30.8.2016 08:03 | MobilMania
Video

Bez smartfónov dlho nevydržíme, potvrdzuje štúdia. Horšie sú na tom muži

Zdroj: Shutterstock.com

Naše prepojenie s mobilnými zariadeniami je väčšie než si častokrát myslíme.

fotogaléria
Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com) Zdroj: Shutterstock.com

Bezpečnostná spoločnosť Kaspersky v spolupráci s univerzitami Würzburg a Nottingham-Trent vykonali experiment, ktorý mal za úlohu zistiť, ako vplýva prítomnosť mobilného zariadenia na naše sústredenie sa a produktivitu.

Výsledky štúdie sú k dispozícii na stránke Amnesia.Kaspersky.com.

Bez mobilov dlho nevydržíme

Podmienky vytvorené vedcami simulovali čakanie u lekára alebo na priateľa, pričom testovaná osoba bola v miestnosti sama. Cieľom bolo zistiť, ako rýchlo siahnu účastníci experimentu po svojom smartfóne. V priemere to netrvalo dlhšie ako 44 sekúnd.

video: Smartfóny sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho okolia a majú na nás výrazný vplyv, potvrdzuje štúdia (zdroj: Kaspersky Lab):

U mužov to dokonca nebola ani polovica a zariadenia sa dotkli už po 21 sekundách. Ženy si viedli lepšie a nutkavému pocitu podľahli po 57 sekundách.

Vedci však skúmali aj to, ako tieto hodnoty vnímali samotní účastníci. Väčšina z nich uviedla, že po smartfóne siahli v rozmedzí dvoch až troch minút. To zvýrazňuje značný rozpor medzi vnímaným a skutočným správaním.

Chceme byť v obraze

Podľa slov Jensa Bindera z Univerzity v Nottinghame experiment naznačuje, že ľudia sú pripútaní k svojim zariadeniam oveľa viac, než si uvedomujú. Skutočnosť, že siahneme po smartfóne vždy, keď sme osamote, sa vraj stala našou ďalšou prirodzenosťou.

fotogaléria
V smartfónoch máme uložené veľké množstvo Zdroj: Kaspersky Lab

Dôvodom takéhoto konania má byť strach z toho, že niečo zmeškáme. „Čím viac účastníci používajú svoj telefón, tým viac sa obávajú, že o niečo prichádzajú, keď k nemu nemajú prístup,“ dodáva Astrid Carolusová z Univerzity vo Würzburgu.

Počas výskumu sa tiež zistilo, že častejšie využívanie mobilov spôsobuje aj väčší stres. Prekvapujúco sa však pri kontrolnej otázke, pri ktorej mali účastníci vyjadriť svoj celkový pocit šťastia, nezaznamenali rozdiely medzi intenzívnymi a striedmejšími používateľmi smartfónov. 

Digitálna amnézia

Dlhšie známy pojem „digitálna amnézia“ zjednodušene popisuje zabúdanie, respektíve nezapamätanie si informácií na základe predpokladu, že mobilné zariadenia si jednotlivé údaje zapamätajú za nás. Čoraz viac sa tak spoliehame na smartfóny, než na vlastnú pamäť.

fotogaléria
Kvôli smartfónom sme si začali viac vecí Zdroj: Kaspersky Lab

Aj počas výskumu spoločnosti Kaspersky Lab sa ukázalo, že väčšina účastníkov si dokázala spomenúť na svoje domáce telefónne číslo keď mali desať, no nepamätali si čísla svojich súčasných partnerov. Dnes si už takmer všetko ukladáme a zapisujeme do mobilných zariadení.

Kaspersky svojim výskumom poukazuje aj na dôležitosť ochrany dát, keďže tie nemusia predstavovať veľkú hodnotu len pre nás, ale aj pre hackerov. Až 93 % účastníkov totiž v rámci experimentu ochotne prezradilo PIN kód k svojmu smartfónu.

video: Mobilné zariadenia a internet zmenili náš spôsob života a do značnej miery ovplyvnili aj využívanie nášho mozgu (zdroj: Kaspersky Lab):