26.8.2016 03:00 | MobilMania
Prvý dojem

Honor 8 s duálnym fotoaparátom prichádza do Európy, testujeme ho

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Luxusne vyzerajúci smartfón má nábeh na veľký úspech. Najmä vďaka cene.

Článok pôvodne publikovaný 25.8. bol presunutý do dnešného vydania

Značka Honor spadajúca pod čínsky Huawei dnes v Štokholme ukázala novú vlajkovú loď Honor 8 aj pre stredoeurópske a východoeurópske trhy. Smartfón ponúkne kvalitné továrenské vyhotovenie, pričom s cenou od 409 eur zaútočí primárne na cenovo senzitívnejších zákazníkov.

Telefón bol v Číne oficiálne predstavený ešte v polovici júla, západnej Európe sa ukázal včera.

Čítajte aj Honor 8 s duálnym fotoaparátom prichádza do Európy, testujeme ho

Kov a duálny fotoaparát

Zariadeniu dominuje 5,2-palcový FullHD displej. Pomocou 2,5D skla ponúkne veľmi jemné zakrivenie ako predného, tak aj zadného panelu, ktorý pozostáva z 15 vrstiev skla. Rám smartfónu je z kovu. V ruke sa vďaka zaobleným hranám mobil drží veľmi dobre, svoje spraví aj klzký povrch. Pozor však na vypadávanie z vrecka, napríklad pri športovejšom posede v aute.

fotogaléria
Pozor na to, kam telefón položíte. Stačí mierny Zdroj: Ľubomír Vnuk

Pri pohľade na zadnú stranu ako prvý upúta pozornosť duálny fotoaparát. Podobne ako v modeli Huawei P9 , aj Honor používa jeden klasický a jeden monochromatický snímač. Oba s rozlíšením 12 Mpx.

Výhodou má byť najmä viac nasnímaného svetla v zhoršených svetelných podmienkach. Pripomeňme, že fotoaparát v Huawei P9 sme podrobili aj najväčšiemu slovenskému fototestu.

fotogaléria
Duálny fotoaparát bude zrejme najväčším lákadlom Zdroj: Ľubomír Vnuk

Honor 8 tiež ponúkne laserové a kontrastové zaostrovanie či infračervený port. Duálny fotoaparát dopĺňa snímač odtlačkov prstov a predná 8Mpx selfie kamera. Prvé snímky vyzerajú veľmi sľubne, nechýbajú im detaily a optika si dobre poradí s podaním farieb. V ponuke sa dá po zhotovení fotky pohrať aj so zaostrením na bližší alebo vzdialenejší bod.

Za Huaweiom P9 zaostáva foťák po softvérovej stránke. Chýba ukladanie do RAW a takisto monochromatický mód je prítomný iba ako filter.

fotogaléria
Honor 8: Testovacia snímka Zdroj: Ľubomír Vnuk

Výkonom nesklame

Zatiaľ čo na prvý pohľad je novinka takmer totožná s vlajkovým modelom Huawei, rozdiel (hoci nevýrazný) je vo vnútri oboch zariadení. Kým Huawei P9 disponuje čipsetom HiSilicon Kirin 955, Honor 8 prichádza s jeho jemne odľahčenou verziou Kirin 950.

Ponúka osem procesorových jadier architektúry big.LITTLE – štyri jadrá Cortex-A72 taktované na 2,3 GHz a štyri jadrá Cortex-A53 taktované na 1,8 GHz. Oba čipsety majú rovnakú grafickú jednotku Mali T880-MP4.

fotogaléria
Tlačidlá na boku sú malé, ale ostrejšie hrany Zdroj: Ľubomír Vnuk

Honor ponúkne dva varianty novej "osmičky". Oba disponujú 4 GB pamäte RAM, rozdiel je vo vnútornom úložisku - drahšia verzia ponúkne 64 GB, lacnejšia 32 GB. Môžeme konštatovať, že štedré parametre sa zatiaľ odrážajú na plynulom a spoľahlivom chode systému.

Oba varianty prídu na trh s hybridným SIM slotom, kde druhú SIM kartu môže používateľ nahradiť pamäťovou kartou.

Tak ako pri väčšine nových zariadení, aj Honor 8 využíva USB Type-C konektor.

fotogaléria
USB-C sa stáva štandardom Zdroj: Ľubomír Vnuk

Bez nového Androidu

Hoci Google práve v týchto dňoch vydal Android 7.0 Nougat , Honor 8 prichádza ešte s verziou 6.0.1 Marshmallow. Zatiaľ. Aktualizácia na nový systém je už potvrdená výrobcom, ostáva teda iba čakať.

Používateľské prostredie opäť ponúkne nadstavbu EMUI vo verzii 4.1 a opäť v nej nechýba niekoľko zbytočností navyše. Výrobca si ani tentokrát neodpustil priečinok s piatimi demoverziami hier či správcu systému.

fotogaléria
Operačným systémom je zatiaľ Android 6.0.1 Zdroj: Ľubomír Vnuk

O výdrž na jedno nabitie sa postará 3 000mAh akumulátor s podporou rýchleho nabíjania. Jeho záťaž má na starosti predovšetkým 5,2-palcový displej s FullHD rozlíšením, ktorý chválime za široké pozorovacie uhly aj verné farebné podanie. Po klzkom povrchu prsty lietajú jedna radosť, čo len uľahčuje každodenné používanie.

O rýchlejšiu prácu s mobilom sa stará aj snímač odtlačkov na zadnej strane, ktorý je po novom dokonca možné aj stlačiť. Skratky sa dajú priradiť jednému alebo dvom kliknutiam, prípadne kliknutiu a podržaniu.

fotogaléria
Unibody konštrukcia ani tu nepovoľuje prístup Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zariadenie príde na slovenský trh koncom septembra, a to za cenu 409 eur za variant s 32GB úložiskom, respektíve 449 eur za verziu s dvojnásobnou kapacitou. K dispozícii bude vo farebných vyhotoveniach Pearl White, Sunrise Gold, Midnight Black a Sapphire Blue.

Honor 8 v skratke
Displej 5,2-palcový, 1 920 × 1 080 pixelov, Full HD, 2,5D zakrivené sklo, 96 % NTSC farebný gamut
Čipset Osemjadrový Kirin 950 (2,3 GHz 4 × A72 + 1,8GHz 4 × A53), 16nm, GPU Mali T880-MP4
Pamäť 3 GB RAM a 32 GB ROM alebo 4 GB RAM a 32 / 64 GB ROM, podpora microSD kariet (do 128 GB)
Fotoaparát 12 MP duálny s dvojtónovým LED bleskom, laserový autofocus, f/2,2; predná kamera 8 MP (f/2.4)
Konektivita a iné 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 GHz a 5 GHz), Bluetooth 4.2, GPS, NFC, USB Type-C, hybridný SIM slot (nano + nano/microSD), snímač odtlačkov prstov, infračervený snímač
Operačný systém Google Android 6.0 (Marshmallow) s EMUI 4.1
Batéria 3 000 mAh, rýchle nabíjanie (za 30 minút z 0 % na 47 %)
Rozmery 145,5 × 71 × 7,45 mm
Hmotnosť 153 g
Farby Pearl White, Sunrise Gold, Midnight Black, Sakura Pink, Sapphire Blue