradil to v rozhovore pre Živé.sk a MobilManiu výkonný riaditeľ pre technológie a IT (CTIO) Slovak Telekomu a tiež českého T-Mobilu Branimir Marić.

Pýtali sme sa aj na VoLTE , teda telefonovanie priamo cez LTE sieť bez nutnosti prepnúť sa do 2G/3G, siete pre internet vecí , pripájanie vysielačov na optiku a dôvody, prečo operátor doteraz neponúka niektoré jednoducho znejúce služby, napríklad mobilnú zálohu fixného pripojenia.

Pozrite si výber z najdôležitejších informácií z rozhovoru na videu:

3G postupne končí. Už teraz

3G podľa odpovede z videorozhovoru úplne vypnete o 3 - 4 roky. Budú nejaké lokality, kde to urobíte skôr?

Už ju vypíname aj v súčasnosti. Zatiaľ len v prípade pár vysielačov. Ich počet bude postupne rásť.

„3G vypíname. Zatiaľ len v prípade pár vysielačov.“

Podľa akého kľúča končí 3G?

Ak v mieste vidíme malý počet využívajúcich 3G zariadení a vieme frekvencie využiť na LTE.

Nie je lepšie z technologického hľadiska stáť na 2 nohách – na 3G a 4G?

Máte pravdu, ale nohami budú 2G a 4G. Pretože 2G stále používa najviac zariadení a máme na ňom najvyššie pokrytie. 2G čipsety sú najlacnejšie, takže stále budú telefóny postavené len na 2G, nie také, ktoré by mali len 3G.

Zlepšenie 2G a EDGE v ďalších lokalitách

2G ponúka nízke dátové rýchlosti, malú kvalitu hovoru.

fotogaléria
Operátor už nechce investovať do 3G Zdroj: Ján Trangel

Áno, ale 3G je slepá ulička. Nahradí ju 4G. Naopak 2G budeme modernizovať. Chceme mať najlepšiu možnú 2G sieť dneška. S HD hlasom a ďalšími vymoženosťami. Tá dnešná je, úprimne, veľmi stará. Má už okolo 15 rokov.

2G už konkurencia modernizovala...

Áno, niektorí naši konkurenti modernizovali 2G pred pár rokmi. Otázne je, či v tom čase bolo podporované NB IoT (pásmo siete pre internet vecí, pozn. redakcie). Ak nie, budú musieť modernizovať znovu.

Dá sa niekam posunúť aj s pokrytím 2G?

Práve modernizáciou. Dnes strácame 1,5-decibelu z výkonu na prepoji medzi základom vysielača a anténou. Používa sa na to koaxiálny kábel. Nové siete to majú prepojené optikou.

Ale stále v sieti zostane minimálna rýchlosť na úrovni GPRS (115 kbit/s, pozn. red.)?

Viac územia bude mať pokrytie EDGE. Takže ponúkneme dvojnásobné rýchlosti, do 236 kbit/s. Možno to znie smiešne, ale ak ste napríklad na horách, kde ste doteraz nemali takmer žiadne dáta, môže to potešiť.

Lepšie pokrytie na cestách

Plánujete pokrývať viac ciest, železničných krás či priamo vozne?

Pozrite si výsledky P3 testu, prevádzku na cestách. Sme v nej najlepší. Je to tým, že masívne investujeme do pokrytia železničných trás, diaľnic. Tieto lokality typicky spúšťame až od stredu do záveru cyklu pokrývania, pretože tam nebýva veľa ľudí. Ale naozaj máme snahu, aby bolo LTE aj tam.

„Masívne investujeme do pokrytia železničných trás, diaľnic.“

Vlakové vozne majú špecifickú konštrukciu, neprepúšťajú toľko signálu. Hodili by sa v nich repeatery do vnútra.

S týmito spoločnosťami spolupracujeme na pokrývaní tunelov, koridorov. O repeatroch sme ešte neviedli rokovania.

A čo Wi-Fi vo vlakoch?

Ani o Wi-Fi aktuálne nejednáme.

Internet ako záloha cez LTE? Iba pre niektorých

Prejdime k ďalším možným službám. Napríklad telefónnemu číslu, ktoré by zvonilo na fixnej sieti alebo cez mobil podľa toho, kde je zákazník.

fotogaléria
foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Už niekoľko rokov túto funkciu prezentujeme v rámci testov. Ale úprimne, problém s týmito funkciami je, že ak ich technicky spustíme, čo sa stane následne? Kto sa postará o osvetu zákazníkom? Koľko z nich za to bude ochotných platiť? Neverím, že veľa.

Budete mať nejaké riešenie prechodu na mobilnú sieť pre prípad výpadku fixnej?

Máme nejaké riešenie naplánované. Ale bude len pre zákazníkov, ktorí sú na výpadky veľmi citliví a za službu budú ochotní platiť. Pretože... dám vám príklad: máme optiku do domu. Zákazníci priemerne volajú, že majú poruchu, raz za 15 rokov.

Pri DSL ale asi bude porúch viac.

To áno, ale v priemere sú to opäť roky, asi 4 až 5 rokov. V priemere – nemyslím zákazníka na konci 7 kilometrovej dostupnosti DSL od ústredne, ktorý potom na fóra popridáva skúsenosti. V jeho prípade má mobilná záloha význam, keďže nebudeme investovať milión eur do zlepšenia tej jednej linky.

Má to zmysel ešte pri IPTV, keďže ide o komplexné riešenie a výpadky môžu byť častejšie. Stále ale hovoríme o priemere raz za dva roky.

Pokiaľ ale na mieste máte rýchlu mobilnú sieť, sprístupniť ju pre výpadky nemôže byť problém.

Som veľký fanúšik týchto riešení a najradšej by som mal mobilnú zálohu všade. Ale rozdiel je už v cene zariadení, tie kombinované sú 2,5 až 3x drahšie. A priplácať sa bude aj za mobilnú časť služby.

„Najradšej by som mal mobilnú zálohu všade. Ale rozdiel je už v cene zariadení.“

Aby som to zhrnul, takýto produkt príde, budeme ho predávať, ale nebude masový. Odhadujem pár tisíc, možno desiatka tisíc zákazníkov, nie mnohé státisíce.

Zlepšovanie siete a prepájanie na optiku

Nedávno ste vyhrali test sietí organizácie P3 Communication, ktorý si zaplatil materský Deutsche Telekom. Namerali aj niečo, čo by ste na základe testov mali zlepšiť?

Dobu zostavenia hovoru. Máme ju na Slovensku najkratšiu, zlepšili sme sa v teste, no môže byť ešte nižšia. A tej pomôže aj VoLTE. Tiež sa musíme pozrieť bližšie na optimalizáciu prehrávania videa.

Ale musím povedať, že neberieme merania P3 ako súťaž. Je to skôr zrkadlo, ako sa môžeme porovnať s inými európskymi a svetovými operátormi.

Minulý rok ste uviedli, že postupne pripájate vysielače na optiku. Koľko percent je už takto pripojených?

Okolo 50 % a máme v pláne pokračovať. Je to veľmi dôležité pre ďalšie zrýchľovanie LTE siete aj kapacitu vysielačov. Aj mikrovlnným spojom dosiahnete veľké rýchlosti, ale môžu kolísať. Ak silno prší alebo sneží, zrazu je z rýchlosti polovica až štvrtina.

Koľko ich finálne pripojíte?

fotogaléria
foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Ekonomicky dáva zmysel ísť na úroveň 80 až 90 %.

A pôjdete na túto úroveň?

Nemáme definitívne stanovený plán ísť na toto percento. Ale ďalších 3 až 5 rokov sa o to posnažíme.

Pomohli by vám frekvencie v pásme 700 Mhz, ktoré aktuálne ešte využívajú televízne služby?

Áno, a veľmi. Sú už pre ňu vysielače aj zariadenia. A toto pásmo má výbornú úroveň šírenia. Ľahko sa dostane do budov.

Sieť pre internet vecí. Vo voľnom pásme

Hovorili ste o sieťach 2G, že majú funkcie pre IoT – internet vecí. Teda rôzne zariadenia v domácnosti, ktoré potrebujú stále, energeticky nenáročné pripojenie na internet. Ako to vidíte so spustením a výberom technológie?

IoT je oblasťou, o ktorej príliš veľa nehovoríme, ale veľmi jej v skupine veríme. S modernizáciou 2G zároveň spustíme sieťové IoT riešenie. Bude v pásme 900 Mhz a pôjde o využitie časti doplnkového pásma, ktoré sa pôvodne využívalo na oddelenie 2G kanálov. Aby to bolo možné, potrebujete špeciálnu technológiu na strane vysielača.

„S modernizáciou 2G zároveň spustíme sieťové IoT riešenie.“

Nasadíte v sieti Sigfox, podobne ako český T-Mobile zo skupiny Deutsche Telekom?

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Základná podpora v sieti, ktorú som spomínal, je certifikovaná ako štandard. Niet pochýb, že sa bude používať dlhodobo. Naopak Sigfox alebo Lo-Ra sú komerčné technológie. V českom T-Mobile ich nasadili, pretože mali nejaký spôsob využitia a okamžitú potrebu. Ale keď sa chcete správať v biznise bezpečne a dostať za svoje peniaze to najlepšie riešenie, najlepšie je počkať a nasadiť štandard.

Kedy príde Voice over Wi-Fi?

Príde technicky v rovnakom balíku ako VoLTE, no zatiaľ ohľadom jeho spustenia pre zákazníkov nemáme plány. Najprv príde VoLTE, potom uvidíme. Ale bolo by to veľmi zaujímavé, najmä pre firemných klientov.